Babacan'dan Erdoğan'a 'kader' yanıtı: 'İhmal edip kadere yükleyemeyiz'

Babacan'dan Erdoğan'a 'kader' yanıtı: 'İhmal edip kadere yükleyemeyiz'
DEVA Partisi lideri Ali Babacan, maden faciasının yaşandığı Amasra’ya gitti. Babacan, “Bir savcılık süreci var ama bu savcılık sürecinin bağımsız yürümesi gerekiyor, tarafsız yürümesi gerekiyor. Meclis’te artık bu konu ile ilgili mutlaka bir araştırma ve soruşturma komisyonları sürecinin başlatılması gerekiyor ki bağımsız bir şekilde konunun üzerine gidilsin” dedi.

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Bartın’da 14 Ekim akşamında meydana gelen maden faciasında yaşamını yitiren işçilerin cenazesine katılmak için Amasra’ya geldi.

Babacan cenaze töreninden sonra maden ocağına giderek kısa bir basın açıklaması yaptı.

Babacan şöyle konuştu:

"Milletçe başımız sağ olsun, acımız çok büyük, içimiz yanıyor. 41 evladımızı, 41 madenci kardeşimizi kaybettik. Az önce 3 tanesinin şehit cenazesindeydik; toprağa verdik, buraya geldik. Aileler ile buluştuk, dertleştik. Gerçekten acı çok büyük, hepsine Allah rahmet eylesin, ruhları şad olsun. Allah tekrarından korusun. Bugün acıyı paylaşma günü ama aynı zamanda bu olayların tekrar etmemesi için, bu acıların tekrar yaşanmaması için ne yapılması gerektiğine de artık çok iyi çalışılması gerekiyor. Tedbirde nerede hata edildi? Tedbirlerde eksiklikler nerelerdeydi? İş güvenliği konusunda nerelerde ihmal var, bunların hepsinin üzerine tek tek gidilmesi lazım ama aynı zamanda bunun bağımsız bir denetim ile yapılması lazım.

“HANGİ ÜLKEDE DEMOKRASİ İYİ İŞLİYORSA O ÜLKELERDE BU TÜR KAZALAR ÇOK DAHA AZ OLUYOR, CAN KAYIPLARI ÇOK DAHA AZ OLUYOR”

Güçler ayrımı olmayınca, denge ve denetleme mekanizmaları olmayınca, bağımsız denetim yapılmayınca maalesef bu olan kazaların sebepleri yeterince anlaşılamıyor. Hem de tekrarının önlenmesi ile ilgili ciddi ve sağlam bir duruş ortaya konmuyor. Güçler ayrımının olduğu, demokrasinin iyi işlediği ülkelerde de maden ocakları var. Hangi ülkede demokrasi iyi işliyorsa bakıyorsunuz o ülkelerde bu tür kazalar çok daha az oluyor, can kayıpları çok daha az oluyor. Çünkü, denetim mekanizmaları çalışıyor. İşi yapan, yaptıran aynı zamanda denetliyorsa oradan maalesef ki hatalar bulunamıyor, eksiklikler tespit edilemiyor. Tekrar tekrar aynı kazaları yaşıyoruz, tekrar tekrar aynı can kayıplarını yaşıyoruz.

"MECLİS’TE ARTIK BU KONU İLE İLGİLİ MUTLAKA BİR ARAŞTIRMA VE SORUŞTURMA KOMİSYONLARI SÜRECİNİN BAŞLATILMASI GEREKİYOR”

Burada madenci kardeşlerimizin aileleri ile tek tek oturduk, dertleştik. Her birinin tespitleri var, her birinin iddiaları var. Buradaki ihmaller ile ilgili, tedbir eksiklikleri ile ilgili iddiaları var. Bunların muhakkak üzerine gidilmesi lazım. Bağımsız bir denetiminin muhakkak işletilmesi lazım. Biliyorsunuz, bir idari denetim var, bir yargı denetimi var bir de yasama denetimi ile Meclis denetiminin bağımsız bir şekilde çalıştırılması gerekiyor ki bunlar önlensin. Eğer olandan ders almazsak, olanlardan ders çıkarmazsak bunlar Allah korusun kazalar tekrar eder, can kayıpları tekrar eder. Evet, ülkemiz maden zengini bir ülke, maden kaynaklarımızı kullanmamız, yer üstüne çıkarmamız kuşkusuz ülkemizin değerleri açısından önemli. Bir canın maliyetle karşılaşması mümkün olamaz. Tedbir konusunda ne kadar maliyet gerekiyorsa, tedbirle ilgili ne gerekiyorsa mutlaka harcanmalı. Tek kişinin canının bile korunacağı bir iş güvenliği sistemi mutlaka madenlerimiz işletilmeli. Ben buradan çağrı yapıyorum: bir savcılık süreci var ama bu savcılık sürecinin bağımsız yürümesi gerekiyor, tarafsız yürümesi gerekiyor. Meclis’te artık bu konu ile ilgili mutlaka bir araştırma ve soruşturma komisyonları sürecinin başlatılması gerekiyor ki bağımsız bir şekilde konunun üzerine gidilsin.

"BİZ KADERE İNANIRIZ AMA ÖNCE TEDBİR SONRA ALLAH’IN TAKDİRİ. TEDBİR BİZDEN TAKDİR ALLAH’TAN”

Artık yeter diyoruz, Soma’da kaybolan canlarımızın daha acısı taze iken, yeniden burada Amasra’da büyük bir felaket ile karşı karşıya kaldık. Evet, biz kadere inanırız ama önce tedbir sonra Allah’ın takdiri. Tedbir bizden takdir Allah’tan. Tedbir almayıp, ihmaller ile arkasından, takdirle, kaderle olaya bir çerçeve çizmeye çalışırsak bu son derece yanlış olur. Tabi ki Allah’ın takdiri her şeyin üzerindedir; tabi ki kadere hepimiz inanırız ama önce tedbir. Tedbir almayıp, ihmaller sonucunda olan bu tür kayıplara, bu tür kazalara belli bir kader çerçevesinde geçiştirirseniz, bu büyük bir hata olur. Üstelik istismar olur. Onun için hep beraber, toplum olarak itiraz etme zamanı geldi. İtirazımız var deme zamanı geldi. Bu can kayıplarına bizim itirazımız var. Bu yaralanmalara bizim itirazımız var. Bunun da bağımsız, tarafsız denetim sistemi ile denetim mekanizmaları ile üzerine gidilmesi lazım.

“EN AZINDAN BİR ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULUP, TARAFSIZ VE BAĞIMSIZ BİR ŞEKİLDE ŞU MADEN KAZALARININ ÜZERİNE GİDİLMESİ LAZIM”

İdari denetiminin hiçbir kıymeti yok. Zaten devletin işlettiği tesis; devlet kendi yapıyor, kendi denetliyor; bir şey beklemeyin. Yargı denetimi önemlidir ama yargının üzerinde bugün baskı var, yargı bağımsız, tarafsız çalışamıyor. Meclis açıldı artık, milletvekillerimizin de vakti var; en azından bir araştırma komisyonu kurulup, tarafsız ve bağımsız bir şekilde şu maden kazalarının üzerine gidilmesi lazım. Bunun önlenmesi lazım.

“BİR YANDAN SAYIN ERDOĞAN’IN SÖYLEDİĞİ GİBİ YOLSUZLUK VAR, BİR YANDAN DA HELALİNDEN KAZANÇ KAVGASI VERİRKEN CANINI KAYBEDEN VATANDAŞLARIMIZ VAR”

Hayatını kaybeden madenci kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyorum, mekanları cennet olur inşallah. Biz onları iş başında çalışırken şehit olan insanlar diyoruz. Üstelik, bu kardeşlerimiz alın teri ile bileğinin gücü ile çalışırken hayatlarını kaybettiler. Helal kazancın peşindeyken canlarını kaybettiler. Bu da çok üzücü… Bir yandan ülkede korkunç bir israf var, Sayın Erdoğan’ın söylediği gibi yolsuzluk var. Bir yandan korkunç bir haksız kazanç var, bir yandan da alnının teri ile bileğinin gücü ile çalışırken yerin 300 metre altında, helalinden kazanç kavgası verirken canını kaybeden vatandaşlarımız var. Bu adalet değil; onun için toplumsal adaleti sağlamak zorundayız ve olanlardan ders almak zorundayız. Ders almazsak bunlar tekrar eder ve Allah korusun, bu acıları tekrar tekrar yaşarız. Bunlara ‘dur’ demenin vakti geldi.” (ANKA)

Gündem