Meclis'te "çete gibi" tartışması

Meclis'te "çete gibi" tartışması
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, TBMM Genel Kurulu’nda, bütçe görüşmeleri sırasında CHP’li Burcu Köksal’ın “Bütçede ah var” yönündeki açıklamaları karşısında “Çete gibi” yorumunu yaptı. Ekonomiye de değinen Oktay, “Kur dalgalanmaları Türkiye’nin kaderi olamaz, olmayacaktır” dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda Cumhurbaşkanlığı ve ilgili kurumların kesin hesabı ve bütçesi görüşüldü. Son sözü yürütme adına alan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, bütçeyi savundu.

“EL KOL HAREKETLERİ YAPIP KAÇAN BİRİSİNİ ARIYORSANIZ O BEN DEĞİLİM”

Fuat Oktay, sözlerine “Yapıcı eleştirileriyle katkı veren milletvekillerine görüşleri için teşekkür ederim. Burada konuşup özellikle muhalefeti eleştirip kaçtığımızı ifade ettiler. Bizim bir yere kaçtığımız yok. Biz buradayız. Şahsen ben de buradayım. Buradayız. İki aydır Meclis’teyiz. Plan ve Bütçe Komisyonu ile TBMM Genel Kurulu’ndayız. El kol hareketleri yapıp, konuşup kaçan birisini arıyorsanız o ben değilim. Genel Başkanınızdan bahsediyorum. Son derece seviyeli sunumlarımızın ardından kullandığımız dile özellikle dikkat ederek, adaba uymayan her türlü hakaretten sonra sessiz kalmamızı bekliyorsanız, kusura bakmayın. Kimse bizden bunu beklemesin” diye başladı.

“‘SARAY BÜTÇESİ’, ‘TEK ADAM BÜTÇESİ’ GİBİ BİLGİDEN YOKSUN İFADELER”

Oktay, bütçe için “tek adam bütçesi” eleştirilerine “Bütçe görüşmelerinin Plan ve Bütçe Komisyonu aşamasında da bugün geçen konuşmalar özellikle nakarat gibi ifade edildi. ‘Saray bütçesi’, ‘tek adam bütçesi’ gibi bilgi ve iyi niyetten yoksun tanımlamalara indirgenmeye çalışılmıştır. Bu bütçe ne tek bir kişinin ne tek kurumun bütçesidir. Bu halkın, vatandaşın ve milletimizin bütçesidir” yanıtı verdi.

“O SARAY DİYE HİTAP ETTİĞİNİZ YER, BOMBALARIN HEDEFİ OLMUŞTUR”

Oktay, “Saray diyerek sözde çamur attığınız yerleşke, millet camisinden millet kütüphanesinden milletimize ait alanlardan oluşan gazi bir mekandır. 15 Temmuz’da birilerinin olanı biteni seyrederken o saray diye hitap ettiğiniz yer bombaların, mermilerin hedefi olmuş karargaha dönüşmüştür” dedi.

“HEM BÜYÜME HEM CARİ FAZLA VERME MAHARETTİR”

Ekonomiye değinen Oktay, “Ekonomide de yatırım, istihdam, ihracat ve büyüme odaklı kalıcı istikrar hedeflerimizi sürdürüyoruz. Ekim ayında 3, 16 oranında cari fazla vererek ödemeler dengesinde son üç yılın en yüksek cari rakamına ulaştık. ‘İyi ama cari fazlanın verildiği dönemleri krizler takip etmiştir.’ Krizlerin takip ettiği dönem aynı zamanda küçülmelerin yaşandığı dönemdir. Hem büyüme hem cari fazla vermek maharettir” dedi.

“KUR DALGALANMALARI TÜRKİYE’NİN KADERİ OLAMAZ, OLMAYACAKTIR”

Oktay, “Firmalarımız yurt içi ve yurt dışı talebi karşılamak için kapasitelerini daha çok kullanmaya başlamış. Üreticiyi destekleyeceğimiz paketlerle sağlıklı büyümeye ilave katkılar sağlayacağız. İnovasyonu, yerli tasarımı destekleyen teşviklerle üreticimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Yerli ve yabancı yatırımcıya güven teşkil etmeye devam edeceğiz. Yatırımları önceliklendireceğiz. Orantısız fiyat artışları ve kur dalgalanmaları Türkiye’nin kaderi olamaz. Olmayacaktır” diye konuştu.

“ÖNCE DÖKEN SONRA HELALLEŞMEYE ÇALIŞAN KLASİK CHP”

Fuat Oktay, muhalefete yönelik, “Verdiğimiz gayretlerde CHP’nin, İP’in, HDP’nin milli bir çabayla destek verdiğine şahit olmadık. Bu tercihimizi ne kadar anlatırsak anlatalım, kulaklarınızın kapalı olduğunu biliyoruz. İşte CHP’nin ülkeyi yönetme şeklinin mizansenini de gördük” dedi.

CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay’ın “Bu bütçede Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘milletin efendisi’ dediği köylü yok” diyerek yanında getirdiği kasanın içindeki portakalları dökmesini anımsatan Fuat Oktay, “Şov yapma uğruna kürsüde portakalları yere dökerek, şov bitince toplayarak, emek ürünü mahsullere bile saygısı olmayan şov odaklı zihniyet; önce döken sonra toplamaya çalışan klasik CHP. Önce döken sonra helalleşmeye çalışan klasik bir CHP. Siz şov yapmaya devam edin. Devletin temsilcisi olduğumuzu şimdi mi anladınız, şimdi mi aklınıza geldi” dedi.

Fuat Oktay, şöyle devam etti:

“Cumhurbaşkanlığı yatırım ofisinin katma değerli dış yatırımlardan bahsetsem; siz yine BAE, Katar diyeceksiniz. İstanbul finans merkezi projesini anlatsam; siz yine savaş bütçesi, güvenlik bütçesi nakaratına devam edeceksiniz. Bu bütçede neye ihtiyaç varsa o. TBMM kürsüsüne çıkıp çete üyesi gibi ‘şunun ahı var’ diye sayan hatibin nefret dilinin aksine milletimizin duası kabulüm.

Türkiye’yi zayıflatacak tercihler yok. Yerli ve milli üretime sekte vuracak, sevindirecek uygulamalar yok. Vesayet yok, haksız dağılım yok. Biz bu topraklarda, tüm farklılıklarımızla biriz beraberiz. Hep birlikte Türkiye’yiz. Farklılıklarımız gücümüz ve zenginliğimizdir.”

Sünnilik dışında farklı inançlara bütçe ayrılmadığına yönelik eleştirilere karşı Fuat Oktay, “Kullanılan ifadelere cevap veriyorum. Cevaplarına dayanamayacaksanız kullanmayacaksınız. Namaz kılınan hiçbir yerde, imamın, hangi mezhepten olduğunu ne sordum ne merak ettim. Tanıdığım hiç kimsenin veya camilerde hiçbir Müslümanın da bunu sorguladığına da şahit olmadım. Ayrışmaktan ve düşmanlıktan beslenenler bize birlik mesajı veremez” dedi.

“EKONOMİ POLİTİKAMIZIN MGK BİLDİRİSİNDE YER ALMASI SON DERECE DOĞAL”

MGK toplantısı basın açıklamasındaki ekonomi vurgusuna ilişkin gelen eleştirilere, şu yanıtı verdi:

“Topyekün bağımsız ekonomi politikamızın MGK bildirisinde yer alması son derece doğal ve olması gereken bir durumdur. Ekonomi güvenliğimize dört elle sarıldığımızın kanıtı olan bu duruşumuz, ekonomiye yönelik arz güvenliği dâhil, manipülatif ataklardan, siber finans saldırılarına kadar hepimizin, tüm milletimizin hakkını hukukunu koruma irademizi gösteriyor. Böyle bir durumdan rahatsız olanlar; ekonomiye yönelik tehditlere karşı önlem almayalım mı isterdi? Bundan bile nem kaptığınıza göre, yine milletimizden bir şeyler mi gizliyorsunuz? Gizli otel koridorlarında buluşmalarınıza alışkın olduğumuz yabancı dostlarınızdan uyarı mı aldınız.”

"İYİ PARTİ'NİN RAHATSIZ OLDUĞUNU BİLMİYORDUK"

Fuat Oktay, İYİ Parti'ye yönelik de şu değerlendirmeleri yaptı:

"Biz, Mavi Vatan’da egemenlik haklarımızı savunup, deniz yetki alanlarımızı netleştirmeye çalışırken 'Libya’da ne işiniz var' diye sorgulayanlar bugün bizim Doğu Akdeniz politikalarımızı sorgulayamazlar. Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı, Barış Pınarı dâhil terörü bulunduğu yerde vuracağız politikalarımızdan hareketle, Suriye ve Irak sınırındaki terör kamplarına yaptığımız operasyonlara da destek vermeyenler, Suriye’de terörle ve terör devleti kurulmasını engellemeye yönelik mücadele kararlılığımızı sorgulayamazlar... Bölgesinde ve tüm dünyada ses getiren Türkiye’nin dış politikası biliyoruz birilerini rahatsız ediyordur. İYİ Parti olarak sizi rahatsız ettiğini bilmiyorduk. Rahatsız da olsanız dış politikadaki kararlı duruşumuz devam edecektir."

MUHALEFET, FUAT OKTAY’A TEPKİ GÖSTERDİ

Fuat Oktay’ın konuşması sırasında CHP sıralarından sık sık tepkiler yükseldi. Görüşmeler sırasında “Bu bütçede ah var” diyen ve Fuat Oktay’ın “çete üyesi gibi” diye nitelendirdiği CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, ayağa kalkarak tepki gösterdi. Fuat Oktay’ın İYİ Parti’yi ‘İP’ dediği sırada İYİ Partililer sitem etti. Fuat Oktay ise ‘Siz ‘AKP’ diyorsunuz” karşılığını verdi.

Fuat Oktay’ın eleştirdiği iki milletvekili kürsüye çıkarak yanıt verdi.

"DÜNE KADAR FETÖ İLE ETLE TIRNAK OLAN KİMDİ"

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, “Vatandaşın sıkıntısını dile getirmek ne zamandan beri çete üyesi oldu? Daha düne kadar FETÖ ile etle tırnak olan kimdi? Benden çete üyeliği çıkmaz ama çetelerin her zaman karşısında olmaya devam edeceğim” dedi.

"ÖĞRENİN DE GELİN"

HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül, “Şafiler kendi içtihatları gereği Hanefilerin arkasında namaz kılmazlar. Ben bir Aleviyim ama bütün inançlara saygılıyım. Bildiğimizi irfan ile söyleriz. Bilmediğimizi edep ile söyleriz. Kendi inancınızı bilmiyorsunuz, öğrenin de gelin” dedi.

 

 (ANKA)



Gündem