İletişim Başkanı Altun: Yalan haberin sıradanlaştığı medya düzeni içindeyiz

İletişim Başkanı Altun: Yalan haberin sıradanlaştığı medya düzeni içindeyiz
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, "Ne yazık ki yeni medyayla birlikte medya meslek ilkeleri, öz itibar kaygıları, kurumsal karşılıklarını yitirdi. Bugün yalan haberin sıradanlaştığı bir medya düzeni içindeyiz" dedi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, başkanlıkta düzenlenen "Yapay Zeka Çağında Dezenformasyonla Mücadele Yöntemleri" programına katıldı.

Altun, dezenformasyonun, tüm insanlığı tehdit eden virüse dönüştüğünü belirterek, "Yalan haber, elbette sadece bugünün meselesi değildir. Modern medyanın kurumsallaşmasıyla birlikte insanlık, yalan haber sorunuyla karşı karşıya kaldı. Siyasi tarih, iletişim tarihi; iktidar mücadelesi için yalan habere başvuran medya organlarıyla doludur. Gelgelelim analog dönemde, bir başka deyişle konvansiyonel medyanın egemen olduğu zamanlarda yalan haber; bir meslek günahı, bir istisna, kötücül amaçlar için kullanılan bir araçtı. Dijital medya öncesinde yalan haber, medya kuruluşlarının farklı kontrol mekanizmaları ve kendi öz itibar kaygısı dolayısıyla günümüzdeki kadar yaygın değildi. Medyanın kendi dinamikleri içerisinde sıkıntılı süreçler yaşansa da yalan habere dayalı manipülasyon haberciliğinin, mesleki itibar ve kariyer açısından olumsuz karşılıkları olabiliyordu. Ne yazık ki yeni medyayla birlikte medya meslek ilkeleri, öz itibar kaygıları, kurumsal karşılıklarını yitirdi. Bugün yalan haberin sıradanlaştığı bir medya düzeni içindeyiz" diye konuştu.

HaberTürk'te "karne hediyesi olarak et" haberine de değinen Altun, "İşte son birkaç gündür sözde bir muhabirin masum bir çocuğa dikte ettirdiği bir ifade üzerinden kurgulanan yalana hep birlikte şahitlik ettik" ifadelerini kullandı. (DHA)

Gündem