Binlerce ziraat mühendisi 17 aydır atama bekliyor

Binlerce ziraat mühendisi 17 aydır atama bekliyor
Binlerce ziraat mühendisi 17 aydır atama bekliyor. Ziraat Mühendisi Ömer Erdaş, "Ziraat mühendisi kimliğiyle yetiştim. Kendi alanım dışında bir iş yapmaya çalışsam zorlanıyorum. 27 yaşındayım hayata geç kalmış olarak görüyorum kendimi. Bizlerden çok ailelerimiz bekliyor bu ilanı" dedi. Bir diğer ziraat mühendisi Ömer Nadir, atanamayan ziraat mühendislerinin tarımla uğraştığını ancak girdi maliyetlerinin artması nedeniyle son dönemde çiftçilik dahi yapamadıklarını söyledi.

Binlerce ziraat mühendisi 17 aydır atama bekliyor. Ziraat Mühendisi Ömer Erdaş, "Ziraat mühendisi kimliğiyle yetiştim. Kendi alanım dışında bir iş yapmaya çalışsam zorlanıyorum. 27 yaşındayım hayata geç kalmış olarak görüyorum kendimi. Ayaklarımın üzerinde duramamak beni psikolojik olarak zorluyor. Bizlerden çok ailelerimiz bekliyor bu ilanı" dedi. Bir diğer ziraat mühendisi Ömer Nadir, atanamayan ziraat mühendislerinin tarımla uğraştığını ancak girdi maliyetlerinin artması nedeniyle son dönemde çiftçilik dahi yapamadıklarını söyledi.

Sayıları 30 bini bulan ziraat mühendisi KPSS’ye girdikleri halde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından bir atama takvimi yayınlanmadığı için bekleyişini sürdürüyor. Ziraat mühendislerinin talepleri kamudaki kadro sayısının genişletilerek bir an önce atamaların yapılması.

Önceki atamalarda sadece 800 kişinin işe başladığını söyleyen Ziraat Mühendisi Ömer Erdaş, “Özel sektör istihdamımız yaratılsaydı tabii kamuya bel bağlamazdık. Özel sektöre alım yapıldığında ziraat mühendisine yakışmayacak şekilde çalıştırıp ücret veriyorlar” diyerek 17 aydır süren bekleyişini ANKA Haber Ajansı’na anlattı:

"KENDİ ALANIM DIŞINDA İŞ YAPMAYA ZORLANIYORUM"

“2020 yılında KPSS’ye giren 30 bine yakın ziraat mühendisinden yeterli puanı alan ziraat mühendisiyim. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kadro açmasını, bir müjde vermesini bekliyoruz. Siyasilerle, milletvekiliyle görüştük. İstihdamımızın artırılması şeklinde taleplerimizi ilettik ama bunun karşılığını alamadık. Umut bağlayan 30 bin arkadaşımızdan çok küçük bir kısmı istihdam edilecek. 2020 atamasına bakacak olursak 800’e yakın ziraat mühendisi istihdam edilmişti. Bizler 21 alt bölüme sahibiz. 800 kişiyi baz aldığımızda bölüm başı 35-40 kişiye tekabül ediyor. Bu çok yetersiz bir sayı.

Kendi alanı dışında çalışmaya mecbur arkadaşlarımız var. Ben üniversitede ziraat mühendisi kimliğiyle yetiştim. Şu an da kendi alanım dışında bir iş yapmaya çalışsam zorlanıyorum. 27 yaşındayım hayata geç kalmış olarak görüyorum kendimi. Ailem destekçim ama belli bir yerden sonra ayaklarımın üzerinde duramamak beni psikolojik olarak zorluyor. Bizlerden çok ailelerimiz bekliyor bu ilanı. İlan diyoruz çünkü ziraat mühendisliği anlamında şartları en iyi olan kurum Tarım ve Orman Bakanlığı. Özel sektörde ziraat mühendisi satış ve pazarlama elemanı olarak çalıştırılıyor. Kamuya istihdam için yeterli sayının açıklanmasını istiyoruz.”

"ATANMAYAN ZİRAAT MÜHENDİSLERİ GİRDİ MALİYETLERİ YÜZÜNDEN TARIM DA YAPAMIYOR"

Bitki koruma bölümünden 2018’de mezun olan ziraat mühendisi Ömer Nadir, 2020 yılında KPSS’den atanabilecek bir puan aldığını fakat 17 aydan beri atama beklediğini söyledi. Nadir, bu süreçte özel sektörde mülakatlara girerek şansını denediğini ancak KPSS puanının yüksek olması nedeniyle kurumların kendisini işe almadığını belirtti.

Ziraat mühendisi bölümümün 21 alt bölümden oluştuğunu söyleyen Nadir, 2020 KPSS’nde sadece 780 kişinin alındığını bu nedenle kadro sayısının arttırılması gerektiğini ifade etti.

Ömer Nadir, atanamayan ziraat mühendislerinin kendi arazilerinde tarımla uğraştığını ancak girdi maliyetlerinin yükselmesi nedeniyle son dönemde çiftçilik dahi yapamadıklarını söyledi.

(Dilan Kutlu / ANKA)

Gündem