Bülten: Soma'dan 10 Ekim'e adalet girdabı

Bülten: Soma'dan 10 Ekim'e adalet girdabı
Haberleri okumak, sosyal medyadan haber kovalamak sizi yorup depresyona mı sokuyor? Haber takip etmeyi mi bıraktınız? Temiz, gürültüsüz, net haberleri sizin için hazırladık. Özge Mumcu Aybars'ın editörlüğünde stressiz haber almak için Kısa Dalga Bülten'e buyurun.

28 Ocak 2021

Kısa Dalga Bülten

GÜNCEL

Soma davasında Yargıtay üyesi olan bürokratlar kararı değiştirdi

2014'te Soma'da 301 işçinin can verdiği maden kazasına ilişkin Yargıtay 12. Ceza Dairesi, dört ay önce patron Can Gürkan'ın da aralarında bulunduğu dört sanığa olası kastla 301 kez öldürme ve 162 kez yaralama suçundan ceza verilmesine hükmetmişti. Ancak Yargıtay savcıları bu karara sanıklar lehine itiraz etti. İtirazı görüşen 12. Ceza Dairesi'nin beş kişilik heyetinden üçü değişti. Önceki heyetteki üç üyenin yerine eski Adalet Bakanı ve Müsteşarı Kenan İpek, eski HSK Genel Sekreteri Fuzuli Aydoğdu ve eski Ceza ve Tevfikevleri Genel Müdürü Mustafa Yapıcı heyete katıldı. Yeni heyet, bu üç üyenin oyuyla, kendi kararını bozarak, 'bilinçli taksirle ölüme' ve 'yaralamaya neden olma' suçundan ceza verilmesi gerektiğine karar verdi.  

Son araştırma: AKP ve MHP'nin oyu yüzde 44

MAK Danışmanlık Şirketi’nin yaptığı Ocak 2021 Türkiye Gündemi araştırmasına göre Cumhur ittifakını oluşturan AKP ve MHP’nin toplam oy oranı yüzde 44.1 oldu. Her üç kişiden birinin oy verdiği partiyi değiştirmeyi düşündüğünü söylediği ankete göre en başarılı bulunan bakan Süleyman Soylu, en az başarılı bulunan bakan ise Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan oldu. Halkın yüzde 65’inin ekonomik sorunları en acil sorun olarak gördüğü anlaşılan araştırmaya göre halkın yüzde 40’ı son dönem siyasetçi ve gazetecilere yönelik saldırılardan endişe duyarken, yüzde 41’i bu saldırıları “münferit” buluyor. 

"Seçim 2023'de"

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, partisinin Melis grup toplantısında konuştu. Erdoğan, son 18 yılda Türkiye’nin ekonomi ve demokraside çağ atladığını öne sürerken erken seçim çağrılarına ise kapıyı kapattı.

Cinping Perinçek

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Cumhur ittifakını hedef aldı: "Çin Merkez Komitesi Türkiye Komiseri, namı diğer “Kısmen İktidar”, Sayın Cinping Perinçek, “Müslümanım” diye diye gezen Sayın Erdoğan’ı da, “Türk Milliyetçisiyim” diye diye gezen Sayın Bahçeli’yi de, nasıl olduysa esir almış."

Dost acı söyler

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, "Sayın Erdoğan’a çağrım. Biz sizi incitmek için değil, yanlışların ortadan kalkması için acı söylüyoruz. İttifak konusu ancak seçim sathı mahalline girildiği zaman konuşulacak bir konudur. Saadet Partisi şahısları değil, ilkeleri konuşur" dedi.

HDP muhalefet turunda

HDP, demokratikleşme ve adalet başta olmak üzere Türkiye'nin temel sorunlarına ilişkin görüş ve önerilerini paylaşmak için muhalefet partileri ile görüşme kararı aldı. HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar'ın ilk görüşmesi Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ile olacak.

Militan polemiği

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin grup toplantısındaki, "CHP yönetimi militan arıyorsa, Boğaziçi Üniversitesi’nde terör örgütleriyle eylem birlikteliği yapan DHKP-C ve PKK hayranı il başkanlarına bakacaklar" açıklamasına yanıt verdi: "Partimin militanı olduğum doğrudur. İktidara tavsiyem, ülkeye demokrasi, adalet getirmek ve yoksulluğu bitirmek için çaba gösteren CHP militanlarıyla uğraşacaklarına terör örgütü militanlarıyla ilgilenmeleridir Militan olmak değil hangi amaçta militanlık edildiğidir önemli olan!"

Ankara’da, 10 Ekim 2015’te, barış mitingine katılanlara yönelik IŞİD tarafından gerçekleştirilen canlı bomba saldırısı ile ilgili açığa çıkan skandallar yeniden yargıya taşındı. 10 Ekim Ankara Katliamı Davası Avukat Komisyonu, canlı bomba eylemini gerçekleştiren IŞİD’liler için bomba malzemesi aldığı Nizip Savcılığı tarafından tespit edilen Yakub Şahin’e yönelik işlem yapmayan Gaziantep Emniyet Müdürlüğü yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulundu. Dilekçede, skandalın, soruşturma ve kovuşturma aşamasında gizlenen ve daha sonra adliye koridoruna bırakılan 9 klasördeki bilgi ve belgelerle açığa çıktığına da dikkat çekildi.

EKONOMİ

Demirören’in Azerbaycan devlet piyango şirketini, Tekfen İnşaat’ın Azerbaycan Merkez Bankası inşaatını almasının ardından Kolin İnşaat da Ermenistan’la gerçekleşen savaşta denetimi Azerbaycan tarafından ele geçirilen Şuşa’nın yolunu yapacağı bildirildi.

Gayrisafi yurt içi hasıladan (GSYH) en yüksek pay 1.3 trilyon lirayla (yüzde 30,7) İstanbul'un olurken, bu ili Ankara ve İzmir izledi.
En az alan iller ise Bayburt, Ardahan ve Tunceli oldu.

HDP Ağrı Milletvekili Abdullah Koç, doğal gazın en pahalı olduğu illeri sıraladı. Buna göre, ilk sırada metreküp birim fiyatı 2,07 olan Ağrı bulunuyor. Ağrı'yı Van, Batman, İstanbul ve Ankara takip ediyor.

Ülke genelinde 133 altın madeni ruhsatı verilmiş.

DÜNYA 

ABD'nin eski Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey, Türkiye ile ilişkilerde Biden döneminde iyileşme beklemediğini, Ankara'nın SDG konusunda da artık Ruslarla konuşması gerektiğini söyledi.

Çavuşoğlu’ndan AB’ye: "Yunanistan’la görüşüyoruz, Fransa’yla normalleşiyoruz, ortaklığa hazırız."

Biden, Putin ile ilk telefon görüşmesinde Rusya'nın seçimlere müdahalesini gündeme getirdi.

ABD'nin yeni Dışişleri Bakanlığı’na getirilen Antony Blinken’ın, geçmişte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ı eleştirilen paylaşımı bulunuyor.

ABD'de yeni göreve gelen Joe Biden yönetimi, Donald Trump döneminde askıya alınan Filistin'e yardımları yeniden başlatacağını ve iki devletli çözüm için çalışacağını bildirdi.

Bernie Sanders’ın viral olan yün eldivenleri yardım kuruluşları için projeye dönüştü.

COVID – 19

Çin menşeli CoronaVac aşısının Türkiye'deki Faz-3 çalışmaları tamamlandı.

Türk Eğitim Derneği (TED), Covid-19 salgınının eğitimi vurduğunu ve bundan en çok etkilenenin öğrenciler olduğunu vurgulayarak öğretmenlerin öncelikli olarak aşı olmasını ve yüz yüze eğitimin başlatılmasını istedi.

Avrupa Birliği aşı teslimatlarını zamanında yapmadığı gerekçesiyle ilaç firması AstraZeneca'dan açıklama bekliyor.

Covid -19 ile mücadelede ilaç çalışmaları hızla gelişiyor. Eli Lilly‘nin geliştirdiği antikor ilacının, COVID-19 ile mücadelede hastaneye kaldırılma ve ölüm riskini yüzde 70 oranında azalttığı belirlendi.

Covid haritası: Dünyada koronavirüs vaka sayısı 100 milyonu aştı, ülkelerde son durum ne? 

TEYİT KÖŞESİ

Pfizer/BioNTech aşısının beklenenden daha az etkili olduğu iddiası yanlış.

Dünya Sağlık Örgütü'nün Biden göreve geldikten hemen sonra PCR testlerinin yanlış pozitif sonuç verdiğini açıkladığı iddiası yanlış.

EVRİM AĞACI

Zürafaların Desenleri, Türleri ve Angola Zürafalarının İlginç Evrimsel Özellikleri


GAZETECİLER PLATFORMU 

Geçtiğimiz günlerde Meteoroloji Genel Müdürlüğü 2020 Aralık ayı yağış ortalaması verilerini paylaştı. Veriler, Türkiye genelinin önceki yıllara göre kurak geçtiğini gösteriyor. Kuraklığın devam etmesinin yanı sıra girdi maliyetlerinin sebep olacağı gıda krizi, önümüzdeki yılların önemli sorunları arasında yer alacak gibi görünüyor


KISA DALGA

Pervin Metin, ebeveynlerin başucu kaynaklarından biri olan, Ana Baba El Kitabı’nın yazarı Duayen Psikolog Prof. Dr. Acar Baltaş ve Uzman Klinik Psikolog Canan Çelik Özden’le, helikopter ebeveynliği,  çocuk gelişimi üzerindeki negatif etkilerini konuşuyor. Çocuk yetiştirirken yapılan en kritik hatalar neler? Bunlar, nasıl izler bırakır çocuk hayatında? Helikopter ebeveyn olma haliyle nasıl başa çıkarız? Peki ideal ebeveynlik diye bir şey var mı? Alanında uzman iki isim, kulak kesileceğiniz bilgiler verdi.

 

Kısa Dalga Bülten