Etekli diye sözlü saldırıya uğrayan avukat o sunumda yaşananları anlattı

Etekli diye sözlü saldırıya uğrayan avukat o sunumda yaşananları anlattı
Urfa’da müftülük personeline sunum yaptığı sırada sözlü saldırıya maruz kalan avukat Didem Karaboğa yaşananları anlattı.

Şanlıurfa Valiliği kentte Çocuk Yaşta, Erken ve Zorla Evliliklerle Mücadele Eğitimleri Programı düzenledi. Programa Şanlıurfa Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyon Başkan Yardımcılığı görevini yürüten avukat Cemile Didem Karaboğa da konuşmacı olarak katıldı.

Sunum yaptığı sırada müftülük personeli tarafından “Masanın arkasından anlatır mısınız?” tepkisiyle karşılasan avukat Karaboğa salonu terk etti.

Yaşadıklarını anlatan avukat Karaboğa tüm kadınlar adına üzüldüğünü söyledi, “Eteğimizin boyu değil, anlattıklarımızın dikkat çekmesi gerekirdi” dedi. Cumhuriyet’ten Sefa Uyar’a konuşan Karaboğa, “Slaytı kendim değiştirdiğim için kürsüden çok ayrılamıyordum. Kürsüden çıkmamla sataşma gibi bir tepki geldi. Katılımcılardan biri seslenerek, ‘Masanın arkasından anlatır mısınız? Biz din görevlisiyiz’ dedi. İlk aşamada gerginlik çıkmaması adına sunumu devam ettirmeye çalıştım. Bu sefer yan taraftaki görevlilere ‘Baro neden bir erkek avukat görevlendirmemiş? Görevlendirildiyse niye böyle giyinip gelmiş’ gibi tepkiler olunca sunumu sonlandırmak zorunda kaldım” dedi.

‘KİŞİSEL ALANA MÜDAHALE’

“Bunun kişisel alana müdahale olduğunu, bir hukukçu olduğumu, bu şekilde bir müdahaleyi hem kendi adıma hem de kadınlar adına kabul edemeyeceğimi söyledim. Sunumu bitirip salondan ayrılmak zorunda kaldım” ifadelerini kullanan Karaboğa, sunumun içeriğine yönelik de “18 yaşından önce evliliği konuşacağınıza, evlenmeden cinselliği engelleyin” tepkisiyle karşılaştığını, bunun üzerine de “Ben din ya da ahlak görevlisi değilim, hukukçuyum. Hukuku anlatmak için görevlendirildim” tepkisini gösterdiğini kaydetti.

Karaboğa, “Bir insan olarak, kadın olarak üzücü bir durum. Çocuk yaşta evliliklerin hukuki boyutunu, yanlış olduğunu anlatmak, beraber mücadele edebilmek için gidiyoruz ama böyle bir tepkiyle karşılaşıyoruz. Tüm kadınlar adına çok üzüldüm. Eteğimizin boyu değil, anlattıklarımızın dikkat çekmesi gerekirdi” diye konuştu.

Gündem