610 skuter sürücüsüne ‘alkol’ cezası

610 skuter sürücüsüne ‘alkol’ cezası
İzmir’de 2022 yılında yapılan denetimlerde alkollü skuter kullanan 610 kişiye ceza kesildi.

İzmir’de 2022 yılında, son dönemde yaygın olarak kullanılan ulaşım araçlarından biri haline gelen skuterleri alkollü kullandığı tespit edilen 610 sürücüye cezai yaptırım uygulandı.

Ulaşım araçlarından skuterlerin kullanımı gün geçtikçe artarken, denetimler de sıklaştırıldı. İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Trafikten Sorumlu İl Emniyet Müdür Yardımcısı Şamil Özsagulu, Karayolları Trafik Kanunu 66'ncı maddesi gereğince skuter kurallarını ihlal eden kişilere 427 TL ceza kesildiğini dile getirdi. Skuterlerin kullanım kuralları hakkında bilgi veren Özsagulu şu uyarılarda bulundu:

"Bu araç sürücülerinin 15 yaşından küçük olmaması, aynı anda skuter üzerinde bir kişiden fazla olmaması gerekiyor. Bisiklet yolları varsa bu araçların muhakkak bisiklet yollarını kullanması gerekiyor. Bisiklet yolu haricindeki yollarda hız limiti 50 kilometrenin üzerinde olmamalı. Bunlar bizim en sık karşılaştığımız ihlaller. Skuter sürücülerinin kişisel eşyalarını taşıyabilecekleri bir sırt çantasının dışında skuterde yük taşımamaları gerekiyor. Bunların hepsi Karayolları Trafik Kanunu'na göre yasak kapsamındadır. Skuterlerin alkollü kullanımı da yasaktır. Bu kuralların tamamında cezai işlem tatbik edilebiliyor. Skuter sürücülerimizden ricamız, yayalar için ayrılmış yerlerde kesinlikle bu araçları kullanmamalarıdır. Bu yönde yayalarımızdan da çok şikayet alıyoruz. Denetimlerimiz devam etmektedir."

'EHLİYET ZORUNLULUĞU YOK'

Skuterlerin kullanımı konusunda ehliyet şartının olmadığını aktaran Şamil Özsagulu, "Ehliyete tabi bir araç değildir ancak yaş sınırlaması bulunuyor. 15 yaşından küçüklerin kullanmaması gerekir. Bu durum bazı karışıklıklara da sebebiyet verebilir. Bu tarz araçlar bazı firmaların adı altında kullanıldığı için, o firmaların farklı araç cinslerini kiralaması karışıklığa neden oluyor. Bu araçların bazıları ehliyete tabi araçlar. Skuterde ehliyet zorunluluğu yok ancak kiralanan araçlar içerisinde ehliyet zorunluluğu olan araçlar da var. Bu yönde vatandaşlarımızın dikkatini çekmek istiyorum" diye konuştu. (DHA)

Gündem