Av. Kısacık: Binanın riskli olup olmadığının tespiti için mahkemeye başvurulabilir

Av. Kısacık: Binanın riskli olup olmadığının tespiti için mahkemeye başvurulabilir
Mahkeme kararlarıyla da güçlendirme yapılabildiğini anlatan Av. Kısacık, “Binanın güçlendirme ihtiyacı mahkeme kararıyla tespit edilmişse kat malikine gerek yok bir tek kişi bile istese o güçlendirme yapılabilir” dedi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından binalarının güvenliğinden endişe edenlerin sayısı hızla arttı. Özellikle İstanbul'da yapı testi için rekor başvuru yapıldı. Peki her kat maliki bina testi yaptırabiliyor mu? Mahkeme hangi aşamalarda devreye giriyor?

NTV yayınında soruları yanıtlayan Avukat Şeref Kısacık, binalarda ücretli ve ücretsiz test yaptırılabildiğini söyledi.

Kısacık, “Kentsel dönüşüm (yasası) kapsamında test yaptırmak başka bir şey bu yasadan faydalanamadan test yaptırmak başka bir şey. Her ikisinde de binamız sağlam mı depreme dayanıklı mı diye test yaptırabiliyoruz. Bulunduğumuz yerlerdeki belediyelere başvuruyoruz. Benim örneğin oturduğum apartmanda bir tek malikin başvurması üzerine test yaptırabiliyor” dedi. Ancak Av. Kısacık, ücretli testin maliyetini paylaşmak için diğer maliklere danışılması gerektiğini söyledi.

Av. Kısacak, “Kentsel dönüşüm yasasından yararlanmak için başvuruyorsak bir tek malik başvurabilir. Binamız riskli çıkarsa başvuru sonucu kentsel dönüşüm yasası uyarınca önce 60 gün sonra 30 gün süre verilir. Bu sürede binayı tahliye etmemiz ve yıkmamız istenir. Eğer biz yıkmazsak kamu kurumaları gelir ve yıkar. Kentsel dönüşüm yasasına başvurduğunuz anda binanız riskliyse geri dönüş yok” dedi.

Kısacık, ücretli test konusunda ise şunları söyledi:

“Bunu siz de yaptırabilirsiniz. Ama onun maliyetini cebinizden karşılarsınız diğer maliklerden almanız gerekir, bunun bu yüzden Genel Kurul'da ele alınması gerekir. Sitelerimizin anayasasıdır eğer yönetim planında farklı bir düzenleme yoksa eşit deniyorsa metrekareye göre demiyorsa bu tür test ve güçlendirme giderleri arsa payına göre belirlenir.

“Binamızın özel testini yaptırmak istiyoruz ve çıkacak sonuca göre güçlendirme yapacağız. Böyle bir testin apartman yöneticisinin herkese 15 gün önce eline geçecek şekilde Genel Kurul toplaması gerekir. Binamızın güçlendirilmesine ilişkin karar salt çoğunlukla alınır.”

“Mahkeme yoluyla bu karar alınabilir”

Mahkeme kararlarıyla da güçlendirme yapılabildiğini anlatan Av. Kısacık, “Binanın güçlendirme ihtiyacı mahkeme kararıyla tespit edilmişse kat malikine gerek yok bir tek kişi bile istese o güçlendirme yapılabilir” dedi.

Kısacık, ayrıca mahkemeye başvurarak binanın riskli olup olmadığının tespiti, riskli ise güçlendirme ile ayakta kalıp kalmayacağının tespiti için dava açılabildiğini kaydetti.

Kısacık, kiracıların hakları konusunda ise şu bilgiyi verdi: “Depreme dayanıklı olup olmadığının tespiti için apartman yöneticisine kendisine kiraya veren kat malikine başvurabilir. Duyarsız kalmaları halinde ilgili kamu kurumlarına şikayet edebilirler ve bunlar yaptırmıyor, resen yapın diyebilir resen yapın denilebilir.” (Kısa Dalga)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.