Bala Ziraat Odası'na "usulsüz silah ruhsatı" soruşturması

Bala Ziraat Odası'na  "usulsüz silah ruhsatı" soruşturması
Ankara’daki Bala Ziraat Odası'nın, silah ruhsatı alabilmeleri için bazı çiftçileri odanın yönetim kurulu üyesiymiş gibi gösterdiği tespit edildi. İddiaya göre bu usulsüzlük para karşılığı yapıldı. Ruhsatların alınmasını sağlayan belgelerde imzası bulunan Bala Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Gürbüz, yanlarında çalışan ve iki ay önce ölen bir kadının bu usulsüzlüğü yaptığını ileri sürerek, “Üç ayda bir, iki ayda bir, bir tane evrak araya sıkıştırmışlar” dedi.

Ankara’daki Bala Ziraat Odası hakkında, çiftçilere usulsüz silah ruhsatı verilmesine neden olduğu gerekçesiyle soruşturma başlatıldı. İddiaya göre; oda yönetiminde olmamalarına rağmen silah ruhsatı almak isteyen bazı çiftçilere, odanın yönetim kurulu asil listesinde yer aldıklarını gösteren belgeler verildi ve bunun karşılığında kendilerinden para alındı. Jandarma, gelen ihbar üzerine olay hakkında soruşturma başlattı ve usulsüz silah ruhsatı alan kişilerin ruhsatları iptal edilmeye başlandı.

Usulsüz ruhsat alan bir çiftçi hakkında jandarmanın tuttuğu tutanakta, “Bala İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı’nın 5 Şubat 2019 tarihli seçim tutanağının 25 Mayıs 2020 tarihinde Bala Ziraat Odası Başkanlığı’nca onaylı sureti ile Bala İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı’nın 2 Aralık 2021 tarihli yazısı ekinde gönderilen kesin listenin (mazbata) karşılaştırılmasında, isminizin kesin listede olmadığı tespit edilmiştir” denilerek çiftçinin ruhsatı iptal edildi.

“YÖNETİMDE OLMADIĞI HALDE GİTMİŞ ONAYLATMIŞLAR”

Çiftçilerin silah usulsüz ruhsatı almasını sağlayan belgelerde imzası bulunan Bala Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Gürbüz, konu hakkında jandarmaya ifade verdiğini belirterek şunları söyledi:

“Ben, kendim geldim il jandarmaya. Böyle bir durum olmuş diye. Benim hiç haberim olmadan yazı yazılmış. Böyle bir şey yapmadım. 1999’dan beri oda başkanlığı yapıyorum. Bizde çalışan bir kız vardı. Ruhsat bölümüne bakan oydu. Gelen giden evrak, bu kız bakıyordu buna. Bu kız da iki ay önce kalp krizi geçirdi, öldü. Ben de şaşırdım, böyle olmayan bir şey yapılmış ama. Bizde normal çiftçi, ama yönetimde değil. Yönetimde olmadığı halde gitmiş onaylattırmışlar. Silah ruhsatı almışlar. Bunu alırken niye bakmamışlar ben de ona şaşırıyorum, alırken insan bakmaz mı?

“BAYAN KONTROLÜNDE YAPILMIŞ”

Biz yapmış olsak, yedekten asile alır, karar yazılır. Karardan da yönetime alınır. Ne karar var ne yönetim var. Sadece çiftçi bizde bunlar. Bizde bayan çalışıyordu, bunun kontrolünde yapılmış bunlar.”

Ankara İl Jandarma’nın, kendisine ruhsatın alınmasını sağlayan belgelere ilişkin “Senin imzan var” dediğini aktaran Gürbüz, “Günde 40-50 tane evrak geliyor. Art niyet hiç olmadı. Böyle bir şey yapmamız mümkün değil. Toplu şey yapılmamış. Üç ayda bir, iki ayda bir, bir tane evrak araya sıkıştırmışlar. Bizim orada öyle bir art niyet düşünmüyoruz. Gelen evrakı imzalayıp veriyoruz. Çiftçilik belgesi, kafa karıştıracak bir şey yok” dedi.

İddiaya göre 40’ı aşkın kişinin bu yöntemle silah ruhsatı alması sağlandı. Gürbüz ise kendisine 8 kişinin usulsüz silah ruhsatının sorulduğunu aktardı.

Benzer olayların Türkiye’deki diğer ziraat odalarında da yaşandığı ihtimaline karşın bu odalarda da denetime başlandığı öğrenildi. (TAMER ARDA ERŞİN / ANKA)

Gündem