Ayhan Bilgen'den sonra bir iddia daha: İktidar Öcalan'a sivil heyet gönderecek

Ayhan Bilgen'den sonra bir iddia daha: İktidar Öcalan'a sivil heyet gönderecek
Türkiye'nin Sesi Partisi Genel Başkanı Ayhan Bilgen'in yeni bir çözüm sürecinin başlaması için çalışma yürütüldüğünü söylemesinin ardından gazeteci Murat Sabuncu da kendisine gelen bilgiyi aktardı: İktidar İmralı'ya sivil heyet göndermeyi düşünüyor. Heyette Eşber Yağmurdereli'nin adı geçiyor.

İlk olarak Türkiye'nin Sesi Partisi Genel Başkanı Ayhan Bilgen'in dile getirdiği yeni bir çözüm sürecinin başlayacağına yönelik 'duyumlara' bir katkı da T24 yazarı Murat Sabuncu'dan geldi. Önemli bir kaynak ile görüştüğünü ve iktidarın İmralı'daki Abdullah Öcalan'a sadece aile üyelerini değil sivil bir heyet göndermeyi de düşündüğünü aktaran Murat Sabuncu kaynağının ilettiği bir ismi de açıkladı.

Sabuncu, "Önemli bir kaynak, iktidarın İmralı'ya sadece aile üyelerini değil sivil bir heyet göndermeyi düşündüğünü de söyledi. Ve onlardan bir ismi de telaffuz etti: Eşber Yağmurdereli. Bu yönde bir teklif alıp almadığını, avukatı üzerinden Yağmurdereli'ye sordum…" ifadesini kullandı.

Sabuncu'nun yazısında bir bölüm şöyle:

İktidarın bir süredir, İmralı ile yani Abdullah Öcalan ile 'devletin istihbarat yetkilileri üzerinden' bir görüşme yürüttüğü biliniyordu. Hatta Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan ocak ayındaki bir konuşmasında, "Edirne'deki İmralı'ya hesap verecek" diye bir cümle kullanmıştı. Yani İmralı'daki kişinin, Abdullah Öcalan'ın, Edirne'deki eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'tan rahatsızlığı olduğunu ima etmişti.

Seçimlere yaklaşırken Erdoğan'ın anahtar haline gelen Kürt seçmeni kendine yaklaştırabilmek için yeni bir yol açabileceği konuşuluyordu. Bu kez yolun 'çözüm süreci benzeri olmayacağı' ancak farklı bir şekilde yol izlenebileceğinden bahsediliyordu. İktidara yakın isimlerin köşe yazılarında, 2020 yılından beri avukatları ya da ailesi ile görüştürülmeyen Öcalan için ailesi ile görüşme yolunun açılabileceğinden bahsedilmişti. Ancak bunun 'yeni bir çözüm süreci olarak okunmaması gerektiği de' vurgulanıyordu.

Aileden birisinin İmralı'ya gitmesi durumunda, eğer isim yeğeni Ömer Öcalan olursa farklı bir durumdan bahsedilebilecekti. Çünkü kendisi aynı zamanda HDP'nin Şanlıurfa Milletvekili idi. Aileden ya da avukatlardan kim gider, ne zaman gider henüz belli değil. Ancak güvenilir kaynaklar, bir yandan da İmralı'ya sivil bir heyetin gidebileceğinden bahsediyor.

...

Gelelim başlıktaki bilgiye. Önemli bir kaynak, iktidarın İmralı'ya sadece aile üyelerini değil sivil bir heyet göndermeyi düşündüğünü de söyledi. Ve onlardan bir ismi de söyledi: Eşber Yağmurdereli.

Bu isim önemli. Kendisi bir hukukçu. İnsan hakları savunucusu. Metin Göktepe davası gibi simge davaların müdahili. Barış İçin 1 Milyon İmza kampanyasının öncüsü ve sözcüsü. Yaşar Kemal ve Zülfü Livaneli ile birlikte Bayrampaşa Cezaevi'ndeki ölüm oruçları için arabulucu olmuş bir isim. Demir parmaklıkların arkasını da önünü de biliyor.İsmini duyduğumda avukatı aracılığıyla kendisine bu bilginin doğru olup olmadığını sordum. Özetle şu yanıtı verdi:

"Daha önce bir yerden daha duydum. Bana herhangi bir teklif gelmedi. Yıllardır barış konusundaki çabalarım biliniyor, ancak benzerlerine daha önce tanık olduğumuz kurguların senaryolarında 'kullanışlı' konumda biri olmayı kabul etmem. Böyle bir teklif olursa, kabul etmem için İmralı'nın da beni istemesi gerekir."

Duyduğum kulis ve aldığım yanıt bu. Muhalefet için seçimler kolayca kazanılacak diyenlerin düşünmesi gerekir. Erdoğan son ana kadar çabalayacak.

YAZININ TAMAMI

AYHAN BİLGEN NE DEMİŞTİ?

Türkiye’nin Sesi Partisi lideri Ayhan Bilgen, 19 Haziran'da yaptığı açıklamada “AKP’nin ‘Kürt sorununa’ ilişkin Öcalan’ın dahil edilebileceği ve MHP’nin de ikna edilmeye çalışıldığı yeni bir çözüm süreci başlatabileceğini” söyledi.

Olası sürecin aktörü ve muhatabı olarak görülen “İmralı’nın, Kandil’in, HDP’nin farklı planları, arayışları olabileceğine” dikkat çeken Bilgen, “Partiler üstü, kişisel siyasi hesapların üzerinde bir yere oturtabilirsek birlikte çözebiliriz. Partiler bu konuya, kendi öncelikleriyle değil, ülkenin ortak yarasının tedavi edilmesi ekseninde yaklaşmalı” dedi.

Sürece “amaçsal yaklaşılması” gerektiğini söyleyen Bilgen, “Sorunun nihai çözümü demokratik anayasa konseptidir. Anayasa şeffaftır, kapalı kapılar arkasında yapılmaz. Böyle olduğunda da kimse ülke bütünlüğüyle ilgili kaygısız da kalmaz” diye konuştu.

Bilgen, “MHP’nin ikna edilmesine” ilişkin ise 1999 sürecine dikkat çekti. Bilgen, “İdamın kaldırılması konusunda doğru bir adım atan MHP, bugün de aynı tutumu takınabilir. Türk milliyetçileri hem cesur olmalı hem de gerçekten ülke sevgisinin gerektirdiği özeni göstererek hareket etmeli” ifadelerini kullandı.

Gündem