Kadın cinayetleri de mi gizleniyor?

Kadın cinayetleri de mi gizleniyor?
Enflasyon verileri, Covid-19 vakaları derken kadın cinayetlerinin de “intihar” gibi kayıtlar tutularak gizlendiği ileri sürüldü. İçişleri Bakanlığı kadın cinayetlerinde düşüş olduğunu duyururken, Kadın Cinayetleri Platformu’nun verileri artış olduğunu gösteriyor.

İçişleri Bakanlığı, kadın cinayetlerinin geçen yıl aynı döneme göre yüzde 9 azaldığını duyurdu. Yurttaşların doğrudan ulaştığı ve basında yer alan bilgileri günlük derleyen Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerine göre ise azalış değil, artış oldu. Bakanlık ve Platform’un verileri arasındaki bu farklılık, kadın cinayetlerinin de “enflasyon ve covid-19 verilerinde olduğu gibi eksik mi gösteriliyor” sorusunu gündeme getirdi.

Cumhuriyet’te yer alan habere göre; Bu yılın ilk 9 ayında 246 kadın, erkekler tarafından öldürüldü, 176 kadın ise şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi. İçişleri Bakanlığı ise geçen seneye göre kadın cinayetlerinin bu yılın ilk 10 ayında yüzde 9 düşüş gösterdiğini açıkladı. Ancak Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun (KCDP) verilerine göre ise düşüş değil; yüzde 9 artış mevcut. Bakanlığın paylaştığı verilere göre 2021 Ocak- Ekim arasında 226, 2022 Ocak- Ekim arasında ise 206 kadın cinayeti yaşandı. KCDP verilerine göre bu yıl Ocak-Eylül arası 246 kadın, erkekler tarafından katledildi.

“KAYITLARA İNTİHAR DİYE GEÇİYOR”

Eşitlik İçin Kadın Platformu’ndan (EŞİK) avukat Yelda Koçak, son yıllarda şüpheli kadın ölümlerinde büyük artış olduğunu ancak bu ölümlerin çoğunun üstünün kapatıldığını kaydetti. Avukat Koçak, veriler arasındaki farkı şu sözlerle açıkladı: “Şüpheli ölümler kayıtlara bir kadın cinayeti olarak geçmiyor; ‘faili meçhul’ ya da ‘intihar’ olarak geçiyor. Basına yansıyan olduğu kadar yansımayan çok sayıda kadın cinayeti ve şüpheli ölüm var. ‘İntihar’ denilerek kapatılan ama Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun çabaları ve araştırmaları sonucu aslında cinayet olduğu ortaya çıkan çok ölüm var. Genelde basında ‘balkondan düştü, yüksekten düştü’ diye lanse edilen ölümlerin arkasından bir erkek çıktığını, cinayet çıktığını görüyoruz. Genelde İçişleri Bakanlığı’nın yaptığı bu araştırmalar ‘dostlar alışverişte görsün’ araştırmaları oluyor.”

Son olarak, Kocaeli Mustafapaşa Mahallesi’ndeki 3 katlı binanın 2’nci katındaki dairede çıkanda öldüğü açıklanan 15 yaşındaki Büşra Kabataş’ın öldürüldüğü ve evin daha sonra yakıldığı iddiaları gündeme geldi.

Gündem