Adalet Bakanlığı'ndan Boğaziçi savunması: "Tutuklamalar hukuka uygun"

Adalet Bakanlığı'ndan Boğaziçi savunması: "Tutuklamalar hukuka uygun"
Adalet Bakanlığı, Kabe soruşturması kapsamında yapılan tutuklamalara ilişkin Anayasa Mahkemesi'ne verdiği cevapta, eşcinselliğin İslam'a göre haram olduğunu belirterek tutuklamaların kanuna uygun olduğunu savundu

Adalet Bakanlığı, Boğaziçi Üniversitesi'ndeki sergide Kabe görselinin yere serildiği gerekçesiyle başlatılan soruşturma kapsamında yapılan tutuklamalarla ilgili olarak Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) verdiği cevapta, eşcinselliğin I·slam dinine göre "haram" kabul edildiğini belirterek tutuklama kararının hukuka uygun olduğunu savundu.

Melih Bulu'nun Boğaziçi Üniversitesi'ne atanmasının ardından ülke genelinde başlayan protestolar sırasında üniversite kampüsünde açılan bir sergide Kabe fotoğrafı üzerine Şahmeran tasviri ve LGBTİ bayrağı bulunan görselin yere serildiği iddiasıyla soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında üniversite öğrencileri Doğu Demirtaş ve Selahattin Can Uğuzeş tutuklandı. Hazırlanan iddianamede, "suça konu eylemin kin ve nefrete tahrik amacını desteklediği, soyut bir saygısızlığın ötesinde bir halk kesimine karşı düşmanca tavırlar gösterilmesini sağlamaya elverişli olduğu" ve "kamu güvenliği açısından açık ve yakın bir tehlikenin ortaya çıktığı" ifade edildi. İddianamede, 2'si tutuklu 7 öğrenci hakkında "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme" üç yıla kadar hapis cezası istendi.

"ADLİ KONTROL YETERSİZ"

30 Ocak'ta tutuklanan İTÜ Mimarlık Fakültesi öğrencisi Uğuzeş, 17 Mart'ta tahliye edildi. Üniversite öğrencisi Uğuzeş, Bogˆaziçi Üniversitesi'nde yapılan sergide Kabe resmini içeren görselin yere serilmis¸ olması nedeniyle tutuklandıgˆını ancak afis¸in asılmasına veya yere serilmesine katkıda bulunmadıgˆını, sadece sergi esnasında orada bulundugˆunu belirterek, kis¸i hürriyeti ve güvenligˆi hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle  avukatları Levent Pişkin ve Deniz Yıldız aracılığıyla AYM'ye bireysel başvuruda bulundu.

Bakanlıktan beklenen cevap, Adalet Bakanlığı İnsan Hakları Dairesi Başkanı Dr. Hacı Ali Açıkgül tarafından kaleme alındı. Bakanlık, yargılanan öğrencinin "halkı kin ve düs¸manlıgˆa tahrik veya as¸agˆılama" suçunu is¸ledigˆine dair kuvvetli suç s¸üphesinin varlıgˆı nedeniyle tutuklandığını, dolayısıyla tutuklama tedbirinin kanuni dayanagˆı bulunduğunu savundu. Cevapta, "Söz konusu resmin ve yazının kamu düzeni açısından ne s¸ekilde somut bir tehlikeye sebebiyet verdigˆi sorus¸turma belgelerinde açıkça ortaya konuldugˆu müs¸ahede edilmektedir. Bas¸vurucunun tutuklanmasına ilis¸kin kararın bas¸kalarının haklarının korunması ve kamu düzeninin korunması yönünde mes¸ru amaçlar tas¸ıdıgˆı degˆerlendirilmektedir" denildi. 

Adalet Bakanlığına göre Uğuzeş'in "suç is¸ledigˆinden s¸üphelenilmesi için inandırıcı nedenlerin ve kuvvetli suç s¸üphesinin bulunmadıgˆı halde tutuklandıgˆı" iddiası temelsiz. İsnat edilen suç göz önüne alındığında uygulanan tutuklama tedbirlerinin ölçülü oldugˆunun belirtildiği bakanlık yazısında, "Adli kontrol uygulamasının yetersiz kalacagˆı sonucuna varılmasının, keyfî ve temelsiz oldugˆu söylenemez" ifadelerine yer verildi. 

Bakanlığın verdiği cevapta, iddianameden "kopyala-yapıştır" yapıldığı ve birebir aynı ifadeler kullanıldığı görülüyor. Eşcinselliğin I·slam dini literatüründe "yasak" ve "haram" kabul edildiğinin belirtildiği cevapta, "I·slam'ın tek yaratıcı olan Allah inancı ve tevhid inancına aykırı olan 'S¸ahmeran' figürünün yine I·slam'ın ve Müslümanların yeryüzündeki en kutsal mekan olarak kabul ettigˆi Kabe'nin tasvir edildigˆi bir resim üzerine yapıs¸tırılması suretiyle olus¸turulması ve sergilenmesi degˆerlendirildigˆinde, gayri muayyen kis¸ilere yönelik alenen yapılan sorus¸turmaya konu eylemlerin LGBT olarak anılan bir sosyal kesim ve Türk toplumunun büyük çogˆunlugˆunu olus¸turan Müslüman vatandas¸lar açısından halkın sosyal sınıf bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini, digˆer kesimi aleyhine kin ve düs¸manlıgˆa tahrik edici nitelikte oldugˆu iddianamede de olgusal temelleriyle birlikte ortaya konulmus¸tur" denildi.

Adalet Bakanlığı, sorus¸turmaya konu görselin "bir halk kesimine kars¸ı düs¸manca tavırlar gösterilmesini sagˆlamaya veya bu tür tavırları pekis¸tirmeye objektif olarak elveris¸li oldugˆu ve halkın bir kesimini yogˆun bir biçimde kin ve nefrete tahrik ettigˆini" de savundu. 

 

Burcu Karakaş

© Deutsche Welle Türkçe  

Gündem