Dindar seçmen araştırması: "İktidara karşı eleştirel tutum yaygınlaşıyor"

Dindar seçmen araştırması: "İktidara karşı eleştirel tutum yaygınlaşıyor"
Konya, Kayseri, Yozgat, Sivas, Malatya, Elâzığ, Bingöl, Erzurum, Gaziantep ve Kocaeli ile İstanbul’un dindar seçmen yoğunluklu ilçelerinde yapılan anket sonuçları açıklandı. Dindar seçmenlerde iktidara desteğin yüksek olmasına ve kopuşun Türkiye genelinden düşük olmasına karşın, iktidara yönelik eleştirel tutum da yaygınlaşmış durumda. Ekonomik sorunlar ve adaletsizlik en belirgin şikâyet konuları.

Toplumsal Etki Araştırmaları Merkezi'nin 'dindar seçmen' anketi sonuçları açıklandı. Kasım ayında yapılan çalışmada, dindar seçmenlerin siyasi eğilim ve tercihleri, bu eğilim ve tercihlerin sebepleri ve yakın zaman içindeki seyri araştırıldı. Aaraştırma, Konya, Kayseri, Yozgat, Sivas, Malatya, Elâzığ, Bingöl, Erzurum, Gaziantep ve Kocaeli illerinde ve İstanbul’un dindar seçmen yoğunluklu ilçelerinin belli semtlerinde 2 bin 424 kişi ile ve yüz yüze gerçekleştirildi.

Dindar seçmenler, genellikle sadece dindar değiller; aynı zamanda milliyetçiler, ataerkiller, kendine özgürlükçüler, pragmatistler, bir lokma bir hırkacı değiller, ensar olmak istemiyorlar, kayırmacılıktan ve israftan şikayetçiler, CHP başta olmak üzere muhalefete uzaklar. Araştırma sonuçları dindar bölgelerde Cumhur İttifakı’nın kayıplar yaşasa da önemli oranlarda desteğini koruduğunu gösteriyor: Cumhur İttifakı bu bölgelerde %68.1’den %58.5’a gerilemiş (9.6 puan düşüş, %14 kayıp).

Araştırmaya göre Türkiye genelinde değişim aynen bu bölgelerdeki gibi olsaydı, Cumhur İttifakı'na destek yüzde 47.6 olacaktı. Toplumsal Etki Araştırmaları Merkezi'nin daha önce yaptığı "Türkiye temsili" araştırma sonuçlarıyla kıyaslanınca (yüzde 43.9), bu bölgelerde Cumhur İttifakı’nın daha az güç kaybettiği görülüyor.

Kürtleri, Alevileri ve dini inancı olmayanları analiz dışında bırakıp sadece Sünni Türk dindarlara odaklanıldığında, Cumhur İttifakı’na destek yüzde 64.9’u buluyor (2018'de yüzde 74.1'di).

Dindarlık yükseldikçe Cumhur İttifakı’na destek belirgin bir şekilde yükseliyor; yüksek düzey dindarlar arasında yüzde 78’i buluyor. Cumhur İttifakı, dindar bölgelerde yaşayan dindar olmayan seçmenlerde ise yüzde 37.4 seviyesinde.

Dindar seçmenlerin yarısından daha azı (yüzde 46) Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı görevini iyi yaptığını düşünürken, neredeyse üçte ikisi (yüzde 64) "Erdoğan giderse kötü olur" diyor. Erdoğan’a karşı eleştirel olanların da bir kısmı Erdoğan’ın gitmesini istemiyor.

Dindarlar Erdoğan’a kategorik olmasa da yüksek destek veriyorlar, yüksek destek vermekle birlikte yavaş da olsa Erdoğan’dan uzaklaşıyorlar. 2018: Yüzde 74.4. Bu pazar: Yüzde 62.2.

Erdoğan’a destek dindar Türkler arasında yüzde 62.2’yi bulurken, dindar Kürtlerin Erdoğan’a desteği yüzde 46’da kalıyor. Erdoğan’dan kopuş da dindarlık düzeyi düştükçe artıyor. Dindar seçmenlerin, büyük kısmı “her koşulda Erdoğan ve AK Parti” demiyor ama Erdoğan ve AK Parti tarafında kalma eğiliminde. Erdoğan ve AK Parti’ye verdikleri desteğin önemli bir kısmı net bir pozitif destek olmaktan ziyade, belli belirsiz bir negatif desteğe dönüşmüş.

Araştırmaya göre dindar seçmenlerin, büyük kısmı ‘her koşulda Erdoğan ve AKP’ demiyor ama Erdoğan ve AKP tarafında kalma eğiliminde. Erdoğan ve AKP’ye verdikleri desteğin önemli bir kısmı net bir pozitif destek olmaktan ziyade, belli belirsiz bir negatif desteğe dönüşmüş.

Dindar seçmenlerde iktidara desteğin yüksek olmasına ve kopuşun Türkiye genelinden düşük olmasına karşın, iktidara yönelik eleştirel tutum da yaygınlaşmış durumda. Ekonomik sorunlar ve adaletsizlik en belirgin şikâyet konuları.

Gündem