Bildirici: "İktidar yanlısı medyanın gündemi millet ittifakının adayı, birincilik 53 yazıyla Abdulkadir Selvi'de"

Bildirici: "İktidar yanlısı medyanın gündemi millet ittifakının adayı, birincilik 53 yazıyla Abdulkadir Selvi'de"
Faruk Bildirici, iktidarı destekleyen medyanın millet ittifakının adayı konusundaki yazılarını inceledi: “En çok yazan Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi. Bir yıl içerisinde 261 yazıdan 53’ü Millet İttifakı’nın adayı hakkında. Selvi’nin yazıları, Millet İttifakı’nda gerilim dozu giderek artan müthiş bir kavga hatta savaş yaşandığı algısını veriyor."

Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici, İktidara yakınlığıyla bilinen yazarların Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayını yazma yarışında olduğunu belirterek, beş yazarı incelediğini ifade etti. Bildirici, “Birincilik Abdülkadir Selvi'de! 1 yılda tam 53 yazı yazmış! Hem de savaş-gerginlik-tırmanma-hamle gibi sözcüklerle” dedi.

Bildirici "İktidar yanlısı yazarlarda, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayını yazma hevesi" başlıklı yazısı özetle şöyle:

“ İktidar yanlısı gazetelerdeki kulis yazarlarının, Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayına yoğunlaşmalarını incelemek için Sabah, Hürriyet, Türkiye, Akşam ve Yeni Şafak gazetelerinden birer yazar seçtim. Mahmut Övür, Abdülkadir Selvi, Fuat Uğur, Emin Pazarcı ve Mehmet Acet’in 2021 yılı boyunca bu konuda yazdıkları yazıların listesini çıkardım.

Gördüğüm kadarıyla, Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı hakkındaki yazılar son aylarda iyiden iyiye artmış. Bu konuda en çok yazan isim Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi.  Bir yıl içerisinde köşesinde kaleme aldığı 261 yazıdan 53’ü Millet İttifakı’nın adayı hakkında. Selvi’yi, 23 yazıyla Yeni Şafak’tan Mehmet Acet izliyor. Ondan sonra da 15 yazıyla Sabah’tan Mahmut Övür, 12 yazıyla Akşam’dan Emin Pazarcı, 7 yazıyla da Türkiye’den Fuat Uğur geliyor.

Abdülkadir Selvi’nin yazıları, Millet İttifakı’nda gerilim dozu giderek artan müthiş bir kavga hatta savaş yaşandığı algısını veriyor. Adaylık hakkındaki yazılarında bol miktarda savaş-gerilim-tırmanma-rekabet-hesap-hamle-strateji sözcükleri geçiyor.

 İncelediğim diğer yazarların yazılarında rekabet-gerginlik- savaş gibi sözcükler geçmiyor. Mehmet Acet “karmaşa”, Emin Pazarcı “itişme”, Fuat Uğur “bilmece”, Mahmut Övür ise yaşananları daha çok “operasyon” ve “hamle” sözcükleriyle aktarıyor.

(...)

Millet İttifakı’nı oluşturan partiler tek aday üzerinde anlaşacak mı, ayrı aday mı gösterecekler, adaylarını ne zaman açıklayacaklar, bu konuda partilerde neler yaşanıyor? Gazetecilerin bunları başta Kılıçdaroğlu ve Akşener olmak üzere ilgili siyasetçilere sorması, perde arkasında yaşananları araştırması ve kamuoyuna aktarması son derece doğal.

Mesele bunun gazetecilik ilkelerine uygun biçimde ve gerçeğe sadık kalınarak yapılmasında. “Kulis” diye yazmak, gazeteciye her istediğini yazma özgürlüğü vermez. Kontrol edilmesi, mümkünse ilgili taraflara sorulması gereklidir. Doğrulanmamış söylentiler üzerinden siyasi değerlendirmeler yapmak iyi niyetle bağdaşmaz.

Ayrıca gazetecilerin bütün partilerle ilgili verilere aynı nesnel ölçütlerle yaklaşması, aynı özenli dili kullanması gereklidir.  Bir gazetecinin iktidar partisine yakın olması, iktidar partisini desteklemesi, objektifliğine engel oluşturmamalıdır.

 Ama iktidar yanlısı gazetelerdeki Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı hakkındaki yazıların çoğunda objektiflikten bahsetmek mümkün değil. Yazılardaki taraflı yaklaşım bir yana, siyasi bir süreci, “savaş” sözcüğüyle tanımlamak bile CHP-İyi Parti söz konusu olunca nasıl harcı âlem bir dil kullanılabildiğini gösteriyor.

 Siyaset yazan gazetecilerin unuttuğu bir nokta da gazetecinin görevinin siyasetçilere akıl vermek olmadığı. Nihayetinde kimin aday gösterileceği, adayın ne zaman açıklanacağı siyasi bir tercih konusu. O tercihi etkilemeye çalışmak gazetecilik sınırının aşılmasıdır."


YAZININ TAMAMI

Gündem