HDP Eş Genel Başkanı Sancar: Kürt sorununda çözüm siyaset zeminidir

HDP Eş Genel Başkanı Sancar: Kürt sorununda çözüm siyaset zeminidir
HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Kürt sorununda çözümün siyaset zemininde olduğunu söyledi.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Kürt sorununda çözümün diyalog, müzakere ve siyaset zemininde olduğunu söyledi. Sancar, “Bunun dışında hiçbir yol bizi emeğin hakkının gerçekleştiği demokrasinin inşa edildiği büyük barışın kurulduğu bir ülkeye ve geleceğe götürmez” dedi.

Özellikle Mersin’deki Polisevi saldırısından sonra PKK ile HDP’nin ve yanında Selahattin Demirtaş’ın söylemleri arasındaki farklılıklar dikkati çekerken HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’ın Partisinin Grup toplantısında yaptığı konuşmada verdiği mesajlar dikkat çekti.

Kürt düşmanlığının, iktidarın en önemli özelliği olduğunu belirten Sancar şunları söyledi:

“AKP Genel Başkanı, ‘Kürt meselesi yoktur, Kürt meselesi gibi üzerimize giydirilen deli gömleği vardır’ dedi. Bu ülkeye çözümsüzlüğü dayatan zihniyettir. Kürt sorununda çözümsüzlüğü dayatan zihniyet, bu ülkeyi çelik bir kafesle tekçi bir anlayışla yönetmeyi kendi varlık sebebi gören iktidarın sebebidir. Her alanda aynı anlayışı görüyoruz, her alanda ayanı anlayışa karşı mücadelemizi sürdürüyoruz. Bunda kararlılığımızı da her fırsatta ortaya koyuyoruz. Tekrar tekrar söylüyoruz, Kürt sorununda çözüm müzakeredir, diyalogdur, mutabakattır, siyaset zeminidir. Bunun dışında hiçbir yol bizi emeğin hakkının gerçekleştiği demokrasinin inşa edildiği büyük barışın kurulduğu bir ülkeye ve geleceğe götürmez.”

HDP Milletvekilleri Habip Eksik ve Sait Dede’ye yönelik müdahaleleri de hatırlatan Sancar Meclis Başkanı Mustafa Şentop’un tepkisiz kalmasını eleştirdi. Sancar şöyle konuştu:

“Vekilleri darp ettiler, Habip Eksik arkadaşımızın ayağını 3 yerden kırdılar. Tanıklar ve az sayıdaki elimizdeki görüntü bunun planlı olduğunun kanıtıdır. Bilinçli bir saldırıdır. Keşke bütün görüntüler ortaya çıksa da tek kelime edemeyecekleri gerçekleri bütün topluma gösterme imkanımız olsa, gerçi buna gerek yok her şey apaçık ortada. Düşmanlık politikaları ve savaşa karşı direniş iradesi ürkütüyor, korkutuyor, öfkelendiriyor hırçınlaştırıyor. Bu düşmanlıkların içinde bir tanesi var ki onların kendileri için ayakta durma sütunudur. Böyle görüyorlar. Nedir o düşmanlık, Kürt düşmanlığı, Habip Eksik ve diğer arkadaşlarımıza hunharca saldırmanın temelinde Kürt halkının iradesine saygısızlık Kürt halkının mücadelesinden duyulan korku var.”

ALEVİLERE KAYYIM

HDP Eş Genel Başkanı Sancar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı Alevilere yönelik adımlarını da şöyle eleştirdi:

“Şimdi bir Alevi programı açıklıyorlar. Evet, bir proje hazırlıyorlar, bütün Alevi kurumlarını, Cemevlerini Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı bir birim tarafından yönetmeyi planlıyorlar. Bu iktidar Alevilerin eşit yurttaşlık talebini hiçbir şekilde dikkate almıyor. Sadaka, inayet politikasıyla bir yere varmaya çalıştı. Şimdi Alevilerin bin bir emekle ve bin bir çabayla oluşturdukları öz kurumlarına kayyım atamaya çalışıyorlar. Ama biz biliyoruz ki Alevi halkı da toplumu da bu oyunları görüyor. Bunları boşa çıkaracak, bir iradeye sahiptir. Alevilerin tek talebi var, bunu kabul et gerisi boş. Eşit yurttaşlık. Cemevlerini ibadethane olarak kabul edeceksin. Kayyımla yönetmek değil, kendi kendini yönetme hakkını tanıyacaksın. Kendi kurumlarını kendi iradeleriyle düzenleme tanıyacaksın.”

Gündem