İTÜ, ODTÜ ve Galatasaray camialarının acı kaybı: Prof. Dr. Fatma Neşe Kök hayatını kaybetti

İTÜ, ODTÜ ve Galatasaray camialarının acı kaybı: Prof. Dr. Fatma Neşe Kök hayatını kaybetti
Galatasaray ve ODTÜ mezunu olan, İTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Fatma Neşe Kök geçirdiği kalp krizi sonucu 52 yaşında yaşamını yitirdi. Fatma Neşe Kök için yarın (30 Mayıs) İTÜ'de tören düzenlenecek.

İTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Fatma Neşe Kök, kalp krizi nedeniyle 52 yaşında hayatını kaybetti. İTÜ’nün en sevilen hocaları arasında yer alan Kök için 30 Mayıs Pazartesi günü saat 11.30’da, İTÜ Maslak Kampüsü Fen Edebiyat Fakültesi MOBGAM binasında bir tören düzenlenecek. Cenazesi İTÜ Cami’nde kılınacak öğle namazının ardından Kilyos Mezarlığı’na defnedilecek.

Galatasaray Lisesi mezunu olan Kök, lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimini ODTÜ’de tamamladıktan sonra aynı üniversitede Biyoteknoloji Bölümü’nde araştırma görevlisi olarak çalıştı. Almanya’da Max Planck Institute for Biochemistry’de doktora sonrası araştırmalarda bulundu. 2005 yılında göreve başladığı İTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nde doçent ve profesörlük ünvanlarını aldı ve Bölüm Başkanlığı yaptı. Dr. Orhan Öcalgiray Moleküler Biyoloji- Biyoteknoloji ve Genetik Araştırmalar Merkezi Müdürü ve Sağlık ve Mühendislik Bilimleri İnsan Araştırmaları Etik Kurulu Başkanlığı da yapan Kök’ün, ulusal ve uluslararası alanda yayınlanmış çok sayıda yayınının yanı sıra, kendisine yapılmış yüzlerce akademik atıf da bulunuyor.

Prof. Dr. Neşe Kök’ün uzmanlık alanları arasında biyomoleküllerin ve biyoaktif ajanların immobilizasyonu, biyoaktif moleküllerin enkapsülasyonu ve kontrollü salımı, yapay lipid zarlar gibi konular bulunuyordu. Kök ayrıca başta rock olmak üzere çok iyi bir müziksever, doğa tutkunu ve dünya gezgini olarak biliniyordu.

Kurucuları arasında yer aldığı ve tezini yazdığı alan olan Biyomalzeme ve Doku Mühendisliği Derneği (Türkiye), Biyoteknoloji Derneği, Galatasaraylılar Derneği ve Galatasaray Kulübü üyesi olan Prof. Dr. Neşe Kök için, başta bu kurumlar olmak üzere çok sayıda taziye mesajı yayınlandı.

İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu da sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı: “Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Fatma Neşe Kök hocamızın vefat haberini aldım. Böylesine değerli bir çalışma arkadaşını ve bilim insanını kaybettiğimiz için çok üzgünüm. Fatma Hocamıza Allah'tan rahmet, sevenlerine ve İTÜ Ailemize başsağlığı dilerim.”

Acı haberi almalarının ardından öğrencilerinin ve arkadaşlarının sosyal medya hesaplarındaki paylaşımlarından bazıları şöyle:

- Çok üzüldüm. İsmi gibi bölümün neşesiydi. Hepimizi destekleyen, cana yakın, mükemmel bir rol modeldi. Sizi unutmayacağız hocam.

-Bizi hiç incitmedin canım hocam, toprak da seni incitmesin. Mekanın cennet olsun.

-Her zaman pozitif bakan, bizi hiç kırmadan bize hep yapıcı eleştiriler veren hayat dolu gülümsemesini gördüğünüzde içinizi ısıtan nadide hocam, hocamız. Hayatımız boyunca adınızı onurlandırmak için çabalayacağız.

-Canım hocam, hep destek, hep yardımcıydınız. Hayattan zevk almayı bilerek hep rol modeldiniz. Bölümün neşesi, İTÜ MBG'ye dair hatırladığım en güzel şeydiniz. İyi ki vardınız. Sizi çok özleyeceğim.

-Hayatımda iyi ki tanımışım dediğim mükemmel insanlardan biriydi. Bana kattıkların için sonsuz minnettarım canım hocam. Her zaman gülen yüzünüzü asla unutmayacağım

- Kısıtlı sayıda iletişimimizde bile o kadar yardımı dokundu ki bana... Dersine girmeyi dört gözle bekliyordum. Harika bir insandı, harika bir yol göstericiydi.

-Gerçekten ne diyeceğimi bilemiyorum, hocamın bende ve bütün arkadaşlarımın üzerinde çok büyük emeği vardı. Akademide bu kadar iyi bir insana bir daha rastlayabileceğimi sanmıyorum. Başımız sağ olsun.

- Canım, kardeşim, can dostum. Birlikte büyüdük. Sevindik, üzüldük, bölüştük, paylaştık. Ama artık bu acıda tek başınayız. Neşemizi kaybettik. Acımız büyük. Hep tez canlıydın dostum ama bu sefer keşke biraz ağırdan alsaydın. Seni çok seviyoruz. Sensiz hep bir yanımız eksik. Huzurla uyu, oradan bize ve tüm geride bıraktıklarına ışık ol.

- Can dostum, kardeşim, bilirkişim, akıl topum, neşe kaynağım, komiklik yumağım, daha neler nelerim Fatma Neşe Kok’ümü kaybettik. Metanet diliyorum. (Kısa Dalga)

Gündem