Kısa Dalga Bülten: 27 Ocak 2021

Kısa Dalga Bülten: 27 Ocak 2021
Haberleri okumak, sosyal medyadan haber kovalamak sizi yorup depresyona mı sokuyor? Haber takip etmeyi mi bıraktınız? Temiz, gürültüsüz, net haberleri sizin için hazırladık. Özge Mumcu Aybars'ın editörlüğünde stressiz haber almak için Kısa Dalga Bülten'e buyrun.

 27 Ocak 2021

Kısa Dalga Bülten

 
GÜNCEL

"Reform" paketi yola çıkıyor

Meclis, yeni yıl tatilinin ardından yeniden açılacak. Gündemde Erdoğan'ın "Kamuoyuna açıklama aşamasına geldi" dediği reform paketi var.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2021’i "reform yılı" ilan etmesinin ardından Ankara’da tüm dikkatler hükümetin hazırladığı yeni reform paketine çevrildi. Yeni yıl tatilinin ardından açılacak olan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) de gündemi reform paketi olacak.
Reform paketinin neleri kapsadığına ilişkin net bilgi yok. Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen hafta yaptığı konuşmasında paketin kamuoyuna sunulacak aşamaya geldiğini söylemişti. 
Reform paketi AKP Merkez Yürütme Kurulu'nda değerlendirildikten sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kamuoyuna açıklanacak.

Kılıçdaroğlu: 107 yüzkarası

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Baysavcısı İrfan Fidan’ın öce Yargıtay, ardından Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilmesine tepki gösterdi. Fidan’a Yargıtay’daki Anayasa Mahkemesi üyeliği seçiminde oy veren 107 Yargıtay üyesi için “Talimat aldılar. 107 kişi, Yargıtay’ın yüz karasıdır. Bu kişi aynı zamanda bilgi hırsızı. Bilgi hırsızı olan biri Anayasa Mahkemesi’ne üye mi olur ya… Akıl var, mantık var, hak var, hukuk var ya… Hırsızlık yapanı gelip mahkemede baş hâkim yapıyorsun. Hırsızları yargılayacak… Böyle bir düzen. Cumhuriyet tarihinde görülmemiş bir düzen” dedi.

Demirtaş’tan mektup var

AİHM kararlarına rağmen tahliye edilmeyen HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, hakkında açılan Kobane iddianamesi ile ilgili olarak gazetecilere bir mektup gönderdi. Hakkındaki suçlamalara tek tek yanıt veren Demirtaş "Bugüne kadar bir kez olsun mahkemelerden tahliyemi talep etmedim çünkü beni tutuklayanlar onlar değildi. Bu tutumumda herhangi bir değişiklik de olmayacaktır" dedi.

Demirtaş'ın avukatlarının hazırladığı dosyada olmayan gizli tanığın ifadelerin delil sayılması ve sahte Twitter hesabındaki paylaşımlar nedeniyle suçlanması gibi 20 ayrı başlık yer aldı.

“Kaçırıldım, işkence gördüm”

İstanbul Başakşehir'de, 20 Ocak'ta işyerine gittikten sonra kendisinden bir daha haber alınamayan elektrik işçisi Gökhan Güneş, evine döndü. “Sosyalist kimliğinden ötürü kaçırıldığını” söyleyen Güneş, İnsan Hakları Derneği'nde düzenlenen basın toplantında yaşadıklarını anlattı. Kendisini kaçıranların kim olduklarına dair bilgi vermediğini belirten Güneş, işkenceye maruz kaldığını söyledi.

"Selçuk Özdağ'a saldırıyı Selçuk Özdağ organize etti"

MHP lideri Bahçeli, gazeteci ve siyasetçilere yapılan sopalı saldırılarla ilgilerinin olmadığını söylerken Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ'a yapılan saldırıyı Selçuk Özdağ'ın kendisinin organize ettiğini ileri sürdü: "Sicili kabarık bir siyasetçinin evinin balkonuna kamera yerleştirip kavga anını kayda aldırması sonra da dönüp masumiyet pozuna bürünmesi, bununla da yetinmeyip ‘Bana saldırdılar’ çığırtkanlığına tevessül etmesi bildik bir numaradır."

Selçuk Özdağ ise bu sözleri nedeniyle Bahçeli hakkında suç duyurusunda bulunacağını açıkladı: "Milletimizin aklıyla alay etmesinler. Bahçeli iddiasını ispatla mükelleftir. İspat etmeyen müfteridir." 

İmamoğlu, Erdoğan'ın eski avukatını azletti

İBB'den 15 milyon liralık avukatlık ücreti aldığı iddiası tartışma konusu olan AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eski avukatı Mustafa Doğan İnal, Ekrem İmamoğlu'nun imzasıyla azledildi.

AYM'den polis şiddetine 140 bin TL tazminat 

Anayasa Mahkemesi (AYM), polis baskını sırasında darp edilen 4 kişi hakkında eziyet ve kötü muamele yasağının ihlal edildiğine hükmetti. Ahmet Endes, Gülümser Endes, Zeynep Endes ve Mehmet Endes, bir savcıya hakaret soruşturmasında gözaltına alındıkları polis merkezinde fiziksel şiddete maruz kaldı. Savcılığın 15 polis hakkında dava açmamasını ihlal olarak gören AYM, başvuruculara toplam 145 bin TL tazminat ödenmesine hükmetti.

Erdoğan'dan Gülistan Doku'nun ailesine: Elimizden geleni yapacağız

Tunceli’de kaybolduktan sonra bir yılı aşkın süredir haber alınamayan üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku'nun ailesi AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştü. Erdoğan, aileye "elimizden geleni yapacağız" dedi.

EKONOMİ

Patronlar da fiyat istikrarı dedi

Geçtiğimiz günlerde yüksek faize karşı açıklama yapan TOBB ve MÜSİAD, bu kez TÜSİAD
 ve TESK ile ortak bir açıklama yaparak birincil önceliğin fiyat istikrarı olduğunu belirttiler.

IMF'nin büyüme tahmini

Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye ekonomisinin 2021'de pozitif büyümeye devam etmesinin beklendiğini belirterek, ülke ekonomisinin bu yıl yüzde 6 oranında büyümesinin öngörüldüğünü bildirdi.


- 1998 yılında özelleştirilen Antalya Limanı'nın 23 yıl sonra bir kez daha el değiştirilerek Katarlılara satışı işlemi tamamlandı.

- Köprü ve otoyolların ardından Avrasya Tüneli’nde, 1 Şubat’ta geçiş ücretlerinin yüzde 26 dolayında artması bekleniyor.

- Sayıştay’ın 2014 yılı denetim raporunda tespit ettiği Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 6 milyon 842 bin liralık zarar nedeniyle Resmi Gazete ilanıyla aradığı memur Hasan Basri Ulucan’ın 2014 yerel seçimleri öncesinde Çorum’un İskilip ilçesinde AKP’den belediye başkanı aday adayı olduğu ortaya çıktı.

DÜNYA 

Zuckerberg'in Biden sorunu

ABD Başkanı Joe Biden, koltuğa oturmadan önce, birçok defa Facebook’un gücünün sınırlanması gerektiğini açıklamıştı. 2016 yılındaki seçim yenilgisinden Facebook’u sorumlu tutan Biden ve ekibinin küçük bir yasa değişikliği ile Facebook’u oldukça zorlamaları mümkün. Bu yasa Facebook gibi şirketlerin, kullanıcılarının paylaşımları nedeniyle dava edilmesini engelliyor. Joe Biden ise bu maddenin iptalini istiyor. Bu maddenin iptal edilmesi halinde kullanıcıların bu platformda paylaştığı her şey, sahte haber ve bilgiler başta olmak üzere, Facebook'un da sorumluluğu haline gelmiş olacak.

AB Türkiye'ye yaptırımları rafa kaldırdı

AB dışişleri bakanları, Aralık'taki liderler zirvesinde Türkiye'ye karşı kararlaştırılan ek yaptırımları rafa kaldırdı. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, "Olumlu gelişmeler kaydedildiğini gördüğümüz için Türkiye'ye karşı bugün yaptırım kararı almadık" dedi.

ABD'den Kobane kutlaması

ABD liderliğinde IŞİD'e karşı kurulan uluslararası koalisyonun sözcüsü Wayne Marotto, Kobanê'nin kurtuluş yıldönümünü kutladı. Twitter'dan Kürtçe ve İngilizce paylaşım yapan Morotto, "Güvenilir ve kabiliyetli bir ortaklık örneği sundukları için Kürtleri tebrik ediyoruz" dedi.

- Times gazetesi: Türk hükümeti Hamas'ın ülke içindeki faaliyetlerini kısıtlamaya başladı.

- İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, koalisyon hükümetinin küçük ortaklarından birinin desteğini çekmesinin ardından Salı günü istifa edeceğini açıkladı.

- Estonya'da Kaja Kallas, adaylığının onaylanmasıyla beraber ülkenin ilk kadın başbakanı olarak tarihe geçti. ?Merkez sağdaki Reform Partisi'nin lideri olan Kallas, "Öncelikli ilgileneceğimiz şey sağlık krizi" dedi.

- ABD Başkanı Biden, trans bireylerin ABD ordusuna katılmasını engelleyen kararı iptal etti.

Covid – 19

“Vaka sayıları tedirgin edici”

Türkiye'de Koronavirüs nedeniyle 134 kişi daha hayatını kaybetti, 681 yeni hasta dahil olmak üzere 7 bin 103 yeni 'vaka' tespit edildi. Böylece toplam ölüm sayısı 25 bin 344'e; toplam vaka sayısı ise 2 milyon 442 bin 350'ye yükseldi. Sağlık Bakanı Koca, "Tedbir ve kısıtlamalara uyumla vaka sayılarını önemli ölçüde düşürdük. Ancak son günlerde 5-7 bin arasındaki vaka sayıları hala tedirgin edici." dedi.

Öğrenci değişim programları iptal

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) 2020-2021 eğitim öğretim yılında Farabi ve Mevlana değişim programlarının Covid-19 salgını nedeniyle 2021-2022 eğitim ve öğretim yılında da yapılmayacağını duyurdu.

- Covid-19 aşısı: Zengin ülkeler aşıların çoğunu satın aldı, yoksul ülkeler 2022'ye kadar beklemek zorunda.

- Japon Sağlık Bakanlığı ülkede büyük uğraşlar sonucu 10 yıldır gerileyen intihar oranının 2020 yıl sonu itibariyle ilk defa tekrar yükselişe geçtiğini açıkladı.

- Uluslararası Ticaret Odası’nın araştırmasına göre, gelişmekte olan ülkelerin Covid-19 aşısına ulaşamaması halinde bu durum dünya ekonomisine 9,2 trilyon dolara kadar zarar verebilir. 

- Moderna, Koronavirüs aşısını Güney Afrika'da tespit edilen mutasyona karşı hazırlamak için çalışmalara başladı.

TEYİT KÖŞESİ 

Son zamanlarda sosyal medyada bazı dizeler Aşık Veysel’e ait olduğu iddiasıyla paylaşılıyor. daha önce Aşık Veysel'in Uzun İnce Bir Yoldayım adlı eserini de seslendiren sanatçı Tarkan dizeleri Instagram hikayesinde ‘Çay var içersen, ben var seversen, yol var gidersen’ dizelerini Aşık Veysel'e aitmiş gibi paylaştı. Oysa bu dize Veysel’in hiçbir eserinde geçmiyor.  

EVRİM AĞACI

Evrilebilirlik nedir? Evrimleşebilirlik, bir canlının evrim hızını nasıl etkiler? 

GAZETECİLER PLATFORMU 

Rengârenk Ankara: Ankara’nın tarihi, kültürü ve renkleri, bu hesaplardan yüzbinlerce insana ulaşıyor.

Türkiye’de hakkında en çok dava ve soruşturma açılan gazetelerden biri Adıyaman’daki Gerger Fırat Gazetesi. Kurucusu büyük ulusal gazetelerin yıllarca muhabirliğini yapmış deneyimli bir gazeteci, Hacı Boğatekin. Hakkında 138 dava, yaklaşık 700 soruşturma açılmış. Yerel sorunları dile getirmek için sırtını halka yaslayarak yayın hayatına başlayan gazete dijital yayıncılık ile yoluna devam ediyor.

KISA DALGA

“Komplo teorileri, kendi yaratıcıları tarafından asla öldürülmezler, doğaları gereği öldürülemez ve hep haklı çıkarlar. Şöyle ki, bir teoriyi çürüten kanıt, komplonun bir parçası olarak yeniden yorumlanır. Neden diye sorarsanız genellikle yanıt hep aynıdır: Çünkü öyle düşünmemizi istiyorlar!”

Ahmet Orhan’ın komplo teorileri üzerine yazdığı “İnsanın pespaye hali: Komploculuk” başlıklı yazısını Kısa Dalga’dan okuyabilirsiniz.

Kısa Dalga Bülten