Erdoğan: Yeni yılın ilk aylarında enflasyonda düşüş trendi ümit ediyoruz

Erdoğan: Yeni yılın ilk aylarında enflasyonda düşüş trendi ümit ediyoruz
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yeni yılın ilk aylarıyla birlikte enflasyonun düşüş trendine gireceğini ümit ediyoruz" dedi. Erdoğan, sosyal konut projesiyle kiraların düşeceğini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı Beştepe'de yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki toplantının ana gündem başlığı yine ekonomi oldu.

Toplantıda, 81 ilde yapılacak sosyal konut projesinin ayrıntıları ele alındı. Rusya ile Ukrayna arasında Türkiye’de imzalan tahıl sevkiyatı anlaşması ile ilgili son durum da değerlendirildi. Koronavirüs salgınında artan vaka sayıları da kabine gündemindeydi.

Toplantı sonrası Erdoğan açıklama yaptı. Erdoğan, "Tahıl yüklü ilk gemi bugün Odessa'dan hareket etti. Muhalefet idrak edemese de öncülüğümüzde başlayan çalışma, önemli bir diplomatik başarıdır" dedi.

Ekonomideki sorunlar için sabır isteyen Erdoğan, uygulanan politikaları "Ya faiz-kur-enflasyon denklemine uygun finansal sıkılaştırmaya gidip belki 10 milyon vatandaşımızın işsiz kalmasına yol açacaktık, ya da istihdam odaklı bir yola girecektik" diyerek savundu.

TAHIL KRİZİ

Toplantı sonrası açıklama yapan Erdoğan şunları söyledi:

Dünyanın yakından izlediği tahıl krizinin aşılması konusunda atılan adımın tamamen ülkenin gayretlerinin ürünü olduğu herkes tarafından kabul edilmektedir. Öyle ki son olarak BM Genel Sekreteri bunu şükranlarıyla ifade etti. Artık adım atıldı gemiler yola çıktı.

Türkiye, Rusya ve Ukrayna ile BM işbirliğinde yürüyen bu sürecin sağlıklı devamı için her türlü gayreti gösteriyoruz. Süreci takip edecek koordinasyon merkezi 23 Temmuz'da İstanbul'da faaliyete geçti. Tahıl yüklü ilk gemi Odesa Limanı'ndan hareket etti. Gemi ulaştığında kontrol edilecek ve yükünü indireceği limana doğru yolculuğunu sürdürecek.

Her ne kadar muhalefet idrak edemese de ülkemizin öncülüğünde başlatılan bu çalışma insani ihtiyaçların karşılanmasına yönelik önemli bir diplomatik başarıdır. İnşallah enerji başta olmak üzere diğer alanlara da teşmil edebiliriz. Rusya-Ukrayna savaşının adil barışla neticelenmesi için de çok gayret sarf ettik.

Milli Güvenlik Kurulumuzun temmuz ayı toplantısında pek çok meseleyi enine boyuna değerlendirdik. İstanbul'un tarihiyle, potansiyeliyle önde gelen ilçelerinden Eyüpsultan'da eserlerin açılış törenine katıldı. İstanbul'un manevi muhafızı Eyüp Sultan hazretlerini yad ettik. İstanbul Arkeoloji Müzesi'ndeki açılışı da yaparak İstanbul'umuzun zenginliğini bir kez daha hatırladık.

KAYSERİ VE ORDU PROGRAMLARI İÇİN RAKAM VERDİ

70 bin kişinin katıldığı Kayseri'deki törenlerde alana ulaşana kadar halkımızın ilgisi bizler için ayrı bir teveccüh.

Uzun süredir görüşemediğimiz Ordulu kardeşlerimizle hasret giderdik. Orada da 55 bin kişinin katılımıyla Ordu'daki toplantı cadde boyunca bütün halkımızın ilgi alakasıyla ayrı bir heyecan vesilesiydi.

Geçmişte özellikle ülkemizi siyasi istikrarsızlıklarla, sosyal gerilimlerle, ekonomik yıkımlarla, yeri geldiğinde darbelerle, bu oyunlarla sömürerek geri kalmışlığa mahkum edenler artık kendi güvenlik ve refah düzeylerini korumakta zorlanıyor.

Ülkemize yapılan dış ve iç dayatmaları reddediyoruz. Kendi vizyonumuzdan ve hedeflerimizden zerre taviz vermiyoruz. Sorunlarımızı çözecek imkana ve dirayete sahibiz. Kararlılıkla yürüyoruz.

'FIRSATLAR ÖDEDİĞİMİZ BEDELLERDEN DAHA ÇOK'

Mevcut sıkıntılarımızın üstesinden, çok çalışarak, sabrederek geleceğiz. Fırsatların, ödediğimiz bedellerden daha çok olduğunu bilerek devam edeceğiz.

'TERCİHİMİZİ İSTİHDAMDAN YANA KULLANDIK'

Ya faiz-kur-enflasyon denklemine uygun finansal sıkılaştırmaya gidip belki 10 milyon vatandaşımızın işsiz kalmasına yol açacaktık, ya da istihdam odaklı bir yola girecektik. Tercihimizi istihdamdan, yani vatandaşlarımızın aşından, huzurundan, geleceğinden yana kullandık. Nitekim ihracatımızı 250 milyar dolar sınırına getirdik. Geçtiğimiz yıl elde ettiğimiz yüzde 11'lik büyümeyle G20 içinde ilk sıraya geldik. Her ne kadar birileri yalan üstüne yalan uyduruyorsa da uluslararası kurumlar farklı değerlendiriyor. Mesela IMF dünyanın büyüme rakamını aşağı yönlü, ülkemizi yukarı yönlü güncellemiştir.

Veriler, 2022'yi 47 milyon turist ve 37 milyar dolar turizm geliriyle hedeflerimizin üzerinde bir seviyeyi kapatacağımıza işaret ediyor.

'BAY KEMAL RAHATSIZ OLDU'

Ordu'da fındık fiyatlarını açıkladık, Bay Kemal rahatsız oldu. "Ben 72 TL söylemiştim" diyor. Yahu sen düşünmeye yine devam et, senin sırtında küfe yok. Sen hala düşünce aleminden bahsediyorsun, biz icraattan bahsediyoruz Bay Kemal, senin icraatın var mı, yok. 72 TL düşünüyormuş, yavru ortağı da 75 düşünüyormuş. Bunlar tahminlerle konuşuyor, -cek, -cak, diye konuşuyor. Vatandaşın gönlünden geçeni meydanda açıkladık, meydan o zaman patladı.

Enerji fiyatlarındaki bu dengesizlik olmasaydı, mayıs ayı itibariyle 12 aylık cari işlemlerde 34,5 milyar dolar fazla verecektik. İnşallah, hiç endişe etmeyin, o günleri de göreceğiz. Vatandaşlarımızı mevcut kaynakları etkin ve verimli bir şekilde kullanmaya davet ediyorum.

Vatandaşlarımdan, dışa bağımlı olduğumuz enerji kaynaklarını, basit tedbirle daha verimli kullanmak suretiyle, hem aile bütçelerine hem milli bütçeye katkı sağlamalarını istiyorum. Bunun için hanelerdeki ısı yalıtımı çalışmaları için daire başı 50 bin liraya kadar uygun şartlı kredi imkanı sunuyoruz. Enerji yalıtımı konusunda eksiği olan tüm vatandaşlarımızı bu imkandan yararlanmaya çağırıyoruz.

Fiyatlarda durulma eğilimi başladı. Bu ekonomide iyileşme olacağı anlamına geliyor. Yeni yılın ilk aylarıyla birlikte enflasyonun düşüş trendine gireceğini ümit ediyoruz.

'KONUT PROJESİ BİTMEK ÜZERE, KİRALAR DÜŞECEK'

Vatandaşı enflasyona ezdirmeme sözümüzü konut sektöründe de yerine getirecek yeni projeler geliştirdik. TOKİ vasıtasıyla 1 milyon 170 bin vatandaşımızı ev sahibi yaparak dünyada eşi benzeri olmayan bir başarı ortaya koyduk. Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesini başlatıyoruz. Hazırlıklarımız bitmek üzere. Vatandaşlarımızı kira öder gibi taksitlerle, yerel ve yatay mimari anlayışına göre inşa edilmiş konut projeleriyle ev sahibi yapacağız. Şehit yakınları ve gazilerimiz ile emeklilerimize özel kontenjan ayıracağız. İlk defa evlenen gençlerimiz projede kota sahibi olacak.

Konut projelerinin tamamında yenilenebilir enerji sistemi kullanılacak. Bu adım kiraların da düşmesine yol açacaktır. Önümüzdeki ay bir tanıtım toplantısıyla projeyi tanıtacağız. KYK yurtlarında ücretsiz konaklama imkanını 18-25 yaş aralığından 18-30 yaşına çıkardık. (Kısa Dalga)

Gündem