İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin: Cumhurbaşkanlığı bizi aramak yerine sözleşmeleri uygulasın

İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin: Cumhurbaşkanlığı bizi aramak yerine sözleşmeleri uygulasın
İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, derneğin İstanbul Şubesi’nin bu ay iki kere Cumhurbaşkanlığı tarafından telefonla arandığını ve taleplerinin sorulduğunu açıkladı. Keskin, "Bize randevu vermeyenlerin telefon açmaları çok garip.... Bizi aramaları yerine altına imza attıkları uluslararası sözleşmeleri yerine getirsinler" dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Eren Keskin, Cumhurbaşkanlığı’ndan hak savunucularının taleplerini öğrenmek için arandıklarını söyledi. Keskin, bunu “seçim yatırımı” olarak gördüklerini belirterek "Bizi aramaları yerine altına imza attıkları uluslararası sözleşmeleri yerine getirsinler" dedi.

Mezopotamya Ajansı'ndan Ergin Çağlar'a konuşan Keskin, İHD İstanbul Şubesi’nin bu ay içerisinde iki kere Cumhurbaşkanlığı tarafından telefonla arandığını aktararak, kayıp yakınları için yıllardır Cumhurbaşkanlığı’ndan randevu talep ettiklerini fakat kendilerine randevu verilmediğini hatırlattı. Keskin, Cumhurbaşkanlığı’nın şubelerini aramalarına ilişkin şu ifadeleri kullandı:

"Böyle bir arama girişiminde bulunmalarının nedeni seçimin yaklaşıyor olmasıdır. Bizim devlet yetkilileriyle her zaman görüştüğümüz olmuştur ama çok uzun zamandır devlet yetkililerinden randevu dahi alamıyoruz. Bize randevu vermeyenlerin telefon açmaları çok garip. Bizi arayıp taleplerimizi dinlemeleri gerekmiyor. Bizi aramaları yerine altına imza attıkları uluslararası sözleşmeleri yerine getirsinler. Devlet bu sözleşmenin altına imza atarak taahhütte bulunmuş ama uygulamıyorlar. Biz Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin, Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’nin uygulanmasını istiyoruz."

‘SOKAKLARA ÇIKAMIYORUZ’

İHD'ye yönelik baskının 1990'lardan beri devam ettiğini ve Cumartesi Annelerinin eylemlerinin de engellendiğini hatırlatan Keskin, halkın taleplerini uzun yıllardır sokaklarda her fırsatta dile getirdiklerini söyledi. Eren Keskin, iktidarın bugün sivil muhalefete dönük tavrını ise şöyle yorumladı:

"Biz yani İHD sokak örgütüyüz. Bizler bugüne kadar hak taleplerini sokaklarda dile getirdik. Ama İHD çok uzun zamandır sokaklara çıkamıyor. Bu dernek bile kendi binasının önüne sıkıştırılmış durumda. Sokaktaki hak arama anayasal bir haktır ama bugün hiç kimseye izin verilmiyor. 90’larda bile biz bunu yaşamadık. Bizler o dönemlerde sokaklara çıkabiliyorduk bugün bu sokak gösterilerine bu kadar saldırganlık yoktu. 90’lar bile diyorum çünkü o dönemlerde insanlar kaybettirilmenin ve öldürülmelerin çok yoğun olduğu bir dönemdi.

‘NEDEN İZİN VERİLMİYOR?’

Cumartesi Annelerinin eylemlerinin engellendiğini belirten Keskin, “Bu coğrafyanın en meşru eylemi hatta dünyada bile tanınmış bu eylemi herkes bilir ki sessiz bir eylemdir. Orada hiç kimseye hakaret edilmez, slogan dahi atılmaz. Bunu herkes bilmesine rağmen bu eyleme 5 yıldır izin vermiyorlar. Neden izin vermiyorlar çünkü Cumartesi Anneleri yaptıkları eylemlerle özellikle 90’lı dönemlerdeki kirli savaş politikalarını sorguluyorlar. Bakın Cumhurbaşkanı Erdoğan çözüm sürecinde bizzat anneleri yanına çağırdı. Özellikle Berfo anneyi çağırıp taleplerini dinledi. İktidar bugün o eski politikaları hatırlatan bütün gösterileri, açıklamaları ve etkinleri yasaklamış durumda. O dönemde kaybedilen insanların baş aktörü kimdi Mehmet Ağar’dı. Peki Mehmet Ağar şimdi nerede? İktidarın yanında. İşte Cumartesi Anneleri’ne o yüzden izin vermiyorlar. Yani hak arama taleplerinin bu kadar yoğun bastırıldığı, sivil toplumun bu kadar çaresiz hale getirildiği ben başka bir süreç hatırlamıyorum” şekline konuştu.

SÖYLEŞİNİN TAMAMI

Gündem