Erdoğan - Putin görüşmesi başladı. BM, öncesinde "tahıl koridoru"nu hatırlattı

Erdoğan - Putin görüşmesi başladı. BM, öncesinde "tahıl koridoru"nu hatırlattı
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin arasındaki “Astana görüşmesi” başladı. Görüşme öncesi Putin Türkiye'de gaz merkezi kurulabileceğini dile getirirken, BM "tahıl koridoru"nu hatırlattı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki beklenen görüşme, Kazakistan’ın başkenti Astana’da başladı. Görüşme öncesinde Birleşmiş Milletler’den (BM), “tahıl koridoru” hatırlatması yapıldı. Putin de görüşmeden bir gün önce "Türkiye'nin Avrupa'ya gaz sevkini sağlayacak bir gaz merkezi olabileceğini" açıklamıştı.

İki liderin görüşmesi öncesinde Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın brifinginde konuştu. Dujarric, bir soru üzerine, “Genel Sekreter, görüşme öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile konuşmadı. Karadeniz tahıl girişimi ve Türkiye'nin oynadığı rol kapsamında Türk yetkililerle çok yoğun iletişim içindeyiz. Genel sekreter, bu toplantının tahıl anlaşmasının uzatılması, genişletilmesi ve Rus gübresi ihracının hızlandırılmasına katkı sağlamasını temenni ediyor" ifadesini kullandı.

Geçtiğimiz günlerde Kremlin'den yapılan açıklamada da görüşmede, Ukrayna ve ikili ilişkilerin ele alınacağı ifade edilmişti. Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, "Putin ve Erdoğan, Türkiye'nin Rusya-Ukrayna görüşmesine ev sahipliği teklifini görüşebilir" açıklamasını yapmıştı.

Rusya Devlet Başkanı Putin de bu görüşmeden hemen önce Türkiye'de "gaz merkezi" kurabileceklerini açıklamıştı.

Gündem