Aksoy Araştırma: AKP yüzde 30.3, CHP yüzde 28.8 oy alıyor

Aksoy Araştırma: AKP yüzde 30.3, CHP yüzde 28.8 oy alıyor
Aksoy Araştırma'nın son kamuoyu araştırmasına göre AKP yüzde 30,3, CHP yüzde 28,8, İYİ Parti yüzde 13,7, HDP yüzde 10,6 ve MHP yüzde 8,2 oy alıyor.

Aksoy Araştırma, Türkiye Monitörü 2022 yılı 8. hafta araştırmasında partilerin oy oranlarını, Ukrayna-Rusya savaşının Türkiye’de yansımalarını, Türkiye’de yaşam zorluğunu ve gençlerin akıllı telefon kullanımını gündemine aldı.

Ankete göre partilerin oy oranları şöyle:

AK Parti yüzde 30,3 / CHP yüzde 28,8 /  İYİ Parti yüzde 13,7 / HDP yüzde 10,6 / MHP yüzde 8,2

 Gazete Duvar'daki habere göre seçmene, Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin 3 soru yöneltildi. İlk aşamada Ukrayna-Rusya savaşının seçmende ne derece endişe yarattığı soruldu. Araştırmaya katılanların yüzde 75,2’si çok endişelendiğini/endişelendiğini ifade etti. Hiç endişelenmeyenlerin/endişelenmeyenlerin oranı yüzde 9,5’ti. Parti bazında incelendiğinde her bir seçmen grubunun yarısından fazlasının endişeli olduğu gözlemlendi.

Araştırmaya katılanlara ikinci aşamada Ukrayna-Rusya savaşının Türkiye’ye etkisinin nasıl olacağı soruldu. Katılımcıların yüzde 63,1’i Türkiye’nin bu durumdan çok olumsuz/olumsuz etkileneceğini ifade etti. Etkisi olmayacak olarak kabul edilen 3 puan veren katılımcıların oranı yüzde 23,2 olurken, Türkiye’nin bu gelişmeden çok olumlu/olumlu etkileneceğini düşünenlerin oranı yüzde 13,6’ydı.

Katılımcıların yüzde 67,7’si Türkiye’de yaşamanın Avrupa’ya kıyasla daha zor olduğunu belirtti.  AKP ve MHP gruplarında Avrupa’da yaşamanın Türkiye’ye kıyasla daha zor olduğunu belirtenlerin oranı nispeten daha yüksekti. AK Parti seçmeninin yüzde 44,5’i, MHP seçmeninin ise yüzde 38,2’si Avrupa’da yaşamanın daha zor olduğunu ifade etti.

Sokak röportajlarında tartışma konusu olan akıllı telefon kullanımı da anketin konuları arasında yer aldı. Araştırmaya katılanların yüzde 84,3’ü akıllı telefonları bir ihtiyaç olarak gördü. Akıllı telefonların lüks bir tüketim olduğunu belirtenlerin oranı ise yüzde 15,7’ydi. AKPaseçmeninin yüzde 22,8’i, MHP seçmeninin ise yüzde 18,6’sı akıllı telefonları lüks tüketim olarak değerlendirdi. 

Gündem