AB'den vize açıklaması: Siyasi bir karar değil

AB'den vize açıklaması: Siyasi bir karar değil
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Nikolaus Meyer-Landrut, Türkiye’de artan vize redlerinin ardında siyasi bir karar olmadığını söyledi.

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Nikolaus Meyer-Landrut, Türkiye’deki mevcut ekonomik durum ve çok sayıda sığınma başvurusu gelmesi nedeniyle vize başvurularının daha dikkatli incelendiğinin sinyallerini verdi.

T24’te M.Kaan Kurtuluş'a konuşan Meyer-Landrut özetle şunları söyledi:

* Belki neden başvuruların detaylı incelendiğine daha yakından bakmamız gerekir: Türkiye artık vatandaşlarının Avrupa’ya en çok sığınma başvurusu yaptığı 4-5 ülkeden biri. Bu sayı artmaya devam ediyor. Bu yıl 20 bini çoktan geçti. Bu gelişmeler tabii ki vizelerin incelenmesinde rol oynuyor. Biz olabildiğince insanlar arası temas, seyahat, turizm, ticaret, Avrupa programlarındaki insanların birbirini tanımasını istiyoruz. Türkiye’de dünya ortalamasının çok üzerinde çok girişli Schengen vizesi veriliyor. Bu yüzden ne kadar kaliteli başvuru sunulursa, o kadar çok vize verilir.

* AB tarafından bakıldığında vize konusu siyasi bir konu değil. Bu birçok ülkede karşı karşıya kaldığımız bir tatbiki konu. Vereceğim ilk cevap şu: Bu durum siyasetle ilgili değil.

* Bu durum sadece Türkiye için de geçerli değil. Dünyanın birçok yerinde vize başvurusu sayısı artıyor, birçok yerde bekleme süresi uzamış durumda. Aynı zamanda dünya genelinde de son zamanlarda ret sayısının arttığını gördük.

* Türkiye’de ret oranları dünya genelindeki trendle örtüşüyor. Türkiye’deki ret oranı dünyanın kalanına kıyasla biraz daha yüksek.

* Birçok başvuru hala değerlendirilme sürecinde. Evet tatbiki problemlerle karşı karşıyayız, evet vize başvuruları geçen senelere kıyasla çok arttı. Yetkililer bununla olabildiğince iyi şekilde baş etmeye çalışıyor. Ancak olanların siyasi bir gerekçesi, arka planı yok.

* AB siyasi vize kararları konusunu Rusya için ele aldı. Bunu haberlerde gördünüz, kararlar alındı. Türkiye için benzer bir tartışma, düşünce, eylem; hiçbir şey yok.

* Her üye ülkenin her başvuruyu kendi değerlerine göre değerlendirmeye aldığını görüyoruz. Bu tabii bir süreç. Üye ülkelerden duyduğum şey şu: Tamamlanmamış veya sahte belgeler içeren başvurularda artış var. Bu başvurular tabii ki reddediliyor. Bu yüzden diğer ülkelerle kıyas yapmıyoruz. Her ülke kendisine gelen başvuruları değerlendiriyor. Her ülke ret kararını kendisine göre verir. Eğer binlerce başvuru geliyorsa; genelde karşınıza itiraz edilebilecek kararların alındığı durumlar çıkar. Ama bu o kararı veren ülkeyle konuşulması, onlarla gündeme getirilmesi gerekilen bir konudur.

* Sahte evrak konusuna gelecek olursak. Benim kendi gözlemim de büyükelçiliklerin söylediği de sahte evrak konusunun gerçek olduğu. Bu uydurduğumuz bir şey değil. Vize için sunulan birçok dosyada sahte iş davetiyeleri ve gerçekte var olmayan şeyler sunulduğunu gördük. Kontrol ettiğimizde sahte olduğunu gördüğümüz belgelerde bir artış var.

Söyleşinin tamamı

Gündem