CHP'li Hakverdi: Mahkumların kullandığı elektrik, ticarethane değil mesken tarifesi üstünden faturalandırılsın

CHP'li Hakverdi: Mahkumların kullandığı elektrik, ticarethane değil mesken tarifesi üstünden faturalandırılsın
CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, cezaevlerinde kullanılan elektriğe ticarethane tarifesi uygulanmasını ve mahkumlara kesilen fahiş elektrik faturalarını Meclis gündemine taşıdı. Hakverdi, "Cezaevleri ticarethane, mahkumlar da müşteri değildir. Mahkumların kullandığı elektrik, ticarethane değil mesken tarifesi üzerinden faturalandırılmalıdır" dedi.

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, cezaevlerinde kullanılan elektriğe ticarethane tarifesi uygulanmasını ve mahkumlara kesilen fahiş elektrik faturalarını Meclis gündemine taşıdı. Hakverdi, "Cezaevleri ticarethane, mahkumlar da müşteri değildir. Mahkumların kullandığı elektrik, ticarethane değil mesken tarifesi üzerinden faturalandırılmalıdır" dedi. 

Ali Haydar Hakverdi, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye verdiği soru önergesinde, cezaevlerindeki elektrik sorununu gündeme getirdi. Hakverdi, konuya ilişkin bugün yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti:

"YANDAŞ ŞİRKETLERİ MAHKUMLAR ÜZERİNDEN FİNANSE ETMEKTİR"

 “Bir kamu kurumu olan cezaevlerine verilen elektriğin 'ticarethane' tarifesi ile faturalandırılması, açıkça kamunun zarara uğratılmasıdır. Öte yandan yaşamını sadece ailelerinden gelen harçlıklarla idame ettirmek zorunda kalan mahkûm sayısı çoğunlukta. Bu koşullardaki bir mahkûma, yapılan fahiş zamlar yetmezmiş gibi bir de kullandığı elektriğin ticarethane statüsünde tarifelendirilmesi, faturasını geciktirdiği ya da ödeyemediği durumlarda da elektriğinin kesilmesi, ihya edilen yandaş dağıtım şirketlerini mahkumlar üzerinden finanse etmekten başka bir şey değildir.

"MAHKUMLARA GELEN ELEKTRİK FATURALARI İKİYE ÜÇE KATLANMIŞ DURUMDA"

Mahkumlardan gelen mektuplar, aileleri ve avukatları ile yaptığımız görüşmeler neticesinde edindiğimiz bilgilere göre; elektriğe yapılan son zamlar sonrası mahkumlara gelen elektrik faturaları ikiye, üçe katlanmış durumdadır. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun Tarife Uygulamalarına İlişkin Usul ve Esaslar başlıklı kurul kararına göre; cezaevlerine verilen elektrik 'ticarethane' tarifesine göre faturalandırılmaktadır. Mahkumlara gelen fahiş elektrik faturalarının nedeni sadece yapılan son zamlar değil, aynı zamanda mahkumlara ticarethane tarifesi uygulanmasıdır.

“4 KİŞİLİK BİR HÜCREDE 80 TL GELEN ELEKTRİK FATURASI, BU AY 220 TL OLARAK GELDİ

Geçtiğimiz günlerde tarafımıza iletilen mektuplardan edindiğimiz bilgilere göre; 3 kişilik bir hücrede aylık elektrik faturasının 137 TL geldiği bilgisi aktarılmıştır. Başka bir cezaevinde ise 4 kişilik bir hücrede, daha önce aylık 80 TL bandında gelen elektrik faturalarının bu ay 220 TL olarak geldiği bilgisi iletilmiştir. Yine başka bir cezaevinde, elektrik faturasını beş gün geciktiren bir hükümlünün kaldığı tek kişilik hücrenin elektriğinin kesildiği; bir başka mahkûma ise bir ay içinde tarafına üç fatura geldiği iddia edilmektedir.

"MESKEN TARİFESİ ÜZERİNDEN FATURALANDIRMALIDIR"

Ülkemizde 28.02.2022 tarihi itibariyle toplamda 384 ceza ve infaz kurumu bulunmakta olup, bu cezaevlerinde 309 bin 558 hükümlü ve tutuklu bulunmaktadır. 2004 yılında yürürlüğe giren Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’un hükümlerine göre hazırlanan Ceza İnfaz Kurumlarında Bulundurulabilecek Eşya ve Maddeler Hakkında Yönetmelik’in 9. maddesine göre, mahkumlar hücre ya da koğuşlarında cezaevi kantininden almak şartıyla elektrikli su ısıtıcısı, televizyon, kurutma makinesi, vantilatör ve kulaklıklı küçük el radyosu bulundurabilir. Yine aynı yönetmeliğe göre, aydınlatma dışındaki elektrik giderleri hükümlü tarafından karşılanmaktadır; bu nedenle her koğuş ve hücre için süzme sayaç uygulanmaktadır. Cezaevleri ticarethane, mahkumlar da müşteri değildir. Mahkumların kullandığı elektrik, ticarethane değil mesken tarifesi üzerinden faturalandırılmalıdır."

"MESKEN TARİFESİNDEN FATURALANDIRILMASI İÇİN ÇALIŞMA VAR MI"

Hakverdi'nin, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a yanıtlaması istemiyle yönelttiği sorular şöyle:

"Bir kamu kurumu olan ve ticari kar amacı gütmeyen cezaevlerine verilen elektriğin ticarethane statüsünde faturalandırılması, kamunun açık bir şekilde zarara uğratılması değil midir? Bir geliri olmayan ve çalışma özgürlüğü elinden alınmış mahkûma temel ihtiyaçlarını karşılamak için verilen elektriğin yüksek tarifeden faturalandırılmasının gerekçesi nedir? Cezaevlerine verilen elektriğin ticarethane tarifesinden faturalandırılmasının önüne geçmek için bakanlığınızca yaptığınız bir başvuru ya da çalışma var mıdır? Mahkumlara verilen elektriğin mesken tarifesi üzerinden faturalandırılması için bakanlığınızca yaptığınız bir başvuru ya da çalışma var mıdır?" (ANKA)

Gündem