Erdoğan: "Sokakta, tezgahta, vitrinde canımızı yakan fiyat artışları var"

Erdoğan: "Sokakta, tezgahta, vitrinde canımızı yakan fiyat artışları var"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından, “Elbette hayat pahalılığının yol açtığı sıkıntılar vardır. Elbette sokakta, tezgahta, vitrinde canımızı yakan fiyat artışları vardır. Emin olun bunların hepsi geçicidir, konjonktüreldir, bu döneme mahsustur” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki yapılan 4 saatlik kabine toplantısının ardından bir açıklama yaptı. KDV indiriminin enflasyonla mücadele çerçevesinde yapıldığını belirten Erdoğan, “Dünyanın her tarafında bizden her bakımdan çok daha yüksek oranlarla bu fiyat artışlarını günlük hayata yansımaktadır. Altını çizerek söylüyorum vatandaşımıza gelen elektrik ve doğalgaz faturaları elbette yüksektir” dedi.

Erdoğan özetle şunları söyledi:

GEÇMİŞ OLSUN TEŞEKKÜRÜ

"Hastalığı hafif belirtilerle geçirdik. Karantina sırasında çalışmalarımızı evden sürdürdük. Geçmiş olsun temennilerini ileten TBMM Başkanı Sayın Mustafa Şentop ile MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli’ye, CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na, İYİ Parti Genel Başkanı Sayın Meral Akşener’e, diğer tüm siyasi parti genel başkanlarına, yöneticilerine, milletvekillerine, iş insanlarına teşekkür ediyorum.

“FEDAKARLIĞI SADECE DEVLETTEN BEKLEMEK NE GERÇEKÇİDİR NE HAKKANİYETE SIĞAR”

Gıda ürünlerindeki KDV’yi yüzde 8’den yüzde 1’e düşürme yani etiketlerde doğrudan 7 puanlık bir indirim yapma kararımızın müjdesini milletimizle paylaştık. Pirinç, makarna, et, balık, çay, kahve, su, süt ve süt ürünleri, peynir çeşitleri, yumurta, yemeklik yağ çeşitleri, şeker ve şekerli ürün çeşitleri, meyveler, sebzeler, kuruyemişler, bakliyat çeşitleri gibi günlük hayatta sık tüketilen gıdaları kapsayan ürünlerdeki KDV indiriminin hayırlı olmasını diliyorum. Üreticiden toptan perakendeciye kadar gıdanın tüm süreçlerini kapsadığı için enflasyonla mücadele kapsamındaki kararlılığımızın bir ifadesi olan bu KDV düzenlemesi devlet olarak bizim attığımız bir adımdır. Bakanlıklarımız KDV indirimini fiyatlara yansıtılıp yansıtılmadığını takip edecek aksi yönde davranış sergileyen firmalara da gereken yaptırımları uygulayacaklardır. Fedakarlığı sadece devletten beklemek ne gerçekçidir ne hakkaniyete sığar ne de sürdürülebilirlik ilkesine uyar.

TÜRKİYE İLE BAE İLİŞKİLERİNE YENİ BİR İVME KAZANDIRAN ZİYARET

Bir süredir durgunluk içinde olan Türkiye ile BAE ilişkilerine yeni bir ivme kazandıran ziyaretimizin her iki ülke açısından da hayırlı neticeler doğuracağına inanıyorum Önümüzdeki bölgelerde Körfez ülkeleri başta olmak üzere Türkiye’nin gelişmesini, kalkınmasına katkı verecek diğer ülkelerle yakın temaslarımı sıklaştıracağız.

“FARKLI BİR POLİTİKA İZLEYEREK ÜRETİMİ VE BİREYLERİ DESTEKLEDİK”

Hükümet olarak uyguladığımız ekonomi programının odağında vatandaşlarımızın işini korumak bunun da ötesinde sürekli yeni iş alanları oluşturarak istihdamı geliştirmek vardır. Dünyanın panikle içine kapandığı bu dönemde biz farklı bir politika izleyerek üretimi ve bireyleri destekledik. Faiz tartışmaları ve kur dalgalanmalarının yol açtığı sıkıntılara rağmen bu politikadan taviz vermedik. Netice itibariyle hükümetlerimiz döneminde 11 milyonun üzerinde insanımıza çalışacak iş sağladık, geçinecek gelir temin ettik. Bahar mevsimiyle birlikte canlanacak turizm, inşaat ve tarım sektörleri istihdamı daha da yukarıya taşıyacaktır.

“ELBETTE SOKAKTA, TEZGAHTA, VİTRİNDE CANIMIZI YAKAN FİYAT ARTIŞLARI VARDIR”

Elbette hayat pahalılığın yol açtığı sıkıntılar vardır. Elbette sokakta, tezgahta, vitrinde canımızı yakan fiyat artışları vardır. Emin olun bunların hepsi geçicidir, konjonktüreldir, bu döneme mahsustur. Asgari ücretten memur maaşlarına kadar tüm çalışanların gelirlerinde yüksek oranlı artış yaparak, hayat pahalılığını insanlarımızın üzerindeki yükünü azaltma gayreti içindeyiz.

“HALİHAZIRDAKİ EN ÖNEMLİ SORUNUMUZ YÜKSEK ENFLASYONDUR”

Alım gücündeki düşüş bir süre sonra telafi edilebilirken kaybedilen işin, huzurun, vaktin geri kazanımı çok daha zordur. Böyle dönemlerde asıl olan çalışacak iş, hayatını sürdürecek gelir sahibi olmaktır. Halihazırdaki en önemli sorunumuz yüksek enflasyondur. Onun da üstesinden her geçen ay inişini görerek geleceğiz. Avrupa’dan ABD’ye kadar çoğu ülkenin gelecekteki döneme ilişkin en önemlisi sıkıntısı işsizliktir.

“ALTINI ÇİZEREK SÖYLÜYORUM VATANDAŞIMIZA GELEN ELEKTRİK VE DOĞALGAZ FATURALARI ELBETTE YÜKSEKTİR

Son dönemde üzerinde en çok konuşulan en çok söz söylenen en çok istismar edilen hususlardan birisi de enerji fiyatlarıdır. Türkiye bugün enerji konusunda elektriklerin yokluğunu değil sadece fiyatını tartışabiliyorsa bunu geçtiğimiz 20 yılda 32 bin megavattan 100 bin megavat seviyesine çıkardığımız kurulu enerji gücüne borçludur. Son dönemde enerji fiyatları elbette tüm dünyada yükselmiştir hem de oldukça yükselmiştir. Ama bu sadece bize ait değil, bu sadece bize mahsus bir durum da değil. Küresel düzeyde doğalgaz fiyatları on kat, kömür fiyatları 5 kat, petrol fiyatları 3 kat artmıştır. Dünyanın her tarafında bizden her bakımdan çok daha yüksek oranlarla bu fiyat artışlarını günlük hayata yansımaktadır. Altını çizerek söylüyorum vatandaşımıza gelen elektrik ve doğalgaz faturaları elbette yüksektir. Ama buna rağmen Türkiye hem fiyat hem de asgari ücrete oranı bakımından vatandaşlarına en uygun tarifeli elektrik ve doğalgaz hizmeti sunan ülkelerin başında gelmektedir.

“STK'LARIN ELEKTRİK ABONELİĞİ DE TİCARETHANE STATÜSÜNDEN KONUT STATÜSÜNE DÖNÜŞTÜRÜLECEKTİR”

Geçtiğimiz kabine toplantısından 150 kilovatsaat olan en düşük tarife dilimini 210 kilovatsaate yükselterek nispi bir rahatlama sağlamıştık. Yeni adımların kararını aldık. 210 kilovatsaate kadarki düşük tarife ve 210 kilovatsaatin üstündeki yüksek tarife rakamları ilgili kurumlar tarafından vatandaşlarımızın lehine yeniden değerlendirilecektir. Ticari işletmelerimiz için küçük esnaf ve sanatkarı koruyacak şekilde benzer bir kademelendirme yapılacaktır. Sivil toplum kuruluşlarının elektrik aboneliği de ticarethane statüsünden konut statüsüne dönüştürülecektir. Böylece dernekler, vakıflar, cemevleri dahil ticarethane statüsünden fatura ödeyen kuruluşların elektrik bedelleri önemli oranda düşecektir.

YILDA İKİ DEFA 450-1150 TL ARASI DEĞİŞEN DOĞALGAZ YARDIMI

Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarının kriterlerine uyan 4 milyon hane için yılda 2 defada ödenmek üzere 450 ile bin 150 lira arasında değişen miktarlarda doğalgaz desteği sağlayacağız. Kronik hastaların ve yaşam destek cihazına bağlı olarak hayatını sürdüren kişilerin bulunduğu haneler için bu rakama yüzde 5 ilave yapılacaktır. Bu destek 81 ilimizin tamamında cuma günü başlayacaktır. Elektrik desteğinde de 2,1 milyon hane olan kapsamı 4 milyon haneye çıkartıyoruz. 15 milyar liralık yeni bir sosyal destek paketi ile ilgili hazırlıklara da başlanması talimatını verdik.

GÜBRE VE HAYVAN YEMİNDE İNDİRİM

Tarım Kredi Kooperatifleri’nin satış merkezlerinde hafta başı itibariyle üre ve çay gübrelerinin fiyatlarında yüzde 30’a varan indirim yaptık. Buna ilave olarak yarından itibaren can gübresi, amonyum sülfat ve nitropover gübrelerinde de yüzde 30’luk indirime gidiliyor. Karma hayvan yemi yüzde 12 indirimle satılmaya başlanacaktır. Pancar üreticilerimizin Mart ayından alacakları pancar bedellerinin ödemesini bir ay öne çekiyor cuma günü hesaplarına yatırıyoruz. 2021 yılı pancar alım fiyatı üzerine ton başına 15 lira prim desteği ödüyoruz. Bu sezonun pancar alım kesim fiyatını da hasattan önce açıklayacağız.

“YURTLARDA BESLENME AYLIĞINI AYLIK 570 LİRADAN 750 LİRAYA YÜKSELTİYORUZ”

Bilindiği gibi gençlerimizin talepleri üzerine yurtlarda 16 GB olan internet desteğini iki kat artışla 32 GB desteğine çıkarttık. Akademik yarıyılının ikinci döneminden başlamak üzere yurtlarda kalan gençlerimize verdiğimiz beslenme aylığını aylık 570 liradan 750 liraya yükseltiyoruz. Üniversite öğrencilerimizi muhtemel artışlara karşı koruma altına almış oluyoruz."

Gündem