İstanbul’da LGBTİ+'ya karşı gözdağı yürüyüşü

İstanbul’da LGBTİ+'ya karşı gözdağı yürüyüşü
Türkiye'de LGBTİ+ topluluğuna yönelik son yıllarda etkinlik yasaklama gibi idari kararların ve iktidarın en üst kademelerinden gelen sert söylemlerinin sayısı arttarken, muhafazakar ve islamcı kuruluşların LGBTİ+ karşıtı etkinlikleri de hız kazanıyor. Onur Haftası etkinliklerinin engellenmesi ve polis müdahalesi hafızalardaki yerini korurken, Fikirde Birlik ve Mücadele Platformu, 18 Eylül'de Saraçhane'de toplanarak kitlesel bir yürüyüş gerçekleştirmeye hazırlanıyor.

2013 yılında Gezi Parkı eylemlerine destekleri, 2014 yılında ise Onur Yürüyüşleri'ne katılımlarıyla muhafazakar ve islami yapıların dikkatini çeken LGBTİ+ için 2015 yılı bir dönüm noktası oldu.

Haziran 2015 seçimlerinden önce AKP, İstanbul'un bazı bölgelerinde dağıttığı seçim broşüründe İstanbul'da düzenlenen Onur Yürüyüşleri'ni "yaşam tarzlarına müdahale ettikleri yönündeki iddiaların" aksine dair bir kanıt olarak sunmaya başladı. Aynı yıl düzenlenen Onur Yürüyüşü ise İstanbul Valiliği tarafından yasaklandı ve katılımcılar polisin sert müdahalesiyle karşılaştı.

EN BÜYÜK GÖZALTI SAYISI

Bu yasağa ve LGBT karşıtı polis şiddetinin yedi yıllık geçmişine rağmen, LGBT aktivistleri hem yasağı protesto etmek, hem de İstanbul Onur Yürüyüşü’nün 30. Yılını kutlamak amacıyla sokağa döküldüler. Yürüyüşte 300'den fazla kişi gözaltına alındı. Hukuksuz gözaltılar ve uygulanan orantısız güç günlerce Türkiye'nin gündemine oturdu.

BEYAZIT MEYDANI'NA YÜRÜYECEKLER

Fikirde Birlik ve Mücadele Platformu, destek veren STK temsilcileriyle birlikte 18 Eylül Pazar günü, saat 11.30‘da “Büyük Aile Buluşması ve Yürüyüşü” adı altında Saraçhane Meydanı’nda toplanacağını açıkladı. 30 bin kişilik katılım beklediğini duyuran platform, Saraçhane'den Beyazıt Meydanı'na yürüyecek.

Yürüyüşe destek verecek olan vakıf ve derneklerin listesi şöyle:

Hüdayi Vakfı, İsmailAğa Derneği, Reyhan Vakfı, Özkevser Vakfı, Hakyol Vakfı, Hayrat Vakfı, İDDEF, Hayder, SiyerVakfı, YediHilal, TUGVA, Yesevi Alperenler, Osmanlı Ocakları, İstanbul Aile Vakfı, Büyük Osmanlı Derneği, İHH, İlim Yayma Cemiyeti, Milli Birlik Cemiyeti, Önder, Mavera Vakfı, İlkseç Vakfı, Milliyetçi Düşünce Derneği, Maarif Derneği, Hayfed, Bilgenç derneği, Fetih Gençlik Derneği, Okur – Der, Sultan Derneği, Vizyon Gençlik Derneği, Erdemli Gençlik Derneği, Uluçam Federasyonu, İnsan ve Medeniyet Derneği, Fetih 1453 Derneği, Çepni Derneği, Müdafaai İslam Derneği, Buhara İlim Derneği, İstanbul Doktorlar Cemiyeti, Anda Kardeşe Vefa Derneği, Nizamı Alem Ocakları.

Gündem