Hatay'da 53 kişinin öldüğü İlke Apartmanı'nın dere yatağına yapıldığı ortaya çıktı
Hatay'ın merkez Antakya ilçesinde, 6 Şubat'taki depremlerde yıkılan ve 53 kişinin hayatını kaybettiği 9 katlı İlke Apartmanı'nın tutuklu 5 sanığın yargılanmasına başlandı.
22 yıl hapis cezası isteniyor
Hatay 4. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya haklarında "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" suçundan 22 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası istenen, apartmanın müteahhidi Nasır Onur E, yapı denetim sorumlusu Şahap H., proje ve uygulama denetçisi Cemal T., uygulama denetçisi Volkan B. ve kontrol elemanı Gussan Z, bulundukları cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.
Sanıklar tahliye talebinde bulundu: Görevimi tam yaptım
Duruşmada, yıkılan binanın enkazında yakınlarını kaybedenlerin avukatları da hazır bulundu. Tutuklu sanık Volkan B. savunmasında, görevini tam olarak yerine getirdiğini öne sürerek tahliyesini istedi. Yapı denetim sorumlusu Şahap H. ise 110 civarında binanın inşaatında görev aldığını ve depremlerde bunlardan sadece 4'ünün yıkıldığını söyledi. Tutuklu sanık Volkan B. savunmasında, görevini tam olarak yerine getirdiğini öne sürerek tahliyesini istedi.
'Bina dere yatağı üzerindeydi'
İlke Apartmanı’nın yıkılan 4 binadan biri olduğunu aktaran Şahap H, “6 Şubat depremleri çok şiddetliydi ve bina dere yatağı üzerindeydi. Dosyama eklenen bilirkişi raporu eksik ve hatalıdır. Ben her şeyi usulüne uygun olarak yerine getirdim. Yönetmelikte belirtilen kuvvetin 6 kat üstünde bir kuvvetle deprem binaya zarar vermiştir ancak hazırlanan raporda depremin şiddetinden hiç bahsedilmemiştir.” ifadesini kullandı.
Binanın kontrol elemanı Gussan Z. savunmasında, binanın yapım aşamasındayken işinden ayrıldığını, yaşının ileri olduğunu ve kanserle mücadele ettiğini öne sürerek tahliye talebinde bulundu. Yıkılan İlke Apartmanı’nın müteahhidi Nasır Onur E., deprem yönetmeliğine uygun bina inşa ettiklerini, yıkımın depremin şiddetinden kaynaklandığını savundu. Yıkılan binada oğlunu, gelinini ve torununu kaybeden müşteki Mehmet Kaygusuz, sorumluların cezalarını çekmesini istedi.
'Ben çocuklarımı betonların arasından değil, kumun içinden çıkardım'
Apartmanda yaşayan kızını, damadını ve torununu kaybettiğini anlatan Hadi Aydın, “Ben çocuklarımı betonların arasından değil, kumun içinden çıkardım. O binada beton diye bir şey yoktu.” dedi. Müşteki Halit Kılıç ise yıkılan apartmanın enkazında kardeşini, yengesini ve yeğenini kaybettiğini, hala onların cenazelerine ulaşamadıklarını belirterek, suçluların cezalarını çekmesini istedi. Müşteki Bahadır Bahadırlı da babasının cenazesine günler sonra DNA eşleştirmesiyle ulaştığını, annesinin cenazesine ise hala ulaşamadığını belirterek, sorumluların cezalandırılmasını talep etti.
Duruşma ertelendi
Avukatları da dinleyen mahkeme heyeti, sanıklardan Gussan Z'nin ev hapsine, diğerlerinin tutukluluk halinin devamına karar verip duruşmayı erteledi.
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.