Anayasa Mahkemesi'nden seçim kanunu kararı: CHP'nin başvurusu reddedildi

Anayasa Mahkemesi'nden seçim kanunu kararı: CHP'nin başvurusu reddedildi
Anayasa Mahkemesi, Milletvekili Seçimi Kanunu'nda değişiklik yapan kanunun bazı hükümlerinin iptal istemini oy çokluğuyla reddetti.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, Cumhuriyet Halk Partisi'nin yeni seçim kanununun dört maddesine yaptığı itirazı oy çokluğuyla reddetti.

Kararın 5'e karşı 10 oyla alındığı belirtiliyor.

CHP, SEÇİM KANUNU'NUN 5, 6,11 VE 12'NCİ MADDELERİNİN İPTALİNİ TALEP ETMİŞTİ

CHP, 7393 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un bazı maddelerinin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu.

Başvuruda, 7393 sayılı kanunun seçim kurullarının oluşumunu düzenleyen 5 ve 6'ncı, cumhurbaşkanını propaganda yasakları dışında tutan 11'inci ve seçim kurullarının 3 ay içinde yenilenmesini öngören 12'nci maddelerinin iptali talep edilmişti.

AKP ve MHP'nin ortak imzasıyla Meclis'e sunulan ve yasalaşan Seçim ve Siyasi Partiler Yasası değişikliğinde, ittifak partilerinin milletvekillerinin hesaplanma sisteminde yenilik öngörüyordu. Yasa ile il ve ilçe seçim kurullarında "en kıdemli hakim"in görev alması zorunluluğu kaldırılıyordu. Ayrıca cumhurbaşkanı seçim yasaklarından muaf tutuluyordu.

CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne yapılan başvurusunda, şu görüşlere yer vermişti:

"7393 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 5, 6, 11 ve 12'nci maddeleriyle 298 sayılı Kanun'da yapılan değişiklikler (il ve ilçe seçim kurullarında görev alan hakimlerin kıdem esası yerine ad çekme usulüyle belirlenmesi ve mevcut kurulların üç ay içinde getirilen değişikliğe istinaden yeniden teşekkül ettirilmesi ile Cumhurbaşkanı için öngörülen propaganda yasaklarında hukuki boşluk oluşturulması) başta demokratik hukuk devleti ve seçim güvenliği ilkeleri olmak üzere; Anayasa'nın 2, 5, 11, 13, 14, 17, 36, 37, 67, 68, 79, 138'inci maddelerine aykırı olması sebebiyle; telafisi imkansız zararlar ortaya çıkacağı için, iptal davası sonuçlanıncaya kadar ivedilikle yürürlüklerinin durdurulmasına ve iptallerine karar verilmesi talep edilmektedir." (ANKA)

Gündem