Eğitim - Sen'den tepki: İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, sosyal medyada öğrenci ve velileri yönlendiriyor

Eğitim - Sen'den tepki: İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü,  sosyal medyada  öğrenci ve velileri yönlendiriyor
Ardanuç İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, seçmeli dersler konusunda sosyal medya hesabından öğrenci ve velilere; ‘Din, Ahlak ve Değerler‘ başlıklı dersleri tavsiye etti. Eğitim Sen Artvin Şube Başkanı Köksal Gümüş; "İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü seçmeli dersler konusunda kamu idari gücünü kullanarak öğrencilere ve velilere yanlı tavsiyelerde bulunarak suç işlemiştir” diyerek paylaşıma tepki gösterdi.

Eğitim Sen Artvin Şube Başkanı Köksal Gümüş, Ardanuç İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün sosyal medya hesabında paylaşılan 'seçmeli ders' afişini eleştirdi. 'Dersimi seçiyorum dinimi öğreniyorum' başlığı ile yapılan paylaşımda, öğrencilerden 'Temel Dini Bilgiler', 'Kur'an-ı Kerim', 'Hz Muhammed'in Hayatı' derslerini seçmeleri istenmişti.

 "ÖĞRENCİLERİN DERS SEÇME HAKKINA MÜDAHALE"

Sendikanın şube binasında bugün bir basın açıklaması yapan Gümüş, şunları söyledi:

“İlimize bağlı Ardanuç İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü seçmeli dersler konusunda kamu idari gücünü kullanarak öğrencilere ve velilere yanlı tavsiyelerde bulunarak suç işlemiştir. Oysa ki Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı'nın ilköğretim kurumları 22 Aralık 2020 tarih ve 40 sayılı kararı ile ilkokul ve ortaokul haftalık ders çizelgesinde değişiklik yapılarak, 'fen bilimleri  ve matematik, dil ve anlatım, sosyal bilimler, yabancı dil, sanat ve spor, din ve ahlak bilgisi ve değerleri' başlıkları altında seçilebilecek toplam 24  farklı ders bulunurken, Ardanuç İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü resmi sosyal medya hesabından bir kampanya çerçevesinde afişler düzenleyerek yalnızca ‘Din, Ahlak ve Değerler‘ başlığı altındaki dersleri seçebilecek derslerini öne çıkarması, öğrencilerin seçme hakkına açık bir müdahaledir.

"PEDAGOJİK VE BİLİMSEL ESASLARA AYKIRI"

Bu müdahale yürürlükteki mevzuat hükümlerine uygun olmadığı gibi pedagojik ve bilimsel esaslara da aykırılık teşkil etmektedir. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü bürokrasisi bu tasarrufuyla; siyasi kaygıları ile hareket etmiş ve kamu görevlisi kimliğini terk ederek iktidarın siyasi projesine hizmet etmiştir.

Bu uygulama aynı zamanda kamu idaresinin güvenilirlik ve saygınlık ilkesine de ciddi ölçüde zarar veren bir nitelik taşımaktadır. Kamu idare gücünün eğitim alanına müdahale etme aracı olarak kullanılmasının çocuklarımız ve ülkemizin geleceği bakımından bizleri son derece kaygılanmaktadır. Bir ülkenin eğitimi herhangi bir zümrenin müdahale etme, yönlendirme alanı ve aracı olmamalıdır. Esas olan çocuklarımızın ve ülkemizin üstün çıkarı olmamalıdır.

“ARTVİN VALİLİĞİ'Nİ GEREĞİNİ YAPMAYA ÇAĞIRIYORUZ.”

Artvin Valiliği’nin öğrencilerin eğitim hakkını, eğitimin bilimsel ve laik niteliğini yok sayan uygulamalar karşısında gereğini yapmaya çağırıyoruz. Sendikamız Eğitim Sen, pedagojik olmayan ve bilimsellik ile örtüşmeyen laiklik karşıtı her uygulamanın karşısında yer alacak, her koşulda kamusal, laik ve bilimsel eğitim mücadelesini sürdürecektir."

 

(UĞUR İSTANBULLU/ANKA)

Gündem