Ulaştırma Bakanı: Halkalı-Havalimanı metrosu 2022 sonuna

Ulaştırma Bakanı: Halkalı-Havalimanı metrosu 2022 sonuna
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, Halkalı-İstanbul Havalimanı Metro Hattı inşaatındaki 8 tünel kazma manikasından (TBM) ikisinin çalışmalarını tamamladığını, diğerlerinin kazılara devam ettiğini belirterek, "Projede genel ilerleme oranımız yüzde 60’ı buldu. 2022 yılının sonunda 31,5 kilometrelik bu hattı halkımızın hizmetine sunmayı planlıyoruz” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Halkalı-İstanbul Havalimanı Metrosu 2 Tünel Açma Makinesi (TBM) Varış Töreni'ne katıldı. Karaismailoğlu, tören öncesi proje ile ilgili yetkililerden brifing aldı. Törendeki konuşmasının ardından Bakan Karaismailoğlu’nun butona basması ile TBM makineleri çalıştı ve 10 dakika sonra makineler tünel yüzeyini kırarak ortaya çıktı. TBM makinesinin ucuna Türk bayrağı asıldı.

Törende konuşan Bakan Karaismailoğlu, İstanbul’u tarihine, kültürüne yakışır biçimde dünyanın en gelişmiş şehirlerinden biri hâline getirmek için ilkleri gerçekleştirmeye devam ettiklerini belirterek; son teknoloji dev projeler ile İstanbul’u hayallerin ötesine, bambaşka bir noktaya taşıdıklarını kaydetti.

Karaismailoğlu, “Bu dev projelerin yanı sıra İstanbul’un dört bir yanını modern raylı sistem ağları ile donatıyoruz. Bakanlık olarak Marmaray ve Levent-Hisarüstü Metro Hattı ile birlikte İstanbul’da halkımızın hizmetine sunduğumuz metrolarımızın toplam uzunluğu 80 kilometreye ulaştı. 5 hattımızda ise, yapım çalışmalarımız 7 gün 24 saat esasıyla devam ediyor. Toplam uzunluğu 91 kilometre olan bu hatlarımız; Pendik-Tavşantepe-Sabiha Gökçen Havalimanı, Bakırköy (İDO)-Bahçelievler-Güngören- Bağcılar (Kirazlı), Başakşehir-Çam Sakura hastanesi-Kayaşehir, Gayrettepe-Kağıthane-Kemerburgaz-Göktürk-İstanbul Havalimanı ve Küçükçekmece (Halkalı)-Başakşehir-Arnavutköy-İstanbul Havalimanı metro projeleridir” dedi.

"İSTANBUL'DA RAYLI SİSTEM UZUNLUĞU 2023 YILINDA 354,3 KİLOMETREYE YÜKSELECEK"

İhale işlemleri tamamlanan 4 km’lik Altunizade-Ferah Mahallesi-Çamlıca Raylı Sistem hattının yakında temelinin atılacağı bilgisini paylaşan Bakan Karaismailoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Toplam uzunluğu 8,3 kilometre olan Kazlıçeşme-Sirkeci Kentsel Ulaşım ve Rekreasyon Dönüşüm projesinin inşaat faaliyetlerine geçmek üzere adımlarımızı atıyoruz. Böylece; Toplam uzunluğu 103,3 kilometreye ulaşan 7 projemiz tamamlandığında şu an 251 kilometre olan İstanbul’un raylı sistem ağının toplam uzunluğu, 2023 yılında 354,3 kilometreye yükselecek. Böylece İstanbul’un raylı sistem ağının yüzde 52’sini bakanlığımız kazandırmış olacak. Hızla ilerleyen ve tamamlanarak halkımızın hizmetine sunulan bu çalışmalarımız bizi gururlandırıyor. Biliyorsunuz, İstanbul’un ulaşım altyapısından sorumlu olanların , atmadığı adımları, sunmadığı hizmetleri de İstanbullulara bakanlık olarak biz sunuyoruz. Devlet yönetmenin bilinci ve ciddiyeti ile görevlerimizi ifa ediyoruz. Çünkü bizler hizmet siyasetinin mensuplarıyız.”

“BUGÜN İTİBARİYLE TÜNEL İŞİMİZİN YÜZDE 70'İNİ TAMAMLADIK"

İçinde bulunulan hattın Halkalı’dan başlayıp Atakent, Başakşehir (Kayaşehir), Arnavutköy’den geçerek İstanbul Havalimanı'na ulaştığını ve 31,5 km uzunluğunda 8 istasyondan oluştuğunu belirten Bakan Karaismailoğlu, “Toplamda 79 km’lik Gayrettepe-Kağıthane-İstanbul Havalimanı-Arnavutköy-Başakşehir-Halkalı metro sisteminin tüm araçlarına hizmet edecek depo sahası ve havalimanından geçmek üzere projelendirilen Hızlı Tren İstasyonu’nun peronları da yine bu proje kapsamında inşa ediliyor. Projemiz tamamlandığında; Marmaray Hattı’nın Halkalı-Başakşehir-Arnavutköy-İstanbul Havalimanı’na devamı sağlanacak, yine bakanlığımız tarafından yapılan Başakşehir Çam ve Sakura Hastanesi metro hattına aktarma imkânı da sunulacak” dedi.

"2022 SONUNDA HİZMETE SUNMAYI PLANLIYORUZ"

Bakan Karaismailoğlu, Halkalı-Başakşehir-Arnavutköy-İstanbul Havalimanı'nda kazı çalışmalarının 2022 mart ayında tamamlanacağını belirtirken, "Projemiz genelindeki tüm işleri dikkate aldığımızda, genel ilerleme oranımız da yüzde 60’ı buldu. 2022 yılının sonunda 31,5 kilometrelik bu hattı halkımızın hizmetine sunmayı planlıyoruz” bilgisini paylaştı.

Bakan Karaismailoğlu, konuşmasının ardından butonlara basarak 2 tünel açma makinesini çalıştırdı. Makinalar son kırma işlemini de yaparak 5 bin 255 metrelik kazıyı tamamladı.

İşçilerin tünel kazma makinelerine Türk bayrağı asması alanda bulunanlarca alkışlandı.

Karaismailoğlu, alanda bulunan metro inşaatına ilişkin fotoğrafları inceleyerek, çalışanlarla fotoğraf çektirdi. (ANKA)

Gündem