14. Hrant Dink ödülleri Türkiye İnsan Hakları Vakfı ve Shaharzad Akbar’ın

14. Hrant Dink ödülleri Türkiye İnsan Hakları Vakfı ve Shaharzad Akbar’ın
14. Uluslararası Hrant Dink Ödüllerine Türkiye İnsan Hakları Vakfı ve Afganistanlı kadın hakları savunucusu Shaharzad Akbar layık görüldü.

Uluslararası Hrant Dink Ödülü’nün on dördüncüsü, 15 Eylül Perşembe akşamı, 20.00-21.30 saatleri arasında çevrimiçi yayınlanan bir törenle sahiplerini buldu.

ÖDÜLÜ TÜRKİYE İNSAN HAKLARI VAKFI VE SHAHARZAD AKBAR ALDI

Ödülü, işkencenin ve kötü muamelenin olmadığı bir dünyanın ve toplumsal barışın tesis edilmesine, demokrasinin gelişmesine ve insanlık onurunun korunmasına paha biçilmez katkılar sunan Türkiye İnsan Hakları Vakfı ve Afganistan’da, eğitim, ifade, örgütlenme, toplanma ve seyahat özgürlüklerine sert sınırlamalar getirilen kadınların ve kız çocukların seslerini bütün dünyaya duyurmak, ülkesinde hâkim olan cinsiyetçi ayrımcılığa son vermek ve bu vahim kadın hakları krizi karşısında kadınlar arası küresel dayanışmayla uluslararası toplumu harekete geçirmek üzere yılmadan çalışan Shaharzad Akbar aldı.

İpek Bilgin’in Türkçe, Tuğrul Tülek’in İngilizce dilinde sunuculuğunu üstlendiği törene 23,5 Hrant Dink Hafıza Mekânı ev sahipliği yaptı. Törende, Vakıf adına izleyicilere hoşgeldiniz mesajını Ödül Komitesi Başkanı Ahmet İnsel iletti. Ahmet İnsel, izleyicileri "Bu gece, ülkemizde demokrasi mücadelesinin güçlenmesine, toplumda daha fazla kök salmasına ve tahakkümcü irade ve güçlerin demokratik yöntemlerle etkisiz bırakılmalarına inancımızı sizlerle paylaşmak istiyorum." sözleriyle karşıladı. Törenin açış konuşmasını Yargıç ve İnsan Hakları Aktivisti Albie Sachs yaptı. Umuda ve dayanışmaya dair yaptığı konuşmayı “Bu ödül törenleri, sadece insan hakları konusunda özel ve kayda değer bir şeyler yapmış kişileri seçmek için değil, en derin karanlıklarda bile ışıl ışıl yanan o küçük alevi canlı tutmak içindir” sözleriyle sonlandırdı.

Türkiye’de ve dünyanın dört bir yanında, yaptıklarıyla insana, insanlığa ‘ışık’ tutanların anıldığı, risk alan, yol açan insanların ve toplulukların selamlandığı videoyla 2022 yılının ‘Işıklar’ı gösterildi. Bu yılın ‘ışıklar’ı arasında, Meksika’dan Afganistan’a, ABD’den Polonyaya, Rusya’dan Brezilyaya, insan hakları, cinsiyetçilik, ekonomik adaletsizlik, iklim krizi, savaş karşıtlığı gibi pek çok konuda yaptıklarıyla insanlara ve insanlığa ilham veren kişiler ve girişimler yer aldı.

"İNSAN HAKLARI İHLALLERİNE KARŞI MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK"

Ödül sahibi Türkiye İnsan Hakları Vakfı adına konuşma yapan Metin Bakkalcı, konuşmasında "...Özel çalışma alanımız olan işkence ve diğer ağır/ciddi insan hakları ihlallerinin son bulacağı bir ortam yaratma amacı ile çalışmalarımızı kuvvetlendiriyoruz ve öyle ki temel amacımız işkencesiz bir dünya hayalini gerçekleştirip bizim gibi kurumlara ihtiyacın kalmadığı bir ortam yaratmak ve dolayısı ile kendi varlığımızı sonlandırmaktır.” sözleriyle insan hakları ihlallerine karşı mücadeleye devam edeceklerini belirtti.

Ödül sahibi Shaharzad Akbar, konuşmasında “Küresel feminist hareketi ve insan hakları hareketini de Afgan halkıyla dayanışmaya çağırıyoruz. Taliban'ın kadın düşmanlığını normalleştirmemeye çağırıyoruz. Sahadaki Afgan kadınların ‘ekmek, iş, özgürlük’ ve tüm insan hakları için seslerini ve taleplerini yüksek sesle tekrar etmeye çağırıyoruz” dedi.

Gündem