15 yaşındaki çocuğu tutukluluğa sevk eden savcının meslek içi eğitime alınmasını isteyen hakime sürgün

15 yaşındaki çocuğu tutukluluğa sevk eden savcının meslek içi eğitime alınmasını isteyen hakime sürgün
Şikayete tabi suçtan yargılanan bir kişi hakkında şikayet olmadığı halde 12 yaşındaki çocuk için tutuklama talebinde bulunan savcının "meslek içi eğitime tabi tutulması" talebinde bulunan hakim sürüldü.

Urfa'da 15 yaşındaki iki çocuk, iddiaya göre 11 ve 12 yaşındaki iki çocuğa cinsel istismarda bulundu. Savcılık, çocukları "Sarkıntılık yapmak suretiyle çocuğun cinsel istismarı" suçundan tutuklama talebiyle hakimliğe sevk etti. Sulh Ceza Hakimi, söz konusu suçun kanunen şikayete tabi olduğunu, mağdur çocukların ailesinin ve mağdur çocuğun şikayetçi olmadığını belirterek, tutuklama talebini reddetti. Hakim çocukları tutuklama talebiyle sevk eden savcının meslek içi eğitim almasını istedi.

TIKLAYIN / Hakim, 15 yaşındaki çocuğu tutukluluğa sevk eden savcının meslek içi eğitime alınmasını talep etti

HSK Meslek İçi Eğitim Bürosu'na yazı yazan Hakim, "Öncelikle tutuklanmaya sevklerde kanunun ve içtihatların iyi bilinmesi gerekmektedir. Aksi bir durumda sehven veya bilgisizlikten insanlar tutuklandığı takdirde bu tutuklamaların telafisi olmayacaktır" ifadelerini kullandı.

Tamga Türk sitesinin haberine göre hakim Ahmet Çakmak, HSK 2. Dairesi tarafından Vezirköprü'ye sürdü.  Konuya ilişkin Hakimler ve Savcılar Kurulu'na dilekçe sunan hakim, "Her zaman ne pahasına olursa olsun insan hak ve hürriyetlerini, özgürlükleri ve yaşam hakkını savunacağım. Beni durdurmak istiyorsanız atomlarıma parçalamanız gerektmektedir" dedi ve şu ifadeleri kullandı:
"Devletin üç saç ayağından biri yargı erkidir. Yargı erkinin tam bağımsız ve tarafsız olması ile birlikte böyle de görünmesi gerekmektedir. Daha önceden Ankara Cumhuriyet Başsavcısı olan YükseL Kocaman'ın düğün günü düğünden sonra eşini de gelinlik kıyafetiyle alıp Cumhurbaşkanını ziyarete gitmişti. Şimdi sormak isterim bu mudur tarafsız ve bağımsız yargı, daha sonradan Hakimler ve Savcılar Kurulu tarafından Yüksel Kocaman Yargıtay üyeliğine seçilmiştir. Bu çıkarmış oldukları geçici görev benim için insan hak ve hürriyetini savunduğumdan dolayı onur nişanıdır."

Gündem