Kısa Dalga Bülten - 5 Şubat 2021 gündemi: Boğaziçi, Twitter, yeni Anayasa

Kısa Dalga Bülten - 5 Şubat 2021 gündemi: Boğaziçi, Twitter, yeni Anayasa
Haber ve bilgi kirliliğinden yorulanlar için temiz, gürültüsüz, net haberleri sizin için hazırladık. Özge Mumcu Aybars'ın editörlüğünde, stressiz haber almak için Kısa Dalga Bülten.

KISA DALGA BÜLTEN

5 ŞUBAT 2021

GÜNDEM

BOĞAZİÇİ PROTESTOLARI

Twitter, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin rektör Melih Bulu'nun istifa etmesi talebiyle gösteri yapan Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine yönelik "başı ezilmesi gereken zehirli yılanlar" dediği tweetini "şiddet içeren tehdit" olduğu gerekçesiyle sildi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Bahçeli'nin paylaşımını silen Twitter'ı, kendi Twitter hesabından suçlayarak "demokrasinin kimyasını bozmakla" ve "emperyalizmin oyuncağı olmakla" suçladı.

Kadıköy'deki Boğaziçi eylemlerinde gözaltına alınan 23 kişiden 2’si tutuklandı, 2’si hakkında ev hapsi verildi. 5 kişi hakkında yurt dışına çıkış yasağı ve bir kişi hakkında da haftada bir imza zorunluluğu kararı verildi.

CHP lideri Kılıçdaroğlu Boğaziçi eylemlerinde Kabe fotoğrafının yere serilip servis edilmesini ‘provokasyon’ olarak niteledi ve “O kişinin bulunması lazım" dedi.

İyi Parti lideri Meral Akşener, Boğaziçili öğrencilere şöyle seslendi: "Dün itibarıyla gencecik, Türkiye’nin en iyi okullarından birini kazanmış o gençleri dinlemek yerine, ne söylemek istediklerini anlamak yerine onlara terörist dedi. Ben bu genç arkadaşlara bu “terörist kulübe hoş geldiniz."

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Boğaziçi eylemlerinde gözaltına alınanların serbest bırakılması çağrısında bulundu. 

Protestolara polisin müdahalesi ve hükümetin tutumunu eleştiren ABD Dışişleri Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler'e, Dışişleri Bakanlığı'ndan tepki geldi. Açıklamada, "Türkiye’nin içişlerine müdahale etmeye kalkışmak kimsenin haddi değildir" denildi.

İngiliz gazetesi The Guardian’da yayınlanan Boğaziçi Üniversitesi'ndeki eylemlerle ilgili yazıda "Türkiye'nin Z kuşağı, son yıllarda siyasi istikrarsızlık ve ekonomik karmaşa ile tanımlanan AKP iktidarından başka bir şeyi tanımadı. Bu nedenle, Erdoğan'ın gücü üzerinde yeni bir sınavı temsil ediyorlar" denildi.

YENİ ANAYASA TARTIŞMALARI

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Saadet Partisi Genel Başkanı Karamollaoğlu'nu ziyaret etti. Kılıçdaroğlu ziyaretten sonra yaptığı açıklamada yeni anayasa tartışmalarına ilişkin, "“Uzlaşma ile kabul edilmiş bir anayasaya ihtiyaç var, kabul ediyoruz ama mevcut Anayasaya uymayan kişinin davetine nasıl inanacağız” diye sordu.

SP lideri Karamollaoğlu ise kendilerinin ilk anayasa taslağının haftaya hazır olacağını söyledi. 

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar da yeni Anayasa tartışmalarına ilişkin olarak "Anayasa tartışmasının ön şartı olan, demokratik ortamın temelini oluşturan özgürlüklerin hepsi bugün askıya alınmıştır" dedi. Sancar, iktidarın hükümet sistemi, özgürlükler ve demokratik katılımla ilgili tercihini açıklaması gerektiğini de söyledi.

Türkiye'nin nüfusu, 2020'de bir önceki yıla göre 459 bin 365 kişi artarak 83 milyon 614 bin 362 kişiye ulaştı.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, 'Tank-Palet Fabrikası’yla ilgili Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik eleştirileri nedeniyle 100 bin liralık manevi tazminat ödemeye mahkum edildi.

Adli Tıp Kurumu Biyoloji İhtisas Dairesi raporu ile, Ankara'da evinde ölü bulunan Aleyna Çakır'da tespit edilen doku ve sperm örneğinin, baş şüpheli Ümitcan Uygun'un DNA'sı ile uyumlu olduğu belirlendi.

Manisa'nın Ahmetli ilçesinde yan yana cesetleri bulunan 4 gencin ölümününe ilişkin Jandarma Genel Komutanlığı Kriminal Daire Başkanlığı kriminal raporu çıktı. Raporda, Ümit Zangal'ın uyuşturucudan öldüğü,  Muharrem Zengin (22), Neşet Dalgın (24) ve Serkan Zangal'ın (23) av tüfeğiyle sırayla intihar ettikleri belirtildi.

EKONOMİ

Çin merkezli teknoloji şirketi Xiaomi, 2021 yılının ilk çeyreğinde Türkiye'de akıllı telefon üretimine başlayacak. Türkiye, Xiaomi'nin 30 milyon dolarlık yatırımla Avcılar'da açacağı fabrikayla markanın dünyada üretime geçtiği dördüncü ülke olacak.

Esnaf ve sanatkarların Halkbank'a olan kredi borçlarının ertelenmesi kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Esnaf 31 Aralık 2020 ve öncesinde kullandığı düşük faizli kredilerin borçlarını erteleyebilecek.

Son 4 yılda eğitim bütçesinden 1.5 milyar liranın üzerinde para alan Maarif Vakfı'na MEB bütçesinden bu yıl da 1.2 milyar lira aktarılmasına yönelik Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı.  

Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararları ile Milas ve Kuşadası’nda bulunan 19 hazine taşınmazı  özelleştirme kapsamına alındı.

Avrupa İstatistik Ofisi'nin açıkladığı verilere göre, Euro Bölgesi ekonomisi pandemi yılı 2020'de bir önceki yıla göre yüzde 6,8 oranında küçüldü.

Nevşehir’in ilçesi Avanos’ta bin 306 hektarlık alanda altın madeni ruhsatı alan Kanadalı Canterra adlı şirket ‘rezerv düşüklüğü’ nedeniyle alandan çekildi. Belediye Başkanı Celal Alper İbaş, “Rezervin düşük olması bahane, mücadele sonucu alandan çekildiler. Kapadokya kurtuldu” dedi.

Covid – 19 

Sağlık Bakanı Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısından sonrası Türkiye'de 196 kişide virüsün İngiltere mutasyonuna rastlandığını, 3 kişide de Güney Afrika ve Brezilya varyantı görüldüğünü açıkladı.

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın "Günde 1 milyon 100 bin kişi aşılanacak" dediğini ancak 14 Ocak'tan bu yana günde 114 bin kişinin aşılandığını bildirerek, "Bunu da beceremediler" dedi.

İçişleri Bakanlığı, hafta sonu Covid-19 kısıtlamalarına denk gelen 12-13-14 Şubat 2021 tarihlerine Sevgililer Günü ayarlaması yaptı. Çiçekçiler, 13 ve 14 Şubat’ta 10.00-17.00 arasında iş yerinden satış yapabilecek.

İngiltere'de aşılamadan sorumlu bakan Nadhim Zahawi virüsün dünya çapında 4 bin varyantı bulunduğunu, tüm aşı firmalarının da aşılarını varyantlara karşı geliştirmeye devam ettiğini belirtti.

İngiltere'de yapılan çalışmaya göre, Covid-19'u en çok 35 ila 49 arası yaş grubundakiler yayıyor. Bu yaş grubundaki kişilerin hastalığı yayma oranı yüzde 41,1 olarak gerçekleşti.

DÜNYA

ABD Başkanı Joe Biden, başkan olduktan sonra ilk ziyaretini Dışişleri Bakanlığı'na yaptı ve "Diplomasi geri döndü" ifadesini kullandı. Biden, "Rusya'nın agresif eylemleri karşısında ABD'nin boyun eğdiği günler sona erdi" derken, Çin ile çıkarlarına göre çalışmaya hazır olduklarını söyledi. ABD Başkanı, Almanya'dan asker çekme sürecini de askıya aldığını açıkladı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, YPG üyeliğiyle suçlanan Suriyelilerin zorla alıkonarak yasa dışı bir şekilde Türkiye'ye nakledildiğini ve keyfi yargılama süreçlerine tabi tutulduğunu iddia etti.

ABD hükümeti İran yönetiminin 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmanın yeniden yürürlüğe konması teklifine ihtiyatlı yaklaştı. Beyaz Saray öncelikle müttefikler ve ABD Kongresi ile istişarelerde bulunulacağını açıkladı.

Proud Boys: Kanada, Trump'ı destekleyen aşırı sağcı grubu 'terör örgütü' ilan etti.

'Kadınlar çok konuşuyor' diyen Japonya Olimpiyat Komitesi Başkanı Mori özür diledi.

2035'e kadar Mars'a astronot göndermeyi hedefleyen Amerikan Havacılık ve Uzay Kurumu (NASA), bu yolculukta nükleer roket kullanma seçeneğini değerlendiriyor. Böylece 225 milyon kilometre uzaklıktaki Kızıl Gezegen'e yapılacak yolculuğun süresi en az yarı yarıya azaltabilecek.

TEYİT KÖŞESİ

Boğaziçi eylemleri sırasında polisin bir öğrenciye “aşağı bak” dediğine ilişkin görüntüler büyük tepki çekti. Ancak bazı görüntülerde polisin aşağıya bak değil aşağıdan gidin dediği görüldü. Emniyet de açıklama yaparak polisin aşağı bak dediği iddialarını yalanladı. Teyit ekibinin araştırmasına göre, görüntüler dikkatle dinlendiğinde iki türlü de duyulabileceği anlaşılıyor. Görüntülerde polis memurunun doğrudan hedef aldığı lise öğrencisi B.T. ise, polis memurunun her iki ifadeyi de kullandığını söylüyor.

KISA DALGA’dan

Devletin başındakiler, Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri ile Cudi ve Gabar’dakileri kıyasladı, başları ezilmesi gereken teröristler olduğunu söyledi. 

Bu yeni bir söylem değil.

Sadece iki yılda terör suçlamaları ile soruşturma geçiren kişi sayısı 1 milyonun üzerinde. Akademisyen Dinçer Demirkent’e göre terör söyleminin iktidar tarafından bu kadar yaygın kullanılması stratejik bir dönüşüm ve korkutucu bir rejim değişikliğinin de habercisi.  Mehveş Evin’in podcastini Kısa Dalga’dan ve podcast platformlarından dinleyebilirsiniz.

Kısa Dalga Bülten