Kısa Dalga Bülten / 3 Şubat 2021: Boğaziçi sokakta

Kısa Dalga Bülten / 3 Şubat 2021: Boğaziçi sokakta
Haber ve bilgi kirliliğinden yorulanlar için temiz, gürültüsüz, net haberleri sizin için hazırladık. Özge Mumcu Aybars'ın editörlüğünde, stressiz haber almak için Kısa Dalga Bülten.

Kısa Dalga Bülten
3 Şubat 2021

 

GÜNDEM

MHP Lideri Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni Anayasa çağrısına olumlu yanıt verdi. Bahçeli "MHP, yeni anayasa yazımı konusunda Cumhur İttifakı’nın birleştirici ve kucaklayıcı şuuruyla hareket edecek, üstüne düşeni yerine getirecek" dedi.

ADALET Bakanı Abdulhamit Gül ise "Cumhurbaşkanımızın yeni anayasa vurgusu hepimiz için heyecan verici bir müjdedir" diye konuştu. 

CUMHURBAŞKANI Erdoğan'ın anayasa çıkışını değerlendiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek "Sistem 2.5 yılda iflas etti. Ama millet de devlet de iflas etti" dedi.

HABERTÜRK yazarı Muharrem Sarıkaya yeni Anayasa ile ilgili ilk bilgileri yazdı: “Yeni Anayasa’nın olmazsa olmaz iki şartı: 1- Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi,   2- Üniter yapı…”

YENİ Anayasa tartışmaları sürerken çarpıcı bir araştırma ortaya çıktı. Avrasya Araştırma'nın sonuçlarına göre Cumhur İttifakı geriliyor ve Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş Cumhurbaşkanı Erdoğan'a karşı önde görünüyor.

BOĞAZİÇİ, KÜÇÜK TÜRKİYE OLURKEN...

BOĞAZİÇİ Üniversitesi’ndeki önceki yaşanan gözaltıların ardından, emek ve demokrasi güçleri tarafından dün akşam saatlerinde Kadıköy Rıhtım'da yapılması planlanan eyleme, polis sert müdahalede bulundu. Eyleme katılmak üzere yola çıkan bazı Boğaziçili öğrenciler, üniversite yakınındaki otobüs durağında gözaltına alındı, bazı öğrenciler de “yasak” denilerek Kadıköy vapuruna alınmadı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü, 104 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Avukatlar, öğrencilerin ters kelepçeyle saatlerce otobüslerde bekletildiklerini, su ihtiyaçlarının karşılanmadığını ileri sürdü. Protestoları takip eden bazı gazeteciler polis tarafından tartaklandı.

 TİP Milletvekili Barış Atay, polis tarafından darp edildi ve gözaltına alınmak istendi.

 Boğaziçi Üniversiteli öğretim üyeleri de önceki gün gözaltına alınan 159 öğrenciyi temsilen hazırladıkları pankart ve afişlerle rektörlük binasına yürüyüp 'Melip Bulu istifa' sloganı attı.

 Boğaziçi eylemleri sırasında kaydedilen görüntülerde bir polisin ‘aşağı bak’ şeklinde yansıyan görüntüler büyük tepki topladı, #AşağıBakmayacağız etiketine yüzbinlerce tweet atıldı. Emniyet, polisin ‘aşağı bak’ değil, ‘aşağıdan’ dediğini söyledi.

 Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği Başkanı Önder Şahin, 159 öğrencinin darp edilerek gözaltına alındığı protesto öncesi 'kayyum rektör' Melih Bulu'yla görüşmesini anlattı: “Öğrencilerle konuşma önerisi yaptım. Böyle bir riske girmeyeceğini, kendisine dokunulmasının devlete dokunmak olacağını ve bu yüzden çıkamayacağını’ belirtti. 

EKONOMİ

HAZİNE ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, 7 milyon 679 bin kişinin 110 milyar liralık vergi borcu yapılandırdığını ve ilk etapta 4 milyar lira tahsil edildiğini açıkladı.

MERKEZ Bankası hedefinden çok uzak olunduğu belirtilen mektupta yüzde 5 enflasyon hedefine ulaşana kadar para politikasındaki 'sıkı ve ihtiyatlı duruş'un devam ettirilmesi gerektiği vurgulandı.

COVID-19 

MİLLİ EĞİTİM Bakanı Ziya Selçuk, köy okullarının tüm kademelerde 15 Şubat'tan itibaren yüz yüze eğitime geçeceğini duyurdu. 1 Mart'tan itibaren ilköğretimde yüz yüze seyreltilmiş eğitime başlanacak. Lise sınavları yüz yüze yapılacak, okula gitme kararı velilere bırakılacak. Yüz yüze eğitime başlayan öğretmenler şubat ayı içinde aşı programına alınacak.

 ÇİN’de koronavirüs aşısı olarak pazarlanmak üzere üretilen 3 bin sahte doz aşı ele geçirildi.

 HOLLANDA, Belçika ve Avusturya’da Covid-19 kısıtlamalarına karşı protestolar aşırı sağcıların öncülüğünde ilerliyor. Sağcı yönetimlerin olduğu Macaristan ve Polonya’da ise kapalı olan işletmelerin sahipleri “Dükkanı aç” eylemleri düzenliyor.

 ABD’de Covid-19 aşısı yaptıranların yalnızca yüzde 5.4'ünü siyahlar oluşturuyor.

DÜNYA

YUNANİSTAN Savunma Bakanı Türkiye ile 3 kez çatışmanın eşiğine geldiklerini söyledi. Bakan Panagiotopoulos, “Ordumuzda üç kez genel seferberlik ilan edildi” dedi.

İRAN “Zulcenah” adlı yerli uydu taşıyıcı roketin denemesini yaptı.

LİBYA'da 24 Aralık'ta düzenlenmesi planlanan genel seçimlere kadar ülkeyi yönetmesi öngörülen geçici birlik hükümeti için geri sayım başladı.

ALMANYA hükümeti, Rusya'ya yaptırımlar çerçevesinde Kuzey Akım 2 boru hattı projesinin durdurulması çağrılarına "Tutumumuzda bir değişiklik yok" yanıtını verdi.
 
ABD'li Kongre üyesi Alexandria Ocasio-Cortez geçmişte cinsel saldırıya uğradığını açıkladı.

 

TEYİT KÖŞESİ 

Çin’in dünyanın yörüngesine yapay bir güneş yerleştirdiği iddiası yanlış.

EVRİM AĞACI

 Dagen H: İsveç’te trafik akış yönünün bir gecede değiştirildiği gün!

KISA DALGA’dan

Geçen haftadan beri Türkiye’den birçok insan Clubhouse isimli bir uygulamaya hücum etti. Twitter’da bu platformla ilgili paylaşımlar çok artmaya başlayınca merak katlandı ve uygulama şu an yeni bir çekim merkezi olma yolunda hızla ilerliyor gibi görünüyor. Yunus Erduran, “Clubhouse’u Anlamaya Çalışmak” yazısında bu yeni sosyal medya uygulaması ile ilgili ilk bulgularını paylaşıyor. kisadalga.net ten okuyabilirsiniz.

Kısa Dalga Bülten