İsrail’e 4 yıl sonra büyükelçi: Şakir Özkan Torunlar

İsrail’e 4 yıl sonra büyükelçi: Şakir Özkan Torunlar
“One munite” ve “Mavi Marmara” gerilimlerinden sonra ilişkilerini maslahatgüzarlık seviyesine çekilen İsrail ile Türkiye arasındaki normalleşme sürecinin “karşılıklı büyükelçi” atanması aşaması tamamladı. İrail’in ardından Türkiye de büyükelçi atamasını yaptı. Gerilimli sürecin sonrasındaki ilk İsrail Büyükelçisi Şakir Özkan Torunlar oldu. Yunanistan Büyükelçiliği’ne de Çağatay Erciyes getirildi.

Türkiye ile İsrail arasında, “one munite” ve “Mavi Marmara” gerilimlerinden sonra mazlahatgüzarlık seviyesine çekilen ve son dönemde yeniden normalleştirilmesi için her iki ülkenin de karşılıklı adım attığı ilişkilerin “diplomatik ayağı” tamamlandı. Türkiye’nin yeni İsrail Büyükelçisi Şakir Özkan Torunlar oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanan kararnameyle 41 büyükelçiliğe yeniden atama yapıldı. Listede en çok dikkati çeken isimlerin başında; Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı döneminde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile “Danıştay Açılış Töreni krizi” yaşayan, daha sonrasındaki açıklamaları tartışmalara konu olan Metin Feyzioğlu oldu. Feyzioğlu, Lefkoşa Büyükelçiliği’ne atandı.

İsrail’in “normalleşme süreci”nde geçen ay Ankara’ya Irit Lillian’ı büyükelçi atamasının ardından Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçisi’nin kim olacağı konuşuluyordu. Türkiye’nin İsail’e bazı isimler bildirdiği ancak İsrail’in bu isimlere mesafeli yaklaştığı konuşuluyordu. Bu sürecin sonunda İsrail’e, daha önce Filistin Büyükelçiliği görevini de yerine getirmiş olan Şakir Özkan Torunlar büyükelçi olarak atandı.

2010-2014 yılları arasında Türkiye Kudüs Başkonsolosluğu görevini de yerine getiren Torunlar, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesini bitirdiği 1983 yılından sonra Dışişleri Bakanlığı’nda çalışmaya başlamıştı. Bakanlıkta Ortadoğu Genel Müdür Yardımcılığı ve Güvenlik İşleri Genel Müdür Yardımcılığı görevlerinde de bulunan Torunlar, 2014’te de Güney Asya’dan sorumlu İkili Siyasi İşler Genel Müdürü oldu. Son olarak Dış Politika Danışma Kurulu üyesi olarak görev yapmaktayken Tel Aviv’e atanan Torunlar, Hindistan ve Bangladeş’te de büyükelçi olarak çalışmıştı.

Kararnameyle, Türkiye’nin son dönemde ilişkileri gerilen Yunanistan’a ise daha önce Beyrut Büyükelçiliği de yapan Çağatay Erciyes atandı. Atina Büyükelçiliği’ne atanan Erciyes, 2004’te Yunanistan’la yürütülen Ege sorunları görüşmelerinde Türkiye heyetinde yer almıştı.

Kararnameyle NATO Daimi Temsilciliği’ne Zeki Levent Gümrükçü’nün getirildiği kararnameyle, Londra Büyükelçiliği’ne de Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanlığı döneminde Özel Kalem Müdürlüğü görevini de yürüten ve bu nedenle “Gül’ün sır küpü” olarak da bilinen Koray Ertaş getirildi. (Kısa Dalga)

Gündem