DİSK Genel Başkanı'ndan Bakan Kurum'a 'ek mesai yapsınlar' tepkisi: 'Akılla mantıkla izah edilemez'

DİSK Genel Başkanı'ndan Bakan Kurum'a 'ek mesai yapsınlar' tepkisi: 'Akılla mantıkla izah edilemez'
DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, hükümetin açıkladığı sosyal konut projesi için ödeme yapmakta zorlanabilecek asgari ücretlilere "ek mesai yapsınlar" diyen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'a tepki gösterdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından "cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesi" diye duyurulan TOKİ konutlarına yapılacak ödeme yöntemleri ile ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un açıklamaları tepkilere neden oldu.

Bakan Kurum katıldığı bir televizyon programında "asgari ücretliler hem kira hem konut kredisini nasıl ödeyecek" sorusuna "vatandaşımız biraz dişini sıkarak, biraz eşinden, dostundan borç alarak, biraz ek mesai yaparak bu bedeli karşılayabilir" yanıtını vermişti.

Independent Türkçe'de yer alan habere konuşan DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu, "Bu hayatta kalma mücadelesini yok sayarak açlık sınırının altında ücret alan işçileri 'biraz daha diş sıkmaya' çağırmak en hafif ifadeyle gerçeklikten kopmaktır" dedi.

"İŞÇİLER HAYATTA KALMA MÜCADELESİ VERİYOR"

Çerkezoğlu'nun açıklamaları şöyle:

"İş yaşamında Türkiye dünyanın en uzun çalışma saatlerini uyguluyor. Üstelik işçi sınıfı, geçim mücadelesi nedeniyle halihazırda çalışmak dışında bir yaşamı neredeyse kalmıyor. Bu nedenle de Türkiye işçi sınıfına 'ek mesai' tavsiyesinde de bulunulamaz.

OECD verileriyle 39 ülke arasında çalışma saatleri en yüksek ülke Türkiye'dir. Türkiye işçi sınıfına 'ek mesai' yapsınlar demenin akılla ve mantıkla bağdaşır bir yanı yoktur. İktidarın bilinçli politik tercihleri sonucu, yoksuldan alınıp zengine, işçilerden alıp patronlara, dar gelirlilerden alıp bankalara veren bir bölüşüm şokunun ortasında Türkiye işçi sınıfı bugün giderek sertleşen bir hayatta kalma mücadelesi vermektedir.

Türkiye işçi sınıfının ihtiyacı üretenleri, dar gelirlileri koruyacak gerçek sosyal politika önlemleridir, gelirde vergide adalettir ve örgütlenme hakkıdır."

Gündem