Kısa Dalga Bülten - 10 Şubat 2021: "İnşallah Ay'a gidiyoruz"

Kısa Dalga Bülten - 10 Şubat 2021: "İnşallah Ay'a gidiyoruz"
Haber ve bilgi kirliliğinden yorulanlar için temiz, gürültüsüz, net haberleri sizin için hazırladık. Özge Mumcu Aybars'ın editörlüğünde, stressiz haber almak için Kısa Dalga Bülten.

KORONAVİRÜS GÜNCESİ
10 ŞUBAT 2021


GÜNDEM

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, 2023'te Ay ile ilk temasın sağlanmasının hedeflendiğini açıkladı. “İnşallah Ay’a gidiyoruz. İlk aşamada 2023 yılı sonunda yakın dünya yörüngesinde ateşleyeceğimiz hibrit roketimizle Ay’a sert iniş gerçekleştireceğiz” diyen Erdoğan, son hedef olarak bir Türk vatandaşının uzaya gönderileceğini duyurdu. 

ÇORLU’da 2018 yılında meydana gelen tren katliamında oğlu Oğuz Arda'yı kaybeden Mısra Öz Sel’e, sosyal medya paylaşımları nedeniyle 'kamu görevlilerine hakaret' suçlamasıyla 8 bin 840 lira para cezası verildi.

YARGITAY'ın  Soma'da 301 işçinin hayatını kaybettiği maden kazasına ilişkin kararını değiştirmesinin ardından, dava kapsamında tutuklu bulunan kimse kalmadı.

ANAYASA MAHKEMESİ Başkanı Zühtü Arslan, " Anayasaya ve ilgili kanuna göre idari ve yargısal makamlar, Anayasa Mahkemesi kararlarını uygulamakla yükümlüdür. Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanmaması, Anayasa'yı tamamen anlamsız ve işlevsiz hale getirebilir" dedi.

TRAKYA Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekan ve Üniversite Genel Sekreteri Cevdet Kılıç, “Biz gece vakti işi bitirir ertesi gün işe gideriz bilin istedim” diyerek Boğaziçi Üniversitesi eylemlerini ve öğrencilerini önce tehdit etti. Ardından “darbecileri kastettim” diyerek geri adım attı. Sosyal medyadan ve siyasilerden Dekan Kılıç’ın paylaşımına tepki yağdı. Dekan, tartışmalı paylaşımı sildi. Trakya Üniversitesi, Dekan hakkında soruşturma başlattı.

* Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Melih Bulu, Kılıç’ın sözlerini kınayarak "Akademisyen sorumluluğuna sığmayan bu tür talihsiz açıklamalar, uzlaşı kültürümüzün önünde engeldir" dedi.

ARTVİN'in Kemalpaşa ilçesinde Boğaziçi'ne kayyum rektör atanmasına ve tutuklamalara tepki göstermek için yapılmak istenen basın açıklamasına polis biber gazı ve cop ile müdahale etti. Müdahale sırasında fenalık geçiren 2 kişi hastaneye kaldırıldı.

PROF. DR. Ayşe Buğra, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Yani aynı zihniyet şu Osman Kavala denilen bu ülkede Soros adeta ofisi olan temsilcisi olan kişinin karısı da yine aynı şekilde Boğaziçi Üniversitesi'nde bu provokatörlerin içerisinde yer alan bir kadındır" sözlerine "Çok kırıcı oldu ve yani alıştığımız bir şey değil bu... Birisinden bilmem kimin karısı kadın ve provokatör isnadı var. Bunlar hiç yakışmıyor hakikaten. Onun için esef verici olduğunu söylüyorum" diye yanıt verdi.

ENİS BERBEROĞLU'nun dokunulmazlığının kaldırılmasına yönelik fezleke, TBMM'ye sunulmak üzere Adalet Bakanlığı'na gönderildi.

TWİTTER'da sık sık hedef gösterilen CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'na yönelik başlatılan etiketlerin, bot ve troll hesaplar tarafından atıldığı gündeme geldi. Rastgele seçilen üç hesap incelendiğinde neredeyse birebir aynı oldukları görüldü.

HDP'nin başlattığı ‘Herkes İçin Adalet’ kampanyası hakkında bilgi veren Parti Sözcüsü Ebru Günay, Ankara ve İstanbul adliyeleri önünde açıklama ve oturma eylemi yapacaklarını belirterek “15 Şubat’ta ‘Tecride Son, Yaşam İçin Adalet’ sloganıyla üç farklı kentte kitlesel yürüyüşler gerçekleştireceğiz" dedi. 

TDP Genel Başkanı Mustafa Sarıgül, AKP ve MHP'nin gündeme getirdiği yeni anayasa çalışmalarına destek vereceklerini açıkladı.

İSTANBUL Üniversitesi (Çapa) Tıp Fakültesi'nde kendisine tedavi için gelen hasta İbrahim Kartal’a nereli olduğunu sorduktan sonra “Alevilerin hepsi teröristtir” dediği iddia edilen Prof. Dr. Ahmet Şeref Demirel'e 8 ay hapis cezası verildi.

KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU’nun 2020 yılına ilişkin verileri, yurttaşın kamu kurumlarının işleyişinden duyduğu rahatsızlığa ayna tuttu. Şikâyetleri geçen yıl 2019’a göre yüzde 330 artan yurttaşlar, en çok ekonomi, kamu personel rejimi, adalet ve eğitimden yakındı.

COVİD - 19 

ÇİN'de dört haftadır incelemelerde bulunan Dünya Sağlık Örgütü (WHO) heyetine göre, koronavirüsün Wuhan Viroloji Laboratuvarı'ndan sızması çok zayıf ihtimal. Heyet, "Virüs büyük olasılıkla taşıyıcı bir hayvandan insanlara bulaştı" diyor.

Kısa Dalga'nın hazırladığı Koronavirüs Güncesi'ni buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.




DÜNYA 

ABD'de 6 Ocak'ta yaşanan kanlı Kongre baskınının ardından ABD'nin eski başkanı Donald Trump'ın azli için açılan dava, ABD Senatosu'nda başladı. "İsyana teşvik"le suçlanan Trump, ülke tarihinde ikinci kez azil süreciyle karşı karşıya kalan ilk başkan olarak tarihe geçti.

MİLLİ SAVUNMA BAKANIHulusi Akar, ABD'yle S-400 krizinin aşılmasında 'Girit modeli'ni önerdi. Akar, Kıbrıs'ta Rum yönetiminin 1997'de Rusya'dan alıp Türkiye'nin baskısı sonucu Yunanistan'a verdiği S-300'lere atıfla, "Girit’teki S-300’lerde nasıl bir model kullanılıyorsa, biz de bunu müzakereye açacağız" dedi.

SURİYE, Halep’te TSK kontrolünde fakülte ve yüksekokul kurulması kararına tepki gösterdi. Kararı “tehlikeli bir hamle” olarak nitelendiren Suriye Dışişleri Bakanlığı, Ankara’nın Suriye’deki cihatçı örgütlere destek vererek ülkelerindeki krizi tırmandırdığını vurguladı.

BM Güvenlik Konseyi'ne sunulan bir rapora göre, Kuzey Kore ile İran geçen yıl uzun menzilli füzeler konusundaki iş birliğini yeniden başlattı. Raporda, Kuzey Kore'nin nükleer programını genişlettiği ifade edildi.

DİPLOMATLARI Rusya tarafından sınır dışı edilen Almanya, Polonya ve İsveç, ülkelerinden birer Rus diplomatı "istenmeyen kişi" ilan etti. Rusya Avrupalı diplomatları yasa dışı gösteriye katılmakla suçlamıştı.

YUNANİSTAN ve Kıbrıs Rum yönetimi, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs'ın talep ettiği "iki devletli çözüm"ü reddederek sadece BM kararları temelinde bir anlaşmaya imza atacaklarını bildirdi.

MYANMAR’da askeri darbe karşıtı protestolarda 4. gün. Ülkede tansiyon giderek yükselirken, polisin göstericilere plastik mermi ile müdahale etmesi sonucu 1’i ağır 4 kişi yaralandı. Protestoculardan birkaçı, polisin gerçek mermi kullandığını iddia etti. 

TEYİT

TRT Belgesel’de yayınlanan bir programda TRT’nin çöpten yiyecek toplama tüyosu verdiğini gösterdiği iddiası yanlış. Belgesel atık sorununa ve geri dönüşümün önemine dikkat çekiyor. Sunucunun önerisi çöpten atık toplamak değil, yenilebilecek durumdaki yiyecekleri çöpe atmamak.

KISA DALGA

Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi ve Boğaziçi Dayanışma Grubu’ndan Esra Çalışkan ve öğrencilerin avukatlarından Levent Pişkin, İrem Afşin’e eylemlerin bir ayını anlatıyor.Yasaksız Meydan podcast serisinin yeni bölümünü kisadalga.net ten dinleyebilirsiniz.

Kısa Dalga Bülten