İlyas Salman: Türkiye'nin şu anki durumu Talihli Amele filmime benziyor

İlyas Salman: Türkiye'nin şu anki durumu Talihli Amele filmime benziyor
Sanatçı İlyas Salman "Ülkenin şu anki durumu hangi filminizle özetlenebilir?" sorusunu yanıtladı: Talihli Amele. Çünkü ben bu ülkeyi tarif ederken şunu söylemiştim. "İnsanların layık olmadıkları mevkilere sahip olduğu bir ülke.”

Hababam Sınıfı, Çöpçüler Kralı ve Banker Bilo gibi kült filmlerle tanınan, mart ayında bir sosyal medya paylaşımı üzerine "Türk milletini alenen aşağılama" suçunu işlediği iddiasıyla hâkim karşısına çıkan sanatçı İlyas Salman, Türkiye'nin şu anki durumunu 'Talihli Amele' filmine benzetti.

BirGün gazetesinden Işıl Çalışkan ile bir söyleşi yapan Salman, "Devlet, bu ülkede sanattan korkuyor çünkü hayattan da korkuyor" yorumunu da yaptı.

Söyleşiden öne çıkan soru ve cevaplar şöyle:

Bu aralar ülkeye dair neyi dert ediyorsunuz?

Tayyip’i dert ediyorum mesela en çok. Türkiye’yi tarif ederken “Layık olmayanların önemli mevkilerde oturanların ülkesidir” diyorum. Ben Tayyip Erdoğan’ı cumhurbaşkanlığına layık görmüyorum. Çünkü ucuz adam. Bundan dolayı da mahkemeye gideceğimi biliyorum.

Son dönemde Türkiye’de sanatçılara yönelik baskılar çok fazla. Sizce sanatçılardan neden bu kadar korkuluyor?

Sanat, ölümü korkutmak için yapılır. Sanat; doğal ve toplumsal olayların belirli mantık ve estetik süreçlerinden geçirilerek yeniden yaratılmasıdır. Devlet, bu ülkede sanattan korkuyor çünkü hayattan da korkuyor. Hayat ve sanat akrabadır, kan bağı vardır aralarında. Onun için devlet, korkusundan dolayı sanatçıyı sürekli yanında ve yalaka görmek ister. Aydınlık görmek istemez, karanlık görmek ister...

Ülkenin şu anki durumu hangi filminizle özetlenebilir?

Talihli Amele. Çünkü ben bu ülkeyi tarif ederken şunu söylemiştim. “İnsanların layık olmadıkları mevkilere sahip olduğu bir ülke.” Tayyip’ten bahsetmiştim. Ben, Recep Tayyip Erdoğan’ın oturduğu koltuğu hak etmediğini düşünenlerdim. Ha bu mantıkla bakarsanız İlyas Salman’ın da oturduğu koltuğa yakışmayan bir sanatçı olduğunu düşünebilirsiniz.

Neden?

Bir kere ben gerçeği, gördüğüm kadarıyla, saklamış bir adamım. Bundan daha cesaretli, yürekli, insan olmam lazım. Bir tane olmam lazım, iki tane değil. Ama hâlâ benzeyenler var biliyorum. En iyi taklit, aslından kötüdür derler.

İçinizde tuttuğunuz bir şeyler mi var?

Evet var. Cesaretsizliğimden söyleyemiyorum. Ha derseniz ki cesaretsizliğin bu mu? Eyvallah. Keşke herkes benim kadar cesur olsa.

Önümüzdeki seçimden umutlu musunuz?

Umudunu yitiren insan intihar etsin, yaşama hakkı yoktur. Benim bu ülke insanından umudum var. Gerçeği biraz fark ettiysem, algıladıysam, doğruladıysam ben biliyorum ki bu halk gerçeği görecek. Güzel ile çirkini ayırt edebilecek akılları var.

SÖYLEŞİNİN TAMAMI

Gündem