1 Mayıs coşkusu: Emekçiler alanlara aktı

1 Mayıs coşkusu: Emekçiler alanlara aktı
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü tüm Türkiye'de kutlandı.

1 Mayıs İşçi Bayramı Maltepe'de geniş önlemlere rağmen şenlik havasında kutlandı. Özlem Gürses ve Bülent Parlak'ın sunumu ile başlayan 1 Mayıs programında Bandista grubunun ardından sahneye Ruhi Su Dostlar Korosu çıktı.

DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "Hayatta kalmak için, bu düzeni değiştirmek için hep birlikte mücadele veriyoruz. Bu meydanda zamları hayır diyenler var, açlık sınırının altına gerileyen asgari ücretin artırılması için mücadele verenler var. Bu meydanda her türlü eşitsiziliğe karşı eşitlik talebiyle mücadele eden, artan şiddete rağmen bir gece yarısı çıkarılan kararnameyle çıkılan İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkan kadınlar var." diyerek alandakilere seslendi.

GEZİ'DEN MESAJ VAR

Gezi davasında 18 yıl hapis cezası alan ve tutuklanan Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Ali Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Yiğit Ali Ekmekçi’nin Silivri ve Bakırköy cezaevlerinden gönderdikleri mesaj alanda okundu. Mesajda "1 Mayıs'ı, Taksim'de kutlayacağımız günlerde hep birlikte olacağız, zulme karşı direneceğiz, birlikte kazanacağız” denildi.

Ankara’da emekçilerin adresi Tandoğan Meydanı oldu. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar da kutlamalara katıldı. Mücella Yapıcı, Can Atalay ve Tayfun Kahraman’ın mesajları Ankara’da da okundu.

İzmir' de Cumhuriyet Meydanı'nda toplanıp Gündoğdu Meydanı'na yürüyen işçiler, "Yaşasın 1 Mayıs" sloganı attı. Kutlamalara katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Ey muktedirler, korkun bizden. Açlığımızdan, dürüstlüğümüzden, aşkımızdan korkun. Sel gibi büyüyen dayanışmamızdan korkun. Ey kendini hükümdar sananlar, Mumculardan korkun, Denizlerden korkun, Ali İsmail Korkmazlardan korkun, ağaçlardan korkun, Gezi'den korkun, 1 Mayıs'tan korkun. Bu düzeni topla tüfekle değil, hakkımızla, vicdanımızla yıkacağız" dedi.

1 Mayıs için Diyarbakır'da toplanan sendikalar ve siyasi partiler kortej halinde alana girdi. Kutlamalarda tutuklu Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Selçuk Mızraklı'nın mesajı okundu.

Mızraklı mesajında, “Kapitalist modernitenin bizleri sarmalayıp boğmaya çalıştığı bir dönemde, insani temel ölçülerimizden biri olan emekle, değerlerimizi koruyup mücadele etmekteyiz. İnsana ve onun ortaya çıkardığı emeğe saldırılar pervasızca devam etmektedir. Böylesi bir dönemde demokratik modernite de ısrar eden, tarafını belli eden, cesaretle ve azimle emeğin mücadelesini sürdüren herkesi saygıyla selamlıyorum. Emekleriyle dünyamızı şekillendiren emekçilerin 1 Mayıs işçi bayramını kutluyor, özgür ve eşit bir yaşama olan inancımla bu zorlu mücadele de hepimize başarılar diliyorum.” dedi.

Bursa, Gaziantep ve Zonguldak'taki kutlamalara da katılım yüksekti. Gazete Duvar’da yer alan habere göre Bursa 1 Mayıs’ında yürüyüş kortejine Türk-İş katılmadı. Türk Metal’in sosyal tesislerinde basın açıklaması yapan Türk-İş, mitinge katılmama gerekçesi olarak salgını gösterdi. Yürüyüşün başı ile sonu arasında yaklaşık bir kilometrelik mesafe ölçüldü. Sendika ve siyasi partiler, geçtiğimiz günlerde tepkiye neden olan Gezi Davası’nı da unutmadı. Altıparmak’ta “Her yer Taksim her yer direniş” sloganı atıldı.

Gündem