Eski HDP milletvekiline tazminat var, tahliye yok

Eski HDP milletvekiline tazminat var, tahliye yok
Anayasa Mahkemesi, milletvekili seçilince salıverilip yeniden tutuklanan HDP eski Milletvekili Leyla Güven’in bireysel başvurusunu kısmen kabul, kısmen reddetti. Mahkeme, Güven’in hak ihlalinin, “tahliye” yoluyla yerine getirilmesinin, artık “hükmen tutuklu” olduğu gerekçesiyle mümkün olmadığı sonucuna vardı.

Anayasa Mahkemesi, “hendek operasyonları” sürecinde tutuklanan, milletvekili seçildikten sonra tahliye edilmesinin ardından yeniden tutuklanan HDP eski Milletvekili Leyla Güven’in “haksız tutuklama” iddiasına dayanan bireysel başvurusunu kısmen reddetti, kısmen kabul etti. Mahkeme, 67 bin 500 TL manevi tazminat ödenmesine karar verdiği Güven için artık “hükmen tutuklu” olduğu gerekçesiyle tahliye kararı vermedi.

2018 yılında “terör örgütü kurma ve yönetme” suçlarından tutuklanan ve 24 Haziran 2018 seçimlerinde milletvekili seçildikten sonra uzun tartışmalar sonucunda 2019 yılı başında tahliye edilen HDP eski Milletvekili Leyla Güven hem milletvekili seçilmeden önceki ilk hem de seçildikten sonraki ikinci tutuklanma süreçlerinde “kişi hürriyeti güvenliği hakkı”nın ihlal edildiği iddiasıyla bireysel başvuruda bulunmuştu.

Güven’in bireysel başvurusunu görüşen Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, Güven’in tutuklanma süreçlerini “milletvekili seçilmeden öncesi” ve “milletvekili seçildikten sonrası” olarak ikiye ayırıp bir değerlendirme yaptı. Güven’in milletvekilliğinin 4 Haziran 2020’de düşürüldüğüne işaret eden Mahkeme, ikinci tutuklama döneminde “kişi hürriyeti güvenliği” hakkının ihlal edildiği sonucuna vardı.

Bu ihlalin nasıl ortadan kaldırılacağını da tartışan Yüksek Mahkeme, Güven’e 67 bin 500 TL manevi tazminat ödenerek ihlalin giderileceğine karar verdi. Mahkeme, Güven’in tahliye edilip edilmemesini de tartıştı. Hak ihlali gördüğü tutuklama sürecinin Güven hakkındaki Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 21 yıl 5 aylık hapis cezası kararı öncesine yönelik olduğuna işaret eden Anayasa Mahkemesi, Güven”in artık “hükmen tutuklu” olduğunu bu nedenle tahliyenin hak ihlalini ortadan kaldırma yolu olamayacağına karar verdi.

Gündem