Hekim istifalarının araştırılması önergesi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi

Hekim istifalarının araştırılması önergesi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi
İYİ Parti, hekimlerin istifalarının ve yurt dışında çalışmayı tercih etmelerinin nedenlerinin araştırılması amacıyla TBMM’de önerge verdi. İYİ Parti’nin önergesi AKP ve MHP’nin oylarıyla reddedildi.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu tarafından, "Hekimlerin istifaları ve yurt dışında çalışmayı tercih etmelerinin nedenlerinin araştırılması ile sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önlenmesi için yapılması gerekenlerin belirlenmesi" amacıyla verdiği araştırma önergesi TBMM Genel Kurulu’nda ele alındı.

ÇULHAOĞLU: “AK PARTİ İKTİDARI SAĞLIK ALANINDA YAŞANAN SORUNLARI ÇÖZECEĞİNE DAĞ GİBİ BİRİKTİRDİ”

İYİ Parti grubu adına söz alan Adana Milletvekili Mehmet Metanet Çulhaoğlu şunları söyledi:

“AK Parti iktidarı sağlık alanında yaşanan sorunları çözeceğine dağ gibi biriktirdi, pandemi sürecinde de doktorlarımızı koruyamadı…Bugün maalesef doktorlarımız ağır iş yükü altında kötü çalışma koşullarına mecbur edilmektedir. Covid-19 salgınıyla doktorlarımızın üzerindeki yük daha da artmıştır… Hekim emeğini değersizleştirirseniz, emeğinin karşılığını vermezseniz, ağır çalışma koşulları ve karşılaştıkları şiddet olaylarını çözmezseniz doktorlarımızın yurt dışına gitmesine de engel olamazsınız. 2012 yılında 59 doktorumuz yurt dışına çıkarken özellikle Cumhurbaşkanlığı hükûmet etme sisteminin yürürlüğe girdiği 2018 yılından itibaren bu sayılar katlanarak artmıştır. 2018 yılında 877 tabip istifa etmişken bu sayı 2021 yılında 2.514'e yükselmiştir. 2021 yılında istifa eden tabip sayısı üç yıl önceki sayılarla karşılaştırıldığında artışın yüzde 186 olduğu görülmektedir. Son iki yılda istifa eden hekim sayısı 9 bini aşmıştır. Aynı şekilde, Türk Diş Hekimleri Birliği verilerine göre, 2021 yılında istifa eden diş hekimi sayısı 2019 yılına göre 2 kat artmıştır. Hekim istifalarıyla sağlık sisteminde ciddi aksaklıklar yaşanmaktadır. Merkezi Hekim Randevu Sistemi'nde bazı branşlarda hekim bulunamamakta ve randevu alınamamaktadır. Kamu hastanelerinde ameliyatların aksadığı da iddia edilmektedir. Yaşanılan aksaklıklar vatandaşlarımızın hayatlarına mal olabilecek derecede önemli sorunlardır, bu sebeple ivedilikle çözüme kavuşturulması gerekmektedir.”

DEDE: “ARTIK HALKLARIN KARNI AVCI HİKÂYELERİNE DOYMUŞ BULUNMAKTADIR”

HDP Grubu adına söz alan Hakkari Milletvekili Sait Dede de şöyle konuştu:

“Son zamanlarda, başta sosyal medya olmak üzere çeşitli platformlara baktığımızda birçok hekimin yurt dışına gidebilmenin yollarını aradığını görüyoruz. Hekimler başta Almanya olmak üzere Avrupa'nın çeşitli ülkelerine gidebilmenin yollarını arıyorlar, şu an 8 bin hekim de yurtdışına gidebilmek için arayıştadır. Kötüleşen ekonomi ve yüksek enflasyon yüzünden maaşları asgari ücret seviyesine düşen doktorlar tükenme noktasına gelmişlerdir. Bu durum, artan sayıda yeni mezun ve uzman doktoru yurt dışında daha iyi fırsatlar aramaya itmektedir.

Türk Tabipler Birliği Başkanı Doktor Şebnem Korur Fincancı, son on yılda toplam 4.891 gençlik doktorun Türkiye'den yurt dışına gittiğini, geçen yılın ilk dokuz ayında gidecekleri ülkelere vermek üzere iyi hâl belgesi alan doktor sayısının 967 olduğunu açıklamıştır. Sağlık Bakanı ise sağlıkla ilgili sorunları sağlık emekçilerinin, hekimlerin temsilcileriyle konuşmaktan sürekli kaçmakta; sağlık emekçilerinin karşısına polis bariyerlerini yerleştirmektedir. Sağlıkla ilgili sorunlar yalnızca ‘tweet’ atarak, sayılarla oynanarak çözülmez. Artık halkların karnı avcı hikâyelerine doymuş bulunmaktadır. Bir kez daha uyarıyoruz, bugün, sağlık sistemindeki bu kötü gidiş nedeniyle kaybettiğimiz her canın sorumlusu bu iktidardır.”

İSLAM: “SAĞLIK ÇALIŞANLARINI KORUMUYORSANIZ NİYETİNİZ TARTIŞILIR, KORUYAMIYORSANIZ BASİRETİNİZ TARTIŞILIR”

CHP İstanbul Milletvekili Cihangir İslam da sağlık çalışanlarına yönelik şiddete dikkat çekerek, şu ifadeleri kullandı:

“Sağlık çalışanlarının yaklaşık üçte 2'si meslek hayatında en az bir kez şiddete maruz kalıyor. 2021 yılı için bu rakam 316'dır yani 316 sağlık çalışanımız darp edilmiştir, artışsa bir önceki yıla göre yüzde 62'dir…Merkezî Hekim Randevu Sistemi'ni getirdiniz ama birçok uzmanlık alanında randevu yok. Hasta muayenesini aşağı yukarı beş dakikaya indirdiniz. Aslında bu, sizin, SSK hastanelerini kapatmanızın ve bu sisteme geçmenizin en önemli gerekçelerinden bir tanesiydi. Fakat ne oluyor? Bu kadar kısa bir zamanda hasta bakılınca çok büyük ve fahiş hatalar yapılabiliyor ve hekimler tazminatla baş başa kalabiliyor. Bizi Suriye şartlarında çalışıp Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri hukukuyla -ceza hukukuyla, tazminat hukukuyla- bize muamele ediyorsunuz; en önemli sorunlardan bir tanesi bu. Büyük ve önemli ameliyatlar artık kamuda yapılmıyor, para karşılığı özel hastanelerde yapılıyor. Bakınız, Hollanda'da 2012 yılında hekimler 6 bin ila 10 bin euro alırken Türkiye'de 4 bin euro kadar alıyordu; bugün ise 500 ila 600 euroya hekim çalıştırıyorsunuz. Değerli arkadaşlarım, bu, yüzde 7 bir düşüş değil, yedide 1'inine bir düşüştür 500-600 euroya hekim istihdam etmek. Sağlık çalışanlarını korumuyorsanız niyetiniz tartışılır, koruyamıyorsanız basiretiniz tartışılır. Bunların ikisi de kötü ve problemlidir.”

ESGİN: “MESLEK ÖRGÜTÜMÜZÜN SİYASALLAŞMAK YERİNE SAĞLIĞI VE HEKİMLERİ ÖNCELEYEN BİR YAKLAŞIM İÇİNDE BULUNMASINI DİLİYORUZ”

AKP Bursa Milletvekili Mustafa Esgin ise şunları söyledi:

“Kutsal saydığımız bu hizmeti yaparken amacı insanlara hizmet olan fedakâr sağlık çalışanlarımıza yönelik şiddet, sadece sağlıkçılara yönelik olarak değil, bütün insanlar için hiçbir vicdanın kabul edemeyeceği ve sonuna kadar mücadele edilmesi gereken bir sorundur. Bunun için, evet, sadece yasalarla sağlıkçılarımızı korumamız mümkün değil, toplum olarak şiddete karşı bir tutum geliştirmek zorundayız. En son 17 Nisan 2020 tarihinde önemli bir düzenlemeyi yine hayata geçirmiştik. Evet, bu yasaları uygulayan adalet mensuplarımızın konuya hassas yaklaşmalarını arzu ediyoruz. Basınımızın reyting kaygısıyla şiddet haberlerini ekrana yansıtırken daha hassas hareket etmesini umut ediyoruz. Meslek örgütümüzün siyasallaşmak yerine sağlığı ve hekimleri önceleyen bir yaklaşım içinde bulunmasını diliyoruz.”

İYİ Parti’nin önergesi AKP ve MHP’nin oylarıyla reddedildi.

(ANKA)

Gündem