Kısa Dalga Bülten | Ankara'da korkutan kaçırmalar

Kısa Dalga Bülten | Ankara'da korkutan kaçırmalar
Haber kalabalığına girip habersiz kalmayın... Özge Mumcu Aybars'ın editörlüğünde temiz, gürültüsüz, net haberleri sizin için hazırladık. Üstelik hem bülten ve hem de Pervin Metin'in sunumuyla podcast her sabah, aynı anda yayında.

19 Şubat 2021
KISA DALGA BÜLTEN

 

GÜNDEM

ANKARA’da üç üniversite öğrencisi evlerinin önünden sivil araçlara bindirilerek kaçırıldıktan birkaç saat sonra serbest bırakıldı. İHD Ankara Şubesi’nde yapılan basın açıklamasıyla öğrenciler yaşadıklarını anlattı. Kaçırılan öğrencilerden Ali Berke Ayduğan, “Bizi ölüm ve korku ile tehdit ediyorlar. 'Arkadaşlarına söyle, onları da alacağız' dediler ve arabadan attılar” dedi. Uğurcan Baynal da 'Sizler belli başlı olayların merkezindesiniz, sizleri toplayacağız' dediler” ifadelerini kullandı.

Erdoğan'dan Kılıçdaroğlu'na 500 bin liralık Garê davası

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu hakkında '13 şehidimizin sorumlusu Erdoğan'dır' sözleri nedeniyle 500 bin TL'lik manevi tazminat davası açtı.

Bahçeli: Sorumlu aranıyorsa biz de varız

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Garê'de 13 asker ve polisin öldürülmesi ile ilgili yeni açıklamalar yaptı. Bahçeli, "Bir sorumlu aranıyorsa biz de varız, bu sorumluluğun altına seve seve girmeye hazırız. Türk devleti Gara’da hata yapmamış, hıyanete bedel ödettirmiştir" dedi.

Demirtaş: Sorumluluğu HDP'ye yüklemek aymazlık 

HDP'nin tutuklu eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter hesabından yaptığı açıklamada şöyle dedi:
“PKK'nin elindeki 13 insanımızın katledilmiş olmasını açıkça kınıyorum. Ailelerin acısını yürekten paylaşıyor, kendilerine baş sağlığı diliyorum. Diplomatik yollar yerine, siyasi şov amaçlı operasyon sonucunda ortaya çıkan trajedinin sorumluluğunu HDP'ye ve muhalefete yüklemek de aymazlıktır. Halka hesap vermesi gereken, iktidardır. Aslolan; silaha, şiddete, savaşa her koşulda karşı çıkarak barışı sağlamaktır.”

Danıştay'dan "Saray kaçak" kararı

Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) gibi tarihi alanlarda kamu binası yapılabilmesinin önünü açan 271 sayılı ilke kararı, Mimarlar Odası’nın açtığı davada Danıştay 6'ncı Dairesi tarafından iptal edildi. Kararı değerlendiren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin taşınması gerektiğini belirtti. 


Çorlu tren katliamı

Çorlu'da 25 kişinin öldüğü tren kazasıyla ilgili bilirkişi raporuna ulaşan gazeteci Mustafa Hoş, "Facianın olduğu menfez için 'hizmet ömrünü doldurmuş ve hidrolik olarak yetersiz' deniliyor. Rapordaki en korkutucu olan bölüm, halen var olan menfezlerde de yeni bir facia olma ihtimalinin yüksek olma uyarısı" dedi.

Twitter, Erdoğan'ın hesabını etiketledi

Geçen hafta devletlere bağlı kullanıcı hesaplarını tespit etmek için çalıştıklarını açıklayan Twitter, AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile devlet görevlisi AKP'lilerin profillerine "Türkiye devlet görevlisi" etiketini ekledi.

 Cüceloğlu son yolculuğuna uğurlandı

Psikolog ve yazar Doğan Cüceloğlu, İstanbul’da son yolculuğuna uğurlandı. Cenazede konuşan abisi Şahin Cüceloğlu usta yazarın doktorların "sakin bir yaşam sür" tavsiyesine rağmen “Uzun mutsuz bir yaşam değil, kısa yararlı bir yaşam tercih ediyorum” diyerek çalışmalarına devam ettiğini anlattı.

Salda Gölü'nde kuruma tehlikesi 

Salda Gölü kıyısında önceden insanların suya girdiği bölümlerde adacıklar ortaya çıktı. Yüksek Jeoloji Mühendisi Servet Cevni, "Salda Gölü kuruma tehlikesiyle karşı karşıyadır.”


EKONOMİ

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “Son aylarda ülkemize yurt dışından 15 milyar doların üzerinde portföy girişi gerçekleşmiştir. Türkiye’ye güvenen yatırımcılar bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kazanmaya devam edecektir” dedi.

Reuters'tan Naci Ağbal yorumu: 'Erdoğan ile bağları Merkez Bankası'na faizi siyasi müdahale olmadan
yeterince yüksek tutma imkanı veriyor'

TÜİK araştırması: Mutlu insan sayısı azaldı

TÜİK, Yaşam Memnuniyeti Araştırması 2020 sonuçlarını yayımladı. Mutlu olduğunu beyan eden 18 ve üzeri yaştaki bireylerin oranı 2020'de %48.2'ye geriledi.

Kadıköy'da anlaşma tamam

Kadıköy Belediyesi ve DİSK Genel-İş Sendikası arasında süren toplu iş sözleşmesi görüşmeleri anlaşmayla sonuçlandı. Sözleşmeyle, Kadıköy Belediyesi'nde en düşük işçi maaşı, aylık net 5 bin 275 TL olarak belirlendi.

 
COVİD-19
 

Sağlık Bakanı Koca, vaka sayısının en fazla arttığı ve azaldığı şehirleri açıkladı. Bilecik, Erzincan, Kilis, Uşak ve Çanakkale 1 haftada en fazla vakanın arttığı iller olurken, Bitlis, Mardin, Kastamonu, Yalova ve Bingöl 1 haftada vaka sayısının en fazla azaldığı iller olarak kayıtlara geçti.

 
Covid aşısı: BM 10 ülkenin aşıların yüzde 75'ini aldığını, 130 ülkede aşı olmadığını açıkladı.

 Çin aşısı için yeni araştırma: Bulaştırıcılığı ne kadar önlüyor?

Brezilyalı yetkililer, Türkiye'nin de kullandığı Çin menşeli korona virüsü aşısı Coronavac’ın etkinlik oranını ölçmek için bir kentteki 30 bin yetişkinin tamamına aşı yapılacak.

DÜNYA

ABD Başkanı Biden, yönetimi, önceki Başkan Trump'ın "nükleer anlaşma kapsamındaki taahhütlerini ihlal ediyor" diyerek başlattığı İran'a BM yaptırımlarının uygulanması kararını
geri çekti.

Facebook, Avustralya hükümetinin medya kuruluşlarının Facebook ve Google’da yayınlanan içeriklerden pay almasını öngören yasaya misilleme olarak, Avustralyalı kullanıcıların, ülkeden ve dünyadan tüm haber içeriklerine erişimini engelledi. Genellikle devletlerin işlediği insan hakkı ihlalleri ile ilgili olan İnsan Hakları İzleme Örgütü ise bu defa Facebook’u uyaran bir açıklama yaptı ve "Facebook otoriter bir devlet gibi davranıyor" dedi.


İddia: Hemşireler Maradona'nın birasına uyku ilacı atıyordu

Arjantinli efsanevi futbolcu Diego Maradona'nın ölümünden önceki sağlık durumuna ilişkin yeni bir iddia ortaya atıldı. Savcılık soruşturmasında ifade veren bir tanık, Maradona'nın alkol sorunu yaşadığını belirtti; 'bakıcılarından birinin, geceleri olay çıkarmasın diye ünlü futbolcuya haber vermeden birasına uyku ilacı karıştırdığını' öne sürdü.

"Perseverance" Mars’a indi

NASA’nın "Mars 2020" misyonu kapsamında Kızıl Gezegen’e gönderilen uzay aracı "Perseverance" Mars’a indi. Uzay aracı gövdesinde bir ufak boyutlu helikoper "Ingenuity" taşıyor.

NATO savunma bakanları toplantısının ardından açıklama yapan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Türkiye'ye yönelik lisans kısıtlamaları ile yaptırım girişim ve tehditlerinin ittifakı zayıflattığını da açıkça müttefiklerimizin dikkatlerine getirdik” diye konuştu.

TEYİT KÖŞESİ

Kanal D’nin Demirtaş ve Kavala’nın görüntülerini buzlayarak verdiği iddiası yanlış. Buzlamayı MHP’nin resmi Twitter hesabı
 yaptı. 

KISA DALGA'dan

Koronavirüsle ilgili tüm gelişmeleri Koronavirüs güncesi bültenimizde bulabilirsiniz. Günce her sabah kisadalga.net adresinde.

Kısa Dalga Bülten