Bursa Barosu'ndan iptal davası: 'Enflasyon yüzde 61'lerdeyken yüzde 9 kanuni faiz Anayasa'ya aykırı'

Bursa Barosu'ndan iptal davası: 'Enflasyon yüzde 61'lerdeyken yüzde 9 kanuni faiz Anayasa'ya aykırı'
Yıllık enflasyonun TÜİK'e göre 61'lere ulaşmasına, kur korumalı mevduatın yıllık yüzde 100'ü aşmasına karşın davalarda hala yüzde 9'luk faiz uygulanıyor. Bursa Barosu bu oranın iptali için Danıştay'a dava açtı.

Bursa Barosu, haklarını almak için yargıya başvuranlar için 2006 yılından beri yüzde 9 olarak sabit tutulan kanuni faiz oranlarının iptaline ilişkin Danıştay'da dava açtı.

Bursa Barosu Başkan Yardımcısı Av. Aslı Evke Yetkin, Türkiye Barolar Birliği Emek Komisyonu Yürütme Kurulu Üyesi Av. İsmail İşel ve komisyon üyesi Av. Murat Kaya Kılıç tarafından hazırlanan dava dilekçesinde, konunun Anayasa Mahkemesi'ne taşınması talep edildi.

Dilekçede, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nca çıkarılan, Muhasebat Genel Müdürlüğü Genel Tebliği'nin, yasal faiz ve temerrüt faiz oranlarını 1.1.2020 tarihinden itibaren günümüze kadar yıllık yüzde 9 olarak belirleyen 13. maddesi gereği düzenlenen Ek VI sayılı tablosunda yer alan hükümlerinin dava yoluyla iptali ve yürütmesinin durdurulması ile ilgili dayanak 3095 sayılı kanun hükmünün iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvuru yapılması talep edildi.

'KARŞI TARAFI TEŞVİK EDEREK ADETA ZENGİNLEŞTİRİYOR'

Açılan davada, yıllık enflasyonun yüzde 61'lere ulaşmasına, kur korumalı mevduatın sadece 3 ayda yüzde 27'lik getiriyi aşmasına karşın hakkını alamadığı için zaten mağdur durumda olan vatandaşın bir de yıllarca adaleti beklerken yıllık yüzde 9'luk faiz üzerinden mağdur edildiği anlatıldı. Bu durumun hukuka ve hakkaniyete aykırı olduğu, adalete güven duygusunu zedelediği, hakkın ifasından kaçınan tarafı ise teşvik edip adeta zenginleştirdiği vurgulandı.

Yasal faiz ve temerrüt faizini yıllık yüzde 9 olarak belirleyen hükümlerin Anayasa'nın 35. maddesi ile güvence altına alınan mülkiyet hakkına, Anayasa'nın 2. maddesi ile güvence altına alınan sosyal hukuk devleti ilkesine, Anayasa'nın 5. maddesinde belirlenmiş olan devletin temel amaç ve görevleri başlıklı düzenlemelerine, yine Anayasa'nın 36. maddesindeki hak arama hürriyeti düzenlemesine ve yine Anayasa'nın 10. maddesindeki kanun önünde eşitlik ilkelerine açık şekilde aykırı olduğu iddia edilerek ilgili düzenlemelerin iptali istendi.

'YÜZDE 24 DE MAĞDURİYETİ GİDERMİYOR'

Dava dilekçesinde, mahkeme tarafından “Anayasaya aykırılık” gerekçesiyle 3095 sayılı Kanunun 1. maddesinin iptali için AYM'ye başvuru yapılması da istendi:

“…3095 sayılı Yasanın Kanuni Faiz başlıklı 1. maddesinde yıllık kanuni faiz kural olarak yıllık yüzde 12 olarak belirlenmiş, ancak idareye 1 katına kadar bu oranı arttırma yetkisi de verilmiştir. Fakat gelinen durum itibariyle yüzde 24'lük yıllık faiz oranı da mağduriyeti gidermemekte, Anayasa kural ve ilkelerinin ihlalleri bu durumda da devam etmektedir.

Bu nedenlerle yıllık yüzde 24'e kadar faiz oranı iş bu davadaki iptal ile karşılansa da bu oranı aşan faiz oranının tesis edilmesi için 3095 sayılı Kanunun 1. maddesinin iptali ve yeniden düzenlenmesi gerektiği açıktır. Bu ay açıklanan enflasyon oranı ise yıllık yüzde 61'i geçmiş, sadece 3 ayda kur korumalı mevduata ödenen getiri yüzde 27'yi aşmıştır. (Yıllığı yüzde 100'ü aşmaktadır.) Bu durumda 3095 sayılı Kanun'un sınırlayıcı nitelikteki 1. maddesinin Anayasaya açıkça aykırı olduğu anlaşılmakta olup, Yüksek Mahkemenizce iş bu kanun maddesinin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvuru yapılmasını da talep etmekteyiz…” (Kısa Dalga)

Gündem