BM: Türkiye'den haftada 800 Suriyeli ülkesine dönüyor

BM: Türkiye'den haftada 800 Suriyeli ülkesine dönüyor
Birleşmiş Milletler, Türkiye'den haftada yaklaşık 800 Suriyelinin ülkesine döndüğünü açıkladı. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Türkiye Temsilcisi Philippe Leclerc, gönüllü kitlesel dönüşler için şartların uygun olmadığını söyledi.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Türkiye Temsilcisi Philippe Leclerc, Türkiye'den Suriye'ye yönelik gönüllü dönüşlerle ilgili verileri paylaştı. Leclerc, çoğunluğu bekar olmak üzere haftada yaklaşık 800 Suriyelinin ülkelerine döndüğünü, daha kitlesel bir gönüllü dönüşün ise ülkedeki koşullar nedeniyle şu an için mümkün görünmediğini söyledi.

Reuters ajansı ile İstanbul'da bir söyleşi yapan Leclerc, "Suriye'deki belirsizliğin seviyesi, şu günlerde kitlesel bir gönüllü dönüşe imkân tanımıyor" dedi. Leclerc, Suriye'nin kuzeyindeki bazı bölgelere çoğu bekâr, haftada yaklaşık 800 Suriyelinin geri döndüğünü belirtti.

'GELECEKLERİNİ TÜRKİYE'DE GÖRÜYORLAR'

BM yetkilisi, Türkiye'deki Suriyelilerin büyük kısmının ise buradaki ekonomik şartlarının daha iyi olması nedeniyle kalmayı tercih ettiğini aktardı. Leclerc "Suriye'de gördüğümüz ilerlemenin çok az olması nedeniyle, insanlar doğal olarak geleceklerinin bu ülkeden çok Türkiye'de olduğuna inanıyor" dedi. Leclerc, Suriye'deki siyasi, toplumsal ve ekonomik koşulların kötüleştiğini belirtti.

REUTERS: ERDOĞAN'IN PLANI ULUSLARARASI DESTEK GÖRMEDİ

Reuters'ın haberinde, Türkiye'nin 3.7 milyon Suriyeli ile dünyanın en büyük mülteci nüfusuna ev sahipliği yaptığını ama son günlerde artan tartışmalar sonrasında hükümetin bu kişileri geri gönderme amaçlı planlar üzerinde çalıştığı belirtildi. Haberde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 1 milyon Suriyelinin ülkenin kuzeybatısında inşa edilecek briket evlere yerleştirilmesi hazırlığını açıkladığı hatırlatılırken, "bu planın uluslararası destek görmediği" yorumu yapıldı.

'TÜRKİYE'YE 145 BİN UKRAYNALI GELDİ'

BM yetkilisi, Rusya'nın işgalinin ardından Türkiye'ye sığınan Ukraynalıların sayısıyla ilgili de bilgi verdi. Buna göre, işgalin ardından sonrası 145 bin Ukraynalı Türkiye'ye geldi, bu kişilerin 10 binine oturma izni verildi. Leclerc, bundan önce Türkiye'de oturma izni olan 20 bin Ukraynalı bulunduğunu da belirtti. 5 bin kişi ise uluslararası koruma başvurusunda bulundu. (Kısa Dalga)

Gündem