Kısa Dalga Bülten 15 Şubat 2021 | Gare'de giden 13 can

Kısa Dalga Bülten 15 Şubat 2021 | Gare'de giden 13 can
Haber ve bilgi kirliliğinden yorulanlar için temiz, gürültüsüz, net haberleri sizin için hazırladık. Özge Mumcu Aybars'ın editörlüğünde, stressiz haber almak için Kısa Dalga Bülten.

KISA DALGA BÜLTEN
15 ŞUBAT 2021


Gare'de giden 13 can

MİLLİ SAVUNMA BAKANI Hulusi Akar, TSK’nın Kuzey Irak’taki Gara bölgesine düzenlediği operasyonun bittiğini duyururken bir mağarada alıkonulan 13 vatandaşın naaşlarına ulaşıldığını söyledi. Akar’ın PKK tarafından öldürüldüğünü açıkladığı vatandaşların çeşitli tarihlerde PKK tarafından kaçırılan asker ve polisler olduğu anlaşıldı. 

MALATYA Valisi Aydın Baruş, da 13 kişiden 10'unun kimliğinin tespit edildiğini açıkladı. Baruş, "Terör örgütünün evlatlarımızın bombalı saldırıda şehit olduğu söylentileri alçakça bir provokasyondur" ifadesini kullandı. 

HDP’den yapılan açıklamada ise   "İktidar, partimizden hesap sorma değil, kayıpların ailelerine ve topluma hesap verme konumundadır. Aynı şekilde PKK de elinde tutmaya devam ettiği kişileri salıvermelidir." denildi.

ANKARA Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan açıklamada ise “bir kısım sosyal medya platformlarında ‘esir kampını Türkiye bombaladı’ vb. şeklindeki paylaşım” yapanlar hakkında soruşturma başlatılmıştır.” denildi. Başsavcılığın soruşturma açtığı isimler arasında HDP milletvekilleri Hüda Kaya ve Ömer Faruk Gergerlioğlu da yer aldı. 

MHP lideri Devlet Bahçeli ise olayla ilgili "Bundan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak, hiç kimse şablon ve bildik ezberlerin arkasına saklanamayacaktır" açıklaması yaptı.

Cumhur ittifakı düşüşte

AVRASYA Araştırma'nın Şubat ayı siyasi anket sonuçlarına göre kararsızlar dağıtıldıktan sonra AKP ve MHP'nin toplam oy oranları yüzde 42 çıktı. Ankete göre, bugün bir seçim olsaydı, hem Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş hem de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı geçecekti.

 İSTANBUL Büyükşehir eski Belediye Başkanı Kadir Topbaş, toprağa verildi. Topbaş için önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde ardından Fatih Camii'nde tören düzenlendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Topbaş'ın cenaze töreninde konuşma yaptı.

 AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, "Türkiye'de tekrar parlamenter sisteme dönülebilir mi? Dönülür ama anayasa referandumu var ve milletimiz Cumhurbaşkanlığı sistemine geçmemiş gibi konuşursanız bu millet iradesine haksızlık olur. Bunun yolu bellidir" dedi.

"Yeniden kuruluş anayasası"

AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan, muhalefetin tepkisini çeken "Yeniden kuruluş anayasası" sözlerine açıklık getirmeye çalıştı. Özkan “geçmişin birikimini dikkate alarak ve o kuruluşumuzda bizi bir arada tutan maddi ve manevi değerleri yeniden hayata geçirmek suretiyle, geniş katılımlı yeni anayasa yapma talebini” kastettiğini söyledi. 

CEZAEVİNDE tutulan İş insanı Osman Kavala, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın akademisyen Prof. Dr. Ayşe Buğra'yı hedef göstermesinin ardından ilk kez konuştu. Kavala, “Eşim Ayşe Buğra gibi, Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri gibi ben de ülkem için üzülüyorum” dedi.

Öz Sağlık-İş Sendikası’nın araştırmasında, sağlık çalışanlarının yüzde 67’sinin görevi esnasında en az bir kez şiddete maruz kaldığı sonucu çıktı.

 COVİD-19

BİLİM KURULU üyesi Prof. Dr. Hasan Tezer, Türkiye’ye has mutasyonların da olduğunu ancak henüz varyantların etkilerinin bilinmediğini söyledi. 

SAĞLIK BAKANLIĞI, pandemi dönemindeki kısıtlamalar nedeniyle dar boğazda olan kafe ve lokantalar için ödül formülü üzerinde çalışıyor. Buna göre bir il ya da ilçede vaka sayıları ve ölüm oranları azalmışsa, kurallara uyan halk ödüllendirilecek. Vaka sayıları azalan illerde öncelikli olarak lokanta ve kafeler açılacak.

YENİ ZELANDA Jacinda Ardern, ülkede üç yeni koronavirüs vakasının görülmesinin ardından sokağa çıkma kısıtlamalarını geri getirdi. Üç gün sürecek kısıtlamalar boyunca herkesin evde kalması gerekiyor.

İTALYA Yüksek Sağlık Enstitüsü iki aydan uzun süre Covid-19 semptomları gösterme (uzun Covid) riskinin kadınlarda erkeklere oranla iki kat fazla olduğunu açıkladı.

DÜNYA

ESKİ ABD Başkanı Donald Trump, 6 Ocak'taki Kongre saldırısını kışkırttığı iddialarıyla ABD Senatosu’ndaki azil oylamasında aklandı. Azil için 67 oy gerekiyordu, ancak Trump'ın suçlu olduğu yönünde oy kullanan senatörlerin sayısı 57'de kaldı. Oylamadan sonra açıklama yapan Trump "Devam etmek için sabırsızlanıyorum” dedi.

BEYAZ SARAY Basın Sözcüsü Yardımcısı T. J Ducklo, bir muhabirle olan ilişkisini haber yapan başka bir gazeteciyi tehdit ettiği ortaya çıkınca istifa etmek zorunda kaldı. 

KORONA virüsü pandemisiyle boğuşan Afrika'da yeniden Ebola endişesi ortaya çıktı. Kongo'da bir haftada dördüncü vakaya rastlanırken, Batı Afrika'daki son büyük Ebola salgınının çıkış noktası sayılan Gine'de üç kişinin ölümü sonrası salgın ilan edildi.

 EKONOMİ

CUMHURBAŞKANI kararıyla süper yetkili, dev sermayeli 3 yeni şirket kuruldu. Doğalgaz çıkarmak için 11,7 milyar TL sermaye ile kurulan şirketler 11 yasa ile birçok mevzuat hükmünden muaf olacak.

Bitcoin, 49 bin doların biraz üzerine çıkarak tüm zamanların rekorunu kırdı. 2020'nin sonundan bu yana yükselişte olan kripto para birimi, özellikle Tesla'nın ocak ayında Bitcoin'e 1,5 milyar dolar yatırım yaptığını doğruladığından beri büyümeye devam ediyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre bankacılık sektörünün kârı geçen yıl 2019'a göre yüzde 22,3 oranında arttı. Bankalar 2020'de 59.9 milyar TL net dönem kârına ulaştı. Böylece tüm zamanların en yüksek yıllık kârına ulaşıldı.

TEYİT

TRT Haber’de üç gencin Kadıköy’deki Boğaziçi protestoları sırasında “yaşlı bir babaanneyi” kurtarmak için darp edildiğini anlattıkları bir haber yayınlanmıştı. Oysa bu kişilerin anlattıklarıyla, olay anına ilişkin görüntüler çelişiyor. Kadıköy'de kaydedilen görüntülerde yaşlı bir kadın görünmüyor. Videolarda üç gencin kavga ettiği ve zorluk çıkardığı tespit edilebiliyor.

KISA DALGA’dan

Yargıdaki yeni eğilim: "Silivri’yi gösterip, eve razı etme”

Boğaziçi Üniversitesi protestolarının ardından yapılan adli işlemlerde sıkça duymaya başladığımız ev hapsi kararı, infaz uygulamasının yeni gözdesi oldu. Sadece Şubat ayının ilk iki haftasında kamuoyuna yansıyan 50’ye yakın ev hapsi kararı verildi. Elektronik kelepçe ile konutu terk etmeme kararı verilenlerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Haberini kisadalga.net ten okuyabilirsiniz.

Kısa Dalga Bülten