Erdoğan'dan Putin'e: Ukrayna'da olası gözlem mekanizmasında rol üstlenmeye hazırız

Erdoğan'dan Putin'e: Ukrayna'da olası gözlem mekanizmasında rol üstlenmeye hazırız
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin'le telefonda görüştü. Erdoğan Putin'e, Türkiye'nin Ukrayna için olası bir gözlem mekanizmasında rol üstlenmeye hazır olduğunu söyledi; Suriye'de güvenli bölge konusunda ise 2019 mutabakatını hatırlattı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin'le telefonda görüştü. İki ülke ilişkilerinin yanı sıra Ukrayna ve Suriye'nin ele alındığı görüşmede, Erdoğan Putin'e Ukrayna için bir gözlem mekanizmasında rol üstlenmeye hazır olduğunu söyledi.

PUTİN'DEN GÜBRE VE GIDA AÇIKLAMASI

Kremlin'den yapılan açıklamadaysa, Putin'in görüşmede gübre ve gıda ithalatının yeniden başlaması için yaptırımların kaldırılması şartını koştuğu belirtildi. TASS ajansının aktardığına göre Putin, yaptırımların kaldırılması halinde Rusya'nın büyük miktarlarda gıda ve gübre ihraç edebileceğini söyledi. Putin aynı zamanda, Rusya'nın Ukrayna limanlarında bekleyen buğday dahil, muhtelif kargonun engelsiz şekilde deniz yoluyla nakliyesini kolaylaştırmaya hazır olduğunu da belirtti.

'MUHTEMEL GÖZLEM MEKANİZMASINDA ROL ÜSTLENMEYE HAZIRIZ'

Ankara'dan yapılan açıklamada da, Erdoğan'ın görüşmede Rusya ile Ukrayna arasında barış zemininin en kısa sürede yeniden oluşturulması çağrısı yaptığı, savaşın olumsuz etkilerini en aza indirecek ve güven inşa edecek adımlara ihtiyaç olduğunu söylediği belirtildi.

Cumhurbaşkanlığı'nın açıklamasında, "Erdoğan, her iki tarafın ilke mutabakatı sağlanırsa, İstanbul'da Rusya, Ukrayna ve BM ile biraraya gelmeye ve muhtemel bir gözlem mekanizmasında rol üstlenmeye hazır olduklarını dile getirdi" ifadeleri dikkat çekti.

SURİYE'DE 2019 TARİHLİ MUTABAKATI HATIRLATTI

Görüşmede Suriye konusu da ele alındı. Buna göre Erdoğan, "Ekim 2019'daki mutakabatta yer alan Türkiye sınırından itibaren 30 kilometre derinliğinde bir terörden arındırılmış bölgenin oluşturulamadığını, bu bölgelerin güvenli hale getirilmesinin bir zorunluluk olduğunu" belirtti. (Kısa Dalga)

Gündem