Boğaziçi Onur Yürüyüşü'nde gözaltına alınanlar serbest bırakıldı

Boğaziçi Onur Yürüyüşü'nde gözaltına alınanlar serbest bırakıldı
Boğaziçi Üniversitesi'ndeki Onur Yürüyüşü'nde polisin şiddet uygulayarak gözaltına aldığı yaklaşık 70 kişi hastane kontrollerinin ardından serbest bırakıldı.

Boğaziçi Üniversitesi'nde gerçekleştirilmek istenen 9. Boğaziçi Onur Yürüyüşü'ne polis müdahale etti. Yürüyüş engellenirken kampüs içerisinde toplanan öğrencilerden en az 70 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan öğrenciler, gece hastane kontrollerinin ardından serbest bırakıldı.

Öte yandan Evrensel'de yer alan habere göre, Boğaziçi Üniversitesi'nin kayyum rektörü Naci İnci'nin, bugün başlayacak olan Taşoda Müzik Festivali öncesinde Güney Kampüs girişine X-Ray cihazı koydurmasının ardından birçok öğrenci X-Ray cihazına çantalarını koymamak üzere durumu protesto etti. Özel güvenlik ekipleri durumu protesto eden öğrencilere saldırdı.

Güney kapı önünde bir özel güvenliğin öğrencilerin üzerine masa fırlatmaya ve saldırmaya çalıştığı anlar öğrenciler tarafından kaydedildi.

Öğrenciler okulun önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Nefret suçlarına karşı mücadele çağrısı yapılan açıklamada, gözaltına alınan öğrencilerin serbest bırakılması istendi. Açıklamada Boğaziçi Üniversitesi Öğrenci Temsil Kurulu’nun bu saldırının takibinde kalacağı ve x-ray cihazına karşı tepki dile getirildi.

'SÜREKLENDİK, ŞİDDET GÖRDÜK'

Boğaziçi Direnişi'nden basın gönüllülerine konuşan E.K yaşananları şöyle anlattı:

"Saat 5'te başlayan yürüyüşümüzle beraber, etrafımızı çevreleyen, sayıca yüksek miktardaki polisi gördük. Peşimize takıldılar, rotamızı değiştirdik, kapatılan öğrenci kulübümüz BULGBTİ+nin kulüp odasının önüne geldiğimizde polisler etrafımızı kuşattılar. Bizlere koridor açtılar ve herhangi bir uyarıda bulunmadan şiddetle gözaltına almaya başladılar. Kimliklerimizden ötürü yerlerde sürüklendik, şiddet gördük. Arkadaşlarımızdan bayılanlar, kriz geçirenler oldu ve polisler tarafından korkunç müdahalelerle karşılaştılar. Onların nerede olduklarına uzun süre ulaşamadık. Tam 70 arkadaşımıza gözaltı yapıldı”

"İnsanlık onuruna sığmayacak bir müdahaleye maruz bırakıldık. Fobik bir nefretle üzerimize geldiler. Böyle bir müdahaleyi bekliyorduk, x-ray cihazlarıyla beraber başka birçok şekilde bizim alanlarımızı kısıtlayıp boğazlarımızı sıkıyorlardı. Kapıda durup özgürlüklerimizi savunuken de bizleri okulumuza girmeyi engelleyip, özel olarak LGBTİ+ öğrencilere nefret suçu işlemek için Onur yürüyüşünü engellediler. İnsan haklarımızın her açıda çiğnendiği dönemlerden geçiyoruz. Homofobik, cinsiyetçi tacizlere maruz bırakıldık. Şiddetle bizi engellemeye çalışıyorlar ama ne kadar baskılayacaklarsa o kadar sert karşı duracağız. İnsanlık onuru işkenceyi yenecek!”

Gündem