Hakkari'de 'kayyım' mitingi: 'Hakkari halkı uyuma iradene sahip çık'

Hakkari'de 'kayyım' mitingi: 'Hakkari halkı uyuma iradene sahip çık'
Hakkari’ye atanan kayyumların ardından başlatılan protestolar 10’uncu gününde de devam ediyor. Hakkari’de buluşan binlerce kişi, sloganlarla yürüyüşe katıldı.

Kısa Dalga - Hakkari Belediye Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış'ın tutuklanarak yerine kayyım atanmasına karşı tepkiler sürüyor.

10'uncu gününe giren protestolar kapsamında düzenlenen ‘Büyük Hakkari Mitingine’ katılmak için ülkenin dört bir yanından gelen yurttaşlar ve heyetler, ‘Hakkari halkı uyuma iradene sahip çık’ sloganlarıyla yürüdü.

DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan da yürüyüşe katıldı. Kortej, miting alanına ulaştı.

DEM Parti Hakkari İl Eş Başkanı Kadir Şahin ile Hakkari Belediyesi Eş Başkanı Viyan Tekçe halkı selamladı. Tekçe, kayyım uygulamaları ile Kürt halkına kültürel soykırım uygulanmak istendiğini belirterek, "Biz seçildik ancak siz bunu hazmedemediniz. Halkın iradesine saygı duymuyorsunuz. Hakkari halkıyla beraber demokratik yollarla irade gaspına karşı mücadelemiz devam edecek. Halk iradesinden başka hiçbir şey tanımıyoruz" dedi.

"Bedeli ne olursa olsun direnmeye devam edeceğiz"

Yerine kayyım atandıktan sonra 19,5 yıl hapis cezası verilerek tutuklanan Hakkari Belediye Eş Başkanı Mehmet Sıddık Akış, mitinge gönderdiği mesajda, "Onurlu Hakkari halkı, irademiz için göstermiş olduğunuz kararlı duruş için hepinizi saygıyla selamlıyorum. Bedeli ne olursa olsun direnmeye devam edeceğiz" dedi.

"İrademizi çalanlara karşı direniyoruz"

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, belediyelere kayyım atanmasının seçme ve seçilme hakkının ihlali olduğunu söyledi. Hatimoğulları, şöyle konuştu:

“Kayyıma karşı direniyoruz. İrademizi çalanlara karşı direniyoruz. ‘Bir Kürt kendi kendini yönetemez, Kürtler bu ülkenin asli yurttaşı değildir’ diyen Ankara’daki hukuksuz hukuka karşı direniyoruz. Hakkari halkının bu alanda ve meydandaki iradesini ey Ankara duyuyor musun, ey AKP, ey küçük ortağı MHP, ey bizleri hedef haline getirmek isteyenler duyun halkın sesini, duyun halkın alkışını, duyun halkın zılgıtını, duyun halkın direnişini! Bunlar kayyım atayarak, seçme ve seçilme hakkımızı elimizden almış oluyorlar. Bugün sadece Türkiye için değil dünyanın neresine giderseniz gidin seçim demek demokrasinin asgari koşulu demektir. Halk direniyor. Halk kayyıma ‘hayır’ diyor, iradesine sahip çıkıyor. Halk bu siyasi darbeyi kabul etmiyor.”

"Sizi atayan o iktidar zihniyetine de güle güle diyeceğiz"

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Hakkari Belediyesi’ne kayyım atanması dünyanın gündemine geldiğini belirterek, şunları söyledi:

“Hakkari’deki bu haksızlığı, bu hukuksuzluğu tartışıyor. Türkiye tartışıyor, dünya tartışıyor, Türkiye halkları tartışıyor ama iktidar gözünü, kulağını kapatmış bir şekilde hala kayyımcı anlayışın doğru olduğunu savunuyor. Bugün Hakkari'ye girdiğimizde kayyım vali ‘Kentimize hoş geldiniz’ yazmış, hoşgörünün barışın kentine ‘hoş geldiniz’ diyor. Kayyım efendi, bir huzur varsa onu da bozdunuz, bir barış varsa onu da bozdunuz. Bir halkın iradesine zorla gaspla atanan bir insanın ‘kentimize hoş geldiniz’ demesini kabul etmiyoruz. Hakkari biziz. Sizler olsa olsa gaspçı olursunuz. Olsa olsa misafir olursunuz. Halkımızın halklarımızın dayanışmasıyla birlikte bir gün size de bay bay diyeceğiz. Sizi atayan o iktidar zihniyetine de güle güle diyeceğiz. Bu günler uzak değil.”

"Kürt halkı zulme karşı boyun eğmeyecek"

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır da Kürt halkının zulme boyun eğmeyeceğini belirterek, şöyle konuştu:

"Kimsenin suyunda, toprağında gözümüz yok. Dilimizle, kültürümüzle ve irademizle yaşamak istiyoruz. Gün direniş günüdür. Gün Kürt halkının zafer günüdür. Yüz yıldır bu zihniyete karşı savaşıyoruz. Soykırım ve kayyım politikaları karşısında hala milyonlarız. Özgürlüğü elde edene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Zafer bizim, Kürt halkının olacak." (Haber Merkezi)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Gündem