43 işçi ölmüştü: Amasra davasında tahliye kararı

43 işçi ölmüştü: Amasra davasında tahliye kararı
Amasra'daki maden ocağında 43 işçinin hayatını kaybettiği facianın bugün görülen duruşmasında mahkeme tutuklu 3 sanığın tahliyesine karar verdi. Duruşmada, madenin keşif amacıyla açılıp açılamayacağına dair hazırlanan bilirkişi raporu da okundu.

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesine ait maden ocağında 14 Ekim 2022'de 43 işçinin hayatını kaybettiği, 9 işçinin yaralandığı faciaya ilişkin olarak 7'si tutuklu 23 sanığın yargılandığı davada ara karar açıklandı. Mahkeme heyeti, tutuklu 7 sanıktan 3'ünün ev hapsi ve yurt dışına çıkış yasağı şartıyla tahliyesi, 4'ünün de mevcut halinin devamına hükmetti

Duruşmada neler yaşandı?

Bartın Adliyesinde özel olarak oluşturulan salondaki duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar, müştekiler, patlamada yaşamını yitirenlerin yakınları ile taraf avukatları katıldı.

Adliye içi ve çevresinde kolluk kuvvetlerince geniş güvenlik önlemi alındı.

Duruşmada, patlamanın yaşandığı bölgenin keşif için açılabilme olasılığının incelenmesiyle ilgili TTK ve bilirkişi raporlarına karşı tarafların beyanları alındı.

Bilirkişi raporları: Keşif için maden açılacak mı?

Duruşmada, ilk olarak patlamanın meydana geldiği ve devam eden yangın nedeniyle barajlarla kapatılan ocağın keşif için açılabilmesinin değerlendirilebilmesine ilişkin bilirkişi heyetinin inceleme raporu okundu.

Raporda, son alınan gaz değerlerinin düşürülebilir değerlerde olduğu ve TTK tarafından yapılacak ölçümlerin ardından gerekli tedbirlerle ocağın açılabileceği ifade edilerek, TTK tarafından mahkemeye sunulan raporda da ocaktaki iç sıcaklığın yangın riski oluşturması nedeniyle en az 2 yıllık bir süreçte açılabileceği görüşüne yer verildi.

Müşteki avukatları, TTK raporuna karşı maden mühendisleri odasından bilimsel görüş alınması gerektiğini belirtti.

Müşteki avukatları ve sanıkların talepleri

Patlamanın meydana geldiği eksi 300 ve eksi 350 kotlarında havanın yetersiz olduğunun ve üretim için yeterli şartların olmadığı alanda üretim yapılmasının bir baskı sonucu oluştuğunun ortaya çıktığının görüldüğünü savunan müşteki avukatları, tutuklu sanıkların bu halinin devamı ile tutuksuzlardan iş güvenliği uzmanı H.G. ile F.K'nin de tutuklu yargılanması talebinde bulundu.

Söz verilen tutuksuz sanıklar, beraatlerini talep etti. Tutuklu sanıklar da önceki beyanlarını tekrar ettiklerini belirterek, tahliyelerini istedi.

Mahkemeden tahliye kararı

Sanık avukatları ise müvekkilleri için tahliye talebinde bulundu. Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, "olası kastla öldürme" suçundan yargılanan sanıklar dönemin TTK Amasra Müessese Müdürü Cihat Özdemir, İşletme Müdürü Selçuk Ekmekci, iş güvenliği ve eğitim başmühendisi Volkan Soylu, başmühendis Mehmet Tural'ın tutukluluk halinin devamına, "bilinçle taksirle öldürme" suçundan yargılanan kartiyelerden sorumlu maden mühendisleri Levent Aydın ve İbrahim Hakan Mengeş ile emniyet mühendisi Şahan Kahraman'ın ev hapsi ve yurt dışına çıkış yasağı tedbir kararıyla tahliyelerine karar verdi.

Heyet, raporlarla ilgili Maden Mühendisleri Odasına görüş sorulması için duruşmayı 6 Ağustos'a erteledi.

Öte yandan müşteki yakınları, tahliye kararına tepki gösterdi.

Ölen madencilerin yakınlarından duruşma öncesi açıklama

Duruşma öncesi adliye önünden seslenen madenci babası “Bizim torunlarımız yetim kaldı. Babasının mezarına gidip bana 'Dede, babam burada' diyor. Bunun hesabını kim verecek? Bunun hesabını yetkililerden istiyoruz versinler, cezasız kalmasın. Çocuğum yer altından geldiği zaman çocuğuyla ilgilenemiyordu. Çünkü, üretim baskısı vardı, her şey vardı. Ama şu ana kadar hiçbir şey yapılmadı” diye konuştu.

CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu da "Facianın tüm sorumluları hak ettiği cezayı alana kadar adalet mücadelemiz sürecek” dedi.

0aaf60f7-4a21-4870-aee7-dcdad98bca19-w.jpeg

Soruşturmada neler yaşandı?

Patlama sonrası yürütülen soruşturmada, Amasra Müessese Müdürü Cihat Özdemir, Müdür Yardımcısı Salih Atmaca, İşletme Müdürü Selçuk Ekmekçi, İş Güvenliği ve Eğitim Başmühendisi Volkan Soylu, Başmühendis Mehmet Tural, Emniyet Mühendisi Şahan Kahraman, maden mühendisleri Levent Aydın ve İbrahim Hakan Mengeş tutuklanmış; 15 kişi de adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. (ANKA)

Gündem