Havai fişek fabrikası patlaması davasında 2 sanığın tutukluğunun devamı istendi

Havai fişek fabrikası patlaması davasında 2 sanığın tutukluğunun devamı istendi
Sakarya’nın Hendek ilçesindeki Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası'nda 3 Temmuz 2020 tarihinde yaşanan patlamayla ilgili davada bugün yapılan duruşmada bir müşteki ve altı tanığın dinlenmesinin ardından duruşma savcısı, sanıklar Yaşar C. ve Hasan Ali V.’nin tutukluluk halinin devamını istedi. (GÖRÜNTÜLÜ)

Sakarya’nın Hendek ilçesindeki Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası'nda 3 Temmuz 2020 tarihinde yaşanan patlamayla ilgili davada bugün yapılan duruşmada bir müşteki ve altı tanığın dinlenmesinin ardından savcılık görüşünü açıkladı. Duruşma savcısı suç şüphesinin varlığı, bazı delillerin toparlanmamış olması ve kaçma şüphesi gerekçesiyle sanıklar Yaşar C. ve Hasan Ali V.’nin tutukluluk halinin devamını istedi.

Hendek’te bulunan Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası'nda meydana gelen patlamaya ilişkin davanın dördüncü duruşması Sakarya’nın Ferizli İlçesindeki Sakarya Ağır Ceza Mahkemeleri Duruşma Salonu’nda devam ediyor.

MİT: SABOTAJ DURUMU SÖZ KONUSU DEĞİL

Kimlik kontrolünün yapılması ile başlayan duruşmada celse arasında gelen belgeleri zapta geçiren mahkeme heyeti, geçen celse ara kararda sabotaj iddiasına yönelik MİT’ten araştırma yapılmasının istendiğini ve yapılan araştırmalar sonucunda herhangi bir sabotaj durumunun olmadığının belirlendiğini belirterek bu bilgiyi kayıtlara geçirdi.

“KIYAFET KENDİLİĞİNDEN YANIYORDU”

Mahkeme heyetince söz verilen müşteki Oktay T., “Bir yıldır fabrikada çalışıyorum ve patlama anında fabrikadaydım. Patlamadan sonra bir hafta kulaklarım duymadı. Fitil bölümünde çalışırken bize yanmaz kıyafet verdiler ama kıyafet bez parçası olduğu için kendiliğinden bile yanıyordu. Herkesten şikayetçiyim” dedi.

Tanıklar ise şunları söyledi:

“SEN BİZDEN DAHA MI İYİ BİLİYORSUN?”

- İş Sağlığı Güvenliği Firması sahibi tanık Remzi Ö: “Sanık iş güvenliği uzmanı Aslı B., dört yıldır firmamızda 18 aydır da havai fişek fabrikasında görev yapıyordu. Aslı B., 21 Mayıs 2020’de izne ayrılmak istedi. İzin dönüşünde de fabrikada yaşadığı sorundan dolayı istifa etmek istedi. İhbar süreni doldurmak istiyor musun' diye sordum. O da doldurmak istediğini söyledi. Hesaplamaya göre ihbar süresi 7 Temmuz 2020'de bitiyordu. Firma olarak 5-6 yıldır fabrikayla çalışıyoruz. Sanık Aslı B.'nin uyarısını 'Sen bizden daha mı iyi biliyorsun?' diye terslemişler. Aslı B. de bunu bana söyleyince sanık Hasan Ali V. ile görüştüm. Ona 'Böyle bir şey yapamazsınız, Aslı B.'nin dediklerini yapmak zorundasınız' dedim.”

“ÜRETİM İÇİN BASKI YOKTU”

- Fabrikada 2015 yılından beri işçi olarak çalışan tanık Muhsin G: “Patlamayla karşılaştım. Ustabaşımız Ceyhun T.’den emir alıyorduk. Başka kimseden emir almıyorduk. Bizim bölümümüzde fazla üretim için herhangi bir baskıyla karşılaşmadık. Eğitimlerimiz ise yemekhanede yapılıyordu.”

- Tanık Remzi Yılmaz: “Fabrikada işçi olarak sarma bölümünde çalışıyordum. Son zamanlarda olumsuz herhangi bir durum yaşamadık. Kıyafetlerin hepsini temin ediyorlardı. Biz bu ekipmanları Asiye A.’dan alıyorduk. Bizim bölümümüzde baskı ile ilgili bir durum söz konusu değil. İş güvenliği ile ilgili eğitimi yemekhanede iş güvenliği uzmanından aldık. Üretim ile ilgili emirleri Asiye A.’dan alıyorduk ama bize söylediği şeyler kaza olmaması için gereken şeylerdi. Fazla üretim ile ilgili bize bir baskı yapmadı. Denetim yapılmadan iki, üç gün önceden haber gelirdi.”

“PATLAMA GÜNÜ YEĞENİMİN DÜĞÜNÜ İÇİN İZİN ALMIŞTIM”

- Volkan bölümünde ustabaşı olarak 2001 yılından patlamaya kadar çalışan tanık Aynur S: “Herhangi bir olumsuz durum yaşamadık. Erşan Ö. yanımıza gelirdi. O bize üretim için talimat verirdi. Fazla üretim yapılması için biz herhangi bir baskı yaşamadık. İşe başlayanlara ilk önce eğitim veriliyordu. Daha sonra da belli zamanlarda Aslı B. eğitimler veriyordu. Patlama günü yeğenimin düğünü için izin almıştım, fabrikada değildim. Fabrikanın patlayacağına dair herhangi bir duyum almadım, kimseden de duymadım.”

“BENCE PATLAMA DEPODA OLDU”

- Laboratuvar bölümünde 11 senedir çalışan İsmail S: “Ben iş ile ilgili bir tek Erşan Ö. ile konuşuyordum. Sorumlu müdür ise Asiye A. idi. İşçilerle o ilgilenirdi. Baskı konusunda günlük üretimlerin miktarı değişirdi. O gün ne kadar iş varsa o kadar üretilirdi. Günden güne değişirdi. Denetimden bir gün önce bize haber gelirdi ‘Denetim var. Kendinizi ona göre hazırlayın’ şeklinde. Eğitimler, iş çıkışında son bir saatte veriliyordu. Çin Mahallesi’nde (fabrikadaki bir bölüm) barut üretimi yapılıyordu. Çin Mahallesi’nde çalışan arkadaşlarımdan duydum. Hasan Ali V. personeller ile ilgili ilgileniyordu ve Çin Mahallesi’yle ilgili bir sorumluluğu olup olmadığını bilmiyorum. Jandarmanın ifademi alırken beni ‘Şu sebepten mi oldu? bu yüzden mi oldu?’ şeklinde beyanlarından dolayı beni yönlendirmeye çalıştığını düşündüm. Patlamanın depoda olduğunu düşünüyorum. İnsanlar depodaki malların çok fazla ısındığını söylüyordu. Patlama sesi bana çok yakından geldi.”

“ÜRETİM SİPARİŞE GÖRE YAPILIYORDU”

- Sanık Ali Rıza Ergenç Coşkun’un yeğeni tanık ustabaşı Ş. Coşkun: “92 yılından beri fabrikada çalışıyorum. Torpil bölümünde çalışıyorum. Fazla üretim konusunda herhangi bir baskı yaşamadım. Ben ustabaşı olarak görev yapıyordum. Üretimde ise günlük bir sayımız oluyor, biz de onu çıkartıyoruz. Bize günlük kaç tane üretim yapılacağını Erşan Ö. söylüyordu. Biz de ona göre yapıyorduk. Fabrikada üretim siparişe göre yapılıyordu. Asiye A. ise bize dikkatli olmamız, ekipmanları kullanmamız yönünde talimat veriyordu.”

İDDİA MAKAMI TUTUKLULUK HALİNİN DEVAMINI İSTEDİ

Altı tanığın ifade vermesinin ardından iddia makamı, bilirkişi raporunun dönüşünün beklenmesine ve eksik hususların giderilmesini istedi. Ayrıca tutuklu sanıklar Yaşar C. ve Hasan Ali V.’nin suç şüphesinin varlığı, bazı delillerin toparlanmamış olması ve kaçma şüphesinin olması gerekçesi ile tutukluluk halinin devamını talep etti. 



(Ramiz Kaan Oktar / ANKA)

Gündem