İYİ Parti'nin ped ve bebek bezinde KDV düzenlemesi önerisi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi

İYİ Parti'nin  ped ve bebek bezinde KDV düzenlemesi önerisi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi
İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk ve 20 milletvekili bebek bezi, hasta alt bezi ve kadın hijyen ürünlerinin KDV oranlarında düzenleme yapılması amacıyla TBMM’de araştırma komisyonu kurulması önergesi verildi. Önerge AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, TBMM Genel Kurulunda; bebek bezi, hasta alt bezi ve kadın hijyen ürünlerinde yüzde 18 KDV uygulandığını hatırlatarak, “Bebek bezi lüks müdür; hangi anne gösteriş olsun diye bebeğinin altını bezler? Hasta alt bezi lüks müdür; hangi hasta, hangi yaşlı konfor olsun diye böyle bir duruma katlanır? Kadın pedi lüks müdür; hangi kadın aylık rutin döneminde bu ürünleri kullanmaktan kaçınabilir? Bunun adı ‘ekonomik erişilmezlik’ değildir; bir hak ihlalidir, bir sağlık sorunudur” dedi.

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk ve 20 milletvekili tarafından kullanımı zorunlu olan bebek bezi, hasta alt bezi ve kadın hijyen ürünlerine yapılan fiyat artışı nedeniyle KDV oranlarında düzenleme yapılması amacıyla TBMM’de araştırma komisyonu kurulması önergesi verildi.  

ÖZTÜRK: “KADIN PEDİ LÜKS MÜDÜR; HANGİ KADIN AYLIK RUTİN DÖNEMİNDE BU ÜRÜNLERİ KULLANMAKTAN KAÇINABİLİR”





İYİ Parti grubu adına konuşan Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, şunları söyledi:

“Yıllardır talep edilmesine rağmen lüks sayılmayan ve zorunlu ihtiyaç olarak tüketilen birçok üründe yüzde 18 KDV oranı uygulaması devam etmektedir. Bu ürünlerin başında bebek bezi, hasta alt bezi ve kadın hijyen ürünleri bulunmaktadır. Yani, kullanımı zorunlu, kısıtlı kullanımı ya da erişilememesi durumunda sağlık sorunları yaşanmasına da sebep olabilecek sıhhi ürünler, hijyenik ürünler. ‘Lüks’ nedir? ‘Giyimde kuşamda, eşyada, harcamada, yaşam biçiminde kendini gösteren, 'olmasa da olur, almasak da olur' diyebileceğimiz harcamalar, aşırı gösterişli tutum.’ Sözlük tanımı böyle. Peki, bebek bezi lüks müdür; hangi anne gösteriş olsun diye bebeğinin altını bezler? Hasta alt bezi lüks müdür; hangi hasta, hangi yaşlı konfor olsun diye böyle bir duruma katlanır? Kadın pedi lüks müdür; hangi kadın aylık rutin döneminde bu ürünleri kullanmaktan kaçınabilir? Ama ne yazık ki bu ürünler, fiyatları itibarıyla zorunluluktan çıkıp lüks hâline gelmiştir... Bebek bezleri, hasta alt bezleri gibi kadın hijyen ürünleri de dövizdeki dalgalanma nedeniyle fiyatı en çok artan ürün grupları arasında baş sırada yerini almıştır. Artı yüzde 18 KDV de bu fiyatları çarpan etkisiyle katlamaktadır. 2022 yılı aralık ayında birim fiyatı 67 kuruş olan hijyenik pedler 2021 yılının aynı döneminde 1,05 liraya yükselmiş, mart ayında ise markalara göre fiyatları değişim gösterse de kadın pedlerinin birim satış fiyatları 2 lira civarında seyretmektedir.”

“BEBEK BEZİ, HASTA ALT BEZİ VE YAŞLI HİJYENİK ÜRÜNLERİ LÜKS DEĞİL, ZORUNLU BİR İHTİYAÇ”

“Bunun adı ‘ekonomik erişilmezlik’ değildir; bir hak ihlalidir, bir sağlık sorunudur. Öldürülürken seyredilen, şiddete uğradığında tek başına bırakılan, hor görülerek dışlanan kadınlarımız devlet tarafından yapılacak en basit destekten bile mahrum bırakılmaktadır. Bebek bezi, hasta alt bezi ve yaşlı hijyenik ürünleri lüks değil, zorunlu bir ihtiyaçtır. Bugün Kadınlar Günü, hani bugün özlü sözlerle kadınlar kutlanıyor, sözler veriliyor ya, büyük sözlere, tutamayacağınız vaatlere gerek yok. Kadınlarımıza İstanbul Sözleşmesi'nden çıkarken sormadınız, kadınlarımızı düşünmediniz. Şimdi, kadınlarımız için sadece küçücük bir adım atın, biz de destek verelim.”

TURAN: “BU, BU MECLİS’İN BÜTÜN BİLEŞENLERİ AÇISINDAN UTANILACAK BİR ŞEY”

HDP Grubu adına konuşan Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, şunları söyledi:

“İktidar utanır mı bilmiyorum ama ben çok utandım tanık olduğumda. Seçim bölgemde bebek bezi alamadığı için höllük toprağı kullanan bir ailenin evine misafir oldum. Höllük toprağının ne olduğunu bilenler varsa bilmeyenlere anlatsın, burada üç dakikada anlatacak hâlim yok. Bu, 21'inci yüzyıl Türkiye’sinin AKP eliyle getirildiği hâli çok net olarak gösteriyor. Ya, bu hijyen ürünlerinin -kadın pedinden bebek bezine kadar, hasta altlığına kadar- bunların bir Meclisin konusu olması kadar zaten utanç verici bir şey olabilir mi? Yani bunların hiçbiri lüks tüketim değil, hepsi zaruri tüketim malzemesi iken bir partimiz bununla ilgili araştırma önergesi veriyor ve bunu tartışıyoruz. Bu, bu Meclis’in bütün bileşenleri açısından utanılacak bir şeydir. Bunun tek bir sebebi var arkadaşlar. Bu sebebin adı, Recep Tayyip Erdoğan'dır.”

ALTACA KAYIŞOĞLU: “KONUŞULMASI DAHİ ÇOK KORKUNÇ”

CHP Grubu adına konuşan Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu da şöyle konuştu:

“Enflasyonun ne noktaya geldiği çok açık; hepimiz her gün yaşıyoruz, fiyatlara yetişemiyoruz yani buradaki konuşmada fiyatları söylemek için araştırma yapıyoruz ama o anda fiyatlar değişiyor maalesef. Yirmi yıl önce AKP ‘yoksullukla mücadele edeceğim’ diye geldi ama yirmi yıl içerisinde, bırakın yoksullukla mücadeleyi, maalesef yoksulluğu iktidarda kalma aracı olarak kullandı ve bugün yoksulluk sınırı 15 bin liranın üzerinde. Erdoğan'ın deyimiyle, ülkenin yarısından fazlası yoksulluk sınırının, asgari ücretliler ve neredeyse bütün emekliler de açlık sınırının altında yaşıyor. Millet sabah ekmek kuyruğunda, öğlen yağ kuyruğunda.

Çocuğuna bez alamaz durumda anneler, babalar; marketlere gidiyorlar, bezin fiyatını görüyorlar, paraları yetmiyor ve üzüntülü üzüntülü marketten geri dönüyorlar. Kadınlar, üreme çağındaki her kadın ayda bir kez regl oluyor ve hijyen pedleri kullanmak zorunda; hastalar, yine öyle, bez kullanmak zorundalar ama SGK maalesef tamamını karşılamıyor ve bu ürünler lüks tüketimmiş gibi, pırlanta gibi, elmas gibi; bunlar üzerinde vergi yokken bu hijyen ürünleri üzerinde, çocuk bezleri üzerinde yüzde 18 KDV uygulanıyor. Bunun, hakikaten, konuşulması dahi çok korkunç yani ayıp bir şey gerçekten bu KDV oranının bu hijyen ürünlerine uygulanması.”

AKP’Lİ EMİNE ZEYBEK: “MECLİS ARAŞTIRMASINA İHTİYAÇ OLMADIĞINI BELİRTİYORUM”

AKP grubu adına konuşan Kocaeli Milletvekili Emine Zeybek ise şu savunmayı yaptı:

“AK Parti olarak Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliğinde yirmi yıldır sosyal politikalar ve sosyal yardımlar alanında devrim niteliğinde çalışmalar yapılarak gelişmiş ülkelere dahi örnek olacak bir durumdayız bugün itibarıyla ve vatandaşlarımızın her zaman yanında olduğumuz gibi, bundan sonra da olmaya devam edeceğiz. İktidarımız döneminde özellikle engelliler ve hastalarımızın hayatlarını kolaylaştırmak için yaptığımız çalışmalar takdire şayandır. Hastalarımız ve çocuklarımız bizim için her zaman önemli olmuştur.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Sayın Derya Yanık Hanımefendi bebek bezi ve kadın hijyen ürünlerine yönelik yansıtılan şikâyetler üzerinde çalışma yapılabileceğini kamuoyuna yansıtmıştır. Bu nedenle, Meclis araştırması açılmasına ihtiyaç olmadığını belirtiyorum.”

İYİ Parti’nin önerisi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

 

Gündem